Jak ładowarką z balanserem ładować 15 ogniw Ni-Cd?

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Awatar użytkownika
skaktus

Jak ładowarką z balanserem ładować 15 ogniw Ni-Cd?

Post autor: skaktus »

Witam.

Posiadam łądowarkę z balanserem - mystery. Z tego co mi wiadomo, posiada możliwość balansowania jednocześnie do 15 ogniw ni-cd i chciałbym z tego skorzystać...tylko jak ? Ładowarka ma wyjście dla 2,3,4,5,6 ogniw li-ion i to jest opisane ładnie w instrukcji, ale jak podłączyć 15 ogniw ?

Ogniwa pochodzą z wkrętarki, która trzyma jak chce a ogniwa ładowane są jak chcą - ładowarka to taki wielki kicz.

Ktoś poratuje schematem / systemem ?
Ostatnio zmieniony środa 02 lut 2011, 11:53 przez skaktus, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

Ogniw Ni-MH i Ni-Cd się nie balansuje.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Jeszcze należałoby napisać koledze powód, bo za chwilę będzie post "ale dlaczego?" ;)
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

Ekspertem nie jestem ale wg mnie dlatego, że nadmiar energii zostanie wydzielony w postaci ciepła, balansowanie nie jest wymagane.
Awatar użytkownika
skaktus

Hmmm, czyli rozumiem że w tym wypadku, mamy jedynie opcje pełnego ładowania pakietu / rozładowania jako całość dobranym odpowiednio napięciem. Jakiś czas temu pobrałem opis ładowarki z balanserem, jakiś klon z allegro i tak przetłumaczyli że funkcja balansera jest dostępna dla akku ni-cd, ni-mh i napisali że podłącza się poszczególne ogniwa jak li-ion :/ Widocznie ktoś tłumaczył na odwal się i tyle.

Czyli reasumując - ładowanie pakietu 18V należy ładować napięciem 18V i wybranym natężeniem, gdzie wszystkie ogniwa jak w standardzie są szeregowo. Jaki byście zalecali natężenie ? Pakiet z wkrętarki, ogniwa ni-cd, napięcie 18 V
Ostatnio zmieniony środa 02 lut 2011, 10:31 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
DNF

Post autor: DNF »

Skaktus, Ty się nigdy już nie nauczysz...
Nie balanser z ładowarką, tylko ładowarka z balanserem i nie balanser mystery, a ładowarka mystery z funkcja balansowania ogniw.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

DNF pisze:Skaktus, Ty się nigdy już nie nauczysz...
Nie balanser z ładowarką, tylko ładowarka z balanserem i nie balanser mystery, a ładowarka mystery z funkcja balansowania ogniw.
Pozdrawiam
DNF
Dzięki DNF, bo już mnie ręka świerzbi.......
Poza tym popraw tytuł i popraw tego posta tak jak powinno być, bo znów ktoś napisze "a tam tak pisało...."
Akumulatory NiCd i NiMH ładuje się zasadniczo prądem do wystąpienia objawów naładowania tj. wzrost temperatury ogniw, "gwałtowny wzrost" napięcia na ogniwach, lub spadek napięcia po jego wzroście, zawsze stałym prądem.....

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

skaktus, a jaka jest pojemność znamionowa ogniw w tym Twoim pakiecie? Najprościej, to ustawiasz prąd 0,1C na ten przykład, ograniczenie pojemności na powiedzmy 140% pakietu i włączasz "start". Albo na szybko, 1C, ograniczenie pojemności do 120% i tutaj raczej koniecznie czujnik temperatury na 50°C, tylko chyba nie bardzo uda się go dobrze "dotknąć" do pakietu przez plastikową obudowę.
Jest wiele sposobów na ładowanie Ni-Cd, poczytaj w sieci.
Awatar użytkownika
skaktus

Pojemności brak, ale dobrałem się do wnętrza pakietu. Mamy 15 ogniw, każde 1000mA, więc sprawa wyjaśniona :)

Dzięki za pomoc. Jesli są jeszcze błędy, proszę pisać, poprawię.

EDIT

Sensor jest na 3 przewodach, a wtyk można tak włożyć że skrajne przewody mogą być na różnych pinach. Czy dowolne podłączenie będzie prawidłowe ? Niestety piny są za krótkie i całość w ogóle się nie trzyma a ładowarka chyba nie ma kontaktu z czujnikiem i nie pokazuje temperatury.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

skaktus, patrząc z góry na 3-pinowe gniazdo "temperature sensor" od lewej masz:
+5V, TX, masa
i tak należy podłączyć kabel, plus jest czerwony :)
Jeśli podłaczysz dowolnie, to prawdopodobnie dobrowolnie uwalisz conieco na własne życzenie ;)
A to, że piny są za krótkie, to fakt. Da się to łatwo naprawić. Przyda się lutownica.
Awatar użytkownika
skaktus

Spoko, dzięki. Narazie nie podłączałem bo to się kupy nie trzymało.

[ Dodano: 2 Luty 2011, 11:59 ]
To ja mam chyba coś nie tak z sensorem - czerwony przewód jest w środkowej żyle :/, natomiast na lewo jest biała, choć czasem biała też jest jako plus, położenie czarnego się zgadza.

Czujnik wygląda tak:

Obrazek

Oznaczony jest :

78FJ
LM35
DZ

Symbol producenta (prawdopodobnie) wygląda jak duże N

Patrząc tak jak na obrazku powyżej, lewe noga jest podłączana pod minus (czarny przewód), środkowa pod plus (czerwony) natomiast prawa pod przewód biały (TX) ?

Płytka ładowarki oznaczona jako ver.3 Czyżby inne podłączenie ?
Awatar użytkownika
megabit

Post autor: megabit »

Układ to LM35 - czujnik temperatury. Tu masz wszystkie potrzebne dane
http://www.national.com/ds/LM/LM35.pdf
Awatar użytkownika
skaktus

Dzięki, też znalazłem :). Czujnik w obudowie TO-92: (jesli by ktoś szukał, obrazek poniżej)

Obrazek

Podłączyli to prawidłowo, ale kompletnie przemieszali kolory.

Dzięki za pomoc,czujnik działa, ale nieco zawyża temperaturę.

PS-Możek ktoś trafi na ten temat - pomiar temperatury trzeba włączyć w menu ładowarki ;)
ILPT
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Funkcję pinu środkowego tego złącza wybierasz w menu ładowarki. Albo jest to wyjście, czyli właśnie TX, albo wejście analogowe (przy podłączeniu LM35).
Z menu:
USER SET PROGRAM-->USB/Temp Select
Awatar użytkownika
skaktus

Tak, zgadza się. Dzięki za pomoc !
ILPT
ODPOWIEDZ