Cree XM-L Nowa dioda

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Post autor: jezjacek »

A zamawianie na firmy nieisteniejące lub nic o tym nie wiedzące? Podawanie nie koniecznie docelowych zastosowań próbek?
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

jezjacek ale ja nie zamawiam na fikcyjną firmę ,tylko na własną istniejącą - nie widzę w tym nic nie etycznego .
Problemem jest za to masowe pozyskiwanie sampli przez handlarzy z allegro , to trzeba tępić ale nie ludzi którzy proszą Cree o jedną diodę :(
elektroda.pl
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Moim zdaniem ilość nie ma znaczenia. Tępić trzeba wszystkie przypadki. Jeśli nie masz sobie nic do zarzucenia bo podałeś im wszystkie prawdziwe informacje o które pytają to ok. Znaczy, że chyba nie zrozumiałem wcześniejszych wątków albo jesteś wyjątkiem.
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

upek pisze: @Phantom - jakieś potwierdzenie?
Tak. Niezależne od siebie testy dwóch użytkowników CPF:

http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... ost3667852
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... ost3667865

W latarkach wynik byłby jeszcze gorszy ponieważ podczas powyższych prób jedna dioda była na miedzianym PCB, druga na radiatorze od procesora. Wg tych danych XM-L uzyskuje maksymalną jasność przy 3,2-3,5A. Zauważcie, że początkowo max prąd wynosił 2A i został podwyższony o 50%.
upek

Post autor: upek »

@ Phantom
Dzięki za linki.

O podwyższeniu prądu wiedziałem, tak samo było z XP-G

Sugerując się tą tabelką spodziewałem się spadku jasności powyżej 4A, a niestety ten wypada w okolicach 3,5A :-(

PS. jtr1962 już nie robi testów?
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

3,5A przy dobrym chłodzeniu, w latarce lepiej nie przekraczać 3A.

'jtr1962' ostatni test zrobił 10.10.2009r.
karlosboy

Post autor: karlosboy »

jezjacek, złap za rękę, a później oceniaj :!:

Tylko jedna osoba napisała tu posta, gdzie wspomniała o firmie fikcyjnej...

Bezpodstawne oszczerstwa i oczernianie mieści się w twoim zakresie słowa etyka :?: :-|

krzycho123, porada kolegi z poprzedniej strony:
Ważne! Formularz wysyłamy TYLKO RAZ. Jeśli w ciągu tygodnia - dwóch nie ma odpowiedzi, to wysyłamy znów.
Awatar użytkownika
jezjacek
Kontakt:

Masz rację: kim ja w końcu jestem żeby kogogolwiek pouczać.
Awatar użytkownika
mauzer

Post autor: mauzer »

nigdzie nie udało mi się znaleźć info na temat XM-L w refie od MC-E

czy próbował ktoś? moja C2 prosi o jakiś boost... :mrgreen:
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

mauzer pisze:czy próbował ktoś? moja C2 prosi o jakiś boost... :mrgreen:
Ja mam w C2 XM-L z Maritex-u na starze 21mm, skupia się bardzo ładnie, odprowadzenie ciepła też jest poprawne.
Nietypowy jest tylko otwór montażowy na sterownik (ok. 19 mm).
Liro

Post autor: Liro »

Serkules pisze:
Przy zamawianiu sampla trzeba koniecznie zaznaczyć, że się nie ma możliwości lutowania układów SMD.
Ja akurat zaznaczałem, że mam możliwość, więc chyba nie ma reguły. Zaznaczyłem też, że potrzebuję do latarki.

W odpowiedzi na PW od jednego z kolegów, przy zamawianiu sampla wypełniam wszystko standardowo. Ważne, aby podawać pełne dane łącznie z nr telefonu. Przy potencjalnych zastosowaniach zaznaczam zazwyczaj od dwóch, do trzech zastosowań, NIE WIĘCEJ!

Moja "firma" jest wirtualna ;)

Najlepiej wymyśleć nazwę firmy i stworzyć konto mailowe z tą nazwą. Ten adres mailowy podajemy w formularzu. Dalej to już chyba kwestia szczęścia. Dopiero po trzecim wysłaniu dostałem odpowiedź, że się zakwalifikowałem.

Ważne! Formularz wysyłamy TYLKO RAZ. Jeśli w ciągu tygodnia - dwóch nie ma odpowiedzi, to wysyłamy znów.

Powodzenia
Seba
EDIT: Szkoda gadać...
Ostatnio zmieniony środa 02 lut 2011, 17:35 przez Liro, łącznie zmieniany 1 raz.
gorącego lata...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Liro wyedytuj proszę treść swojego posta bo strasznie mnie korci, żeby nagrodzić Cię warnem za nazywanie kolegi z forum badziewiem :evil: Owszem zamawianie sampli i fabrykowanie korespondencji w tym celu jest może z lekka nieetyczne ale jak wcześniej napisano nikt nie robi tego w celach zarobkowych.

PS. Przyznam się bez bicia, że też kiedyś zamawiałem sample na fikcyjne dane firmy jakiej wtedy jeszcze nie posiadałem. Nie powiem było to dla mnie dużym wsparciem. A finalnie założyłem firmę świadczącą usługi w temacie oświetlenia LED i nie muszę już takich rzeczy robić więc nie oceniaj kogoś tak kategorycznie bo nie wiesz co z tych prób i sampli może się urodzić :zly:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
leszekw

Post autor: leszekw »

Witam
Nie ma znaczenia, co oznaczysz czy masz dostęp do lutowania SMD czy nie :)
Cree postanowił, że po wcześniejszych w topach, choć by z XP-E, kiedy nie było jeszcze dostępnych MCPCB wysyłać gotowe sample do pracy a właściwie kompletne

PS. Proszę administrację o przeniesienie dyskusji o samp... do odpowiedniego tematu, bo zrobił się mały bałaganik
Pozdrawiam,
Leszek W.
Serkules

Post autor: Serkules »

jezjacek pisze:Hej Panowie, czy Wasze działania nie kwalifikują sie do kategorii nieetyczne?
A zamawianie na firmy nieisteniejące lub nic o tym nie wiedzące?
Widzę, że temat zrobił się gorący ;)

Wyjaśnię od razu wszystkim zdegustowanym. Kiedyś faktycznie miałem przez kilka lat działalność, więc dane się zgadzają, tylko działalność już zamknięta, czyli w tej chwili jest "wirtualna".
jezjacek pisze:Podawanie nie koniecznie docelowych zastosowań próbek?
Od wielu lat zamawiam sample różnych elementów (nie tylko LEDów) i zawsze podawałem DOCELOWE zastosowanie. Najczęściej były to elementy, których w Polsce nie mogłem kupić, lub musiałbym zamawiać ilości hurtowe.

Sample zamawiam na własny użytek i nigdy żadnego nie odsprzedałem. Czasami zdarzało mi się PODAROWAĆ (gratis) komuś. Nawet tutaj na tym forum.

Sample XM-L'a zamawiałem jeszcze wtedy, gdy nie były dostępne w Polsce, mając nadzieję, że dotrą do mnie jeszcze przed Nowym Rokiem.

Dla producenta podzespołów najważniejsze jest dotarcie do jak największej liczby potencjalnych klientów. Osobiście nie spotkałem się z niezależnym testem sampli, przeprowadzonym przez inną firmę. Zazwyczaj są to użytkownicy różnych forów, gdzie testy są zazwyczaj wiarygodne i wolne od marketingowego bełkotu.

Na nasze forum z pewnością też zaglądają ludzie z branży oświetleniowej, dzięki temu nawet nie mając próbki danego produktu mogą już wstępnie zapoznać się z jego rzeczywistymi parametrami.

krzycho123 pisze:Problemem jest za to masowe pozyskiwanie sampli przez handlarzy z allegro
Tutaj się zgodzę z kolegą.
Liro pisze:Szkoda gadać...
Słusznie, dlatego zamykam temat etyki przy samplach. Na dalsze polemiki nie będę odpowiadał.

Pozdrawiam

PS. XM-L już świeci w throwerze :twisted: Jest dużo jaśniej i dużo szerzej, niż przy XR-E. Do tego próbka ma bardzo wysokie Vf, więc przy w pełni naładowanym ogniwie i driverze 8xAMC (2,8A) w diodę nie idzie nawet 2A. Konieczny będzie inny sterownik i zasilanie 2xLi Ion.

Czy ktoś robił już pomiary Vf przy 3A ???
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko ;)
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

Do tego próbka ma bardzo wysokie Vf, więc przy w pełni naładowanym ogniwie i driverze 8xAMC (2,8A) w diodę nie idzie nawet 2A. Konieczny będzie inny sterownik i zasilanie 2xLi Ion.
2xlion, no można niby, a zasil to czymś dobrym 1xLION, XML ma raczej małe Vf, mniejsze nawet od XPG, mogę Ci zmierzyć dla ca 2.4A, albo i coś innego pomierzę- obaczymy
ps
8xAMC- zna ktoś przypadek , że szło 2.8A w diodę przy takim sterowniku ? z ciekawości pytam
ODPOWIEDZ