co siedzi w sterowniku hyperboost z taskled.com?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
jan_kijek

co siedzi w sterowniku hyperboost z taskled.com?

Post autor: jan_kijek »

witam, jak w temacie proszę o pomoc w ustaleniu jakie elementy siedzą w przetwornicy hyperboost ze stronki http://www.taskled.com/techhboost.html . Interesuje mnie dokładny opis elementów użytych w tym sterowniku. Mam nadzieje że ma ktoś możliwość zerknięcia i spisania co tam siedzi bo u mnie wszystko pozaklejane i nie chcę wszystkiego rozbierać tylko ze względu na to żeby spisać sobie te elementy. Niestety na zdjęciach są niewidoczne opisy (bynajmniej dla mnie... )Będę bardzo wdzięczy za pomoc. pozdrawiam
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

jan_kijek, jakiś problem ze sterownikiem czy sam chcesz coś podobnego złożyć?
Awatar użytkownika
jan_kijek

no tak sobie kombinuje żeby w tym jakieś tryby dołożyć przez kontaktrony czy coś ale musiałbym najpierw wiedzieć co tam siedzi. Sprawność tego jest na wysokim poziomie w porównaniu do innych propozycji poza tym jest to wg mnie bardzo uniwersalny sterownik do wielo-ledowych latareczek. Poza tym wszystko rozwiązuje jeden sterownik na małej okrągłej płytce. Niestety brak do niego schematów itp...poza tym Volt się zaoferował że coś powalczy z PWM więc kombinuje:)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

jan_kijek pisze:jakieś tryby dołożyć przez kontaktrony czy coś
Sterowniki TaskLEDa wykonane są w oparciu o jedne z lepszych na rynku układów przetwornic firmy Linear Technology. Z resztą, nasi rodzimi producenci również zaczęli stosować komponenty Lineara w swoich driverach. I bardzo dobrze. To jest właściwa droga.
Nawiązując do Twojej wypowiedzi, sprawę załatwi chip z rodziny tinyAVR Atmela. Kwestia doboru stosownego i oprogramowania.
Awatar użytkownika
jan_kijek

dzięki poszukam. A czy dałoby się zrealizować funkcję płynnego ściemniania w lampce za pomocą hallotronu ( domyślam się że wszystko się da zrobić ale chodzi mi o miarę proste i skuteczne rozwiązanie). Sterowanie za pomocą obrotu pierścienia
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Za pomocą liniowego czujnika Halla, jak najbardziej, da się zrobić płynne ściemnianie lampy. Kwestia, co będzie sterownikiem, mikroprocesor czy np. generator PWM ze zmiennym współczynnikiem wypełnienia na NE555.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Jeśli chodzi o PWM to ja przeglądałem opis techniczny dot. tego drivera i owszem, można łatwo podać sygnał sterujący na odpowiednie wejście w sterowniku, ale maksymalna częstotliwość tego sygnału to 500Hz. Przy takiej częstotliwości będzie bardzo widoczne migotanie, chyba żeby dołożyć jakiś kondensator na wyjście, ale to też trzeba by sprawdzić, czy nie wpłynie jakoś na pracę przetwornicy.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Awatar użytkownika
jan_kijek

rozumiem o co chodzi, dlatego też TaskLed proponuje cały osobny układ który zapewnia sterownie PWM. Poza tym jest to możliwe w wersji V1.1 a ja mam wersje V1.0... zamówię ten nowszy i wtedy będzie można pokombinować. A co do tematu postu to już odczytałem i znalazłem wszystko tylko brakuje mi jaki N-MOSFET tam siedzi... ma ktoś może wiedzę w tym temacie bo nie jestem w stanie odczytać nr na samym elemencie, może u kogoś lepiej widać?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

MOSFET jako element wykonawczy PWM? W zasadzie każdy, który znajdziesz na uszkodzonej płycie głównej od PC. Tam są właśnie tranzystory polowe z kanałem typu N. W dodatku z niskim Vgs i niską Rds(on).
Awatar użytkownika
jan_kijek

no wiem wiem tylko interesowało mnie dokładnie jaki tranzystor ( nr seryjny czy modelu aby odnaleźć kartę katalogową ) jest właśnie w tym sterowniku. Ale i tak dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Wiesz co, tam jeszcze z tego co widzę jest możliwość sterowania prądu jakimś rezystorem (małej mocy, nie pomiarowy) także może dałoby się, np kontaktronem, dołączać drugi rezystor, który zmieniałby w ten sposób sumaryczny opór i w efekcie - prąd idący w diody. Moim zdaniem nie ma sensu żebyś zamawiał drugi raz ten sterownik tylko dlatego, że nie ma dedykowanego PWM'a. No chyba że ten drugi zostanie do nowej lampki ;)
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

jan_kijek, jaki efekt właściwie chcesz osiągnąć? Kilka trybów zrealizowane z pomocą pierścienia?
Hyperboost v 1.0 (Ten Twój) ma opcję regulacji prądu zewnętrznym potencjometrem. Możesz zrobić tak, jak zasugerował mój poprzednik. Wersja rozbudowana to kilka kontaktronów, które dołączają kolejne rezystory (zamiast potencjometru). Tylko jedna uwaga, wypadałoby dać np. 5 kontaktronów i magnes na tyle silny by włączać je po kolei, nie wyłączając poprzednich. Robisz drabinkę równoległą i dołączając stosownej wartości razystory masz regulację prądu 1300-200mA na LEDach.
ODPOWIEDZ