Cree XM-L Nowa dioda
Tak. Niezależne od siebie testy dwóch użytkowników CPF:upek pisze: @Phantom - jakieś potwierdzenie?
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... ost3667852
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... ost3667865
W latarkach wynik byłby jeszcze gorszy ponieważ podczas powyższych prób jedna dioda była na miedzianym PCB, druga na radiatorze od procesora. Wg tych danych XM-L uzyskuje maksymalną jasność przy 3,2-3,5A. Zauważcie, że początkowo max prąd wynosił 2A i został podwyższony o 50%.
@ Phantom
Dzięki za linki.
O podwyższeniu prądu wiedziałem, tak samo było z XP-G
Sugerując się tą tabelką spodziewałem się spadku jasności powyżej 4A, a niestety ten wypada w okolicach 3,5A
PS. jtr1962 już nie robi testów?
Dzięki za linki.
O podwyższeniu prądu wiedziałem, tak samo było z XP-G
Sugerując się tą tabelką spodziewałem się spadku jasności powyżej 4A, a niestety ten wypada w okolicach 3,5A
PS. jtr1962 już nie robi testów?
jezjacek, złap za rękę, a później oceniaj
Tylko jedna osoba napisała tu posta, gdzie wspomniała o firmie fikcyjnej...
Bezpodstawne oszczerstwa i oczernianie mieści się w twoim zakresie słowa etyka
krzycho123, porada kolegi z poprzedniej strony:
Tylko jedna osoba napisała tu posta, gdzie wspomniała o firmie fikcyjnej...
Bezpodstawne oszczerstwa i oczernianie mieści się w twoim zakresie słowa etyka
krzycho123, porada kolegi z poprzedniej strony:
Ważne! Formularz wysyłamy TYLKO RAZ. Jeśli w ciągu tygodnia - dwóch nie ma odpowiedzi, to wysyłamy znów.
EDIT: Szkoda gadać...Serkules pisze:Ja akurat zaznaczałem, że mam możliwość, więc chyba nie ma reguły. Zaznaczyłem też, że potrzebuję do latarki.Przy zamawianiu sampla trzeba koniecznie zaznaczyć, że się nie ma możliwości lutowania układów SMD.
W odpowiedzi na PW od jednego z kolegów, przy zamawianiu sampla wypełniam wszystko standardowo. Ważne, aby podawać pełne dane łącznie z nr telefonu. Przy potencjalnych zastosowaniach zaznaczam zazwyczaj od dwóch, do trzech zastosowań, NIE WIĘCEJ!
Moja "firma" jest wirtualna
Najlepiej wymyśleć nazwę firmy i stworzyć konto mailowe z tą nazwą. Ten adres mailowy podajemy w formularzu. Dalej to już chyba kwestia szczęścia. Dopiero po trzecim wysłaniu dostałem odpowiedź, że się zakwalifikowałem.
Ważne! Formularz wysyłamy TYLKO RAZ. Jeśli w ciągu tygodnia - dwóch nie ma odpowiedzi, to wysyłamy znów.
Powodzenia
Seba
Ostatnio zmieniony środa 02 lut 2011, 17:35 przez Liro, łącznie zmieniany 1 raz.
gorącego lata...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
2010...
przystąpiłem do tego Forum...
Liro wyedytuj proszę treść swojego posta bo strasznie mnie korci, żeby nagrodzić Cię warnem za nazywanie kolegi z forum badziewiem Owszem zamawianie sampli i fabrykowanie korespondencji w tym celu jest może z lekka nieetyczne ale jak wcześniej napisano nikt nie robi tego w celach zarobkowych.
PS. Przyznam się bez bicia, że też kiedyś zamawiałem sample na fikcyjne dane firmy jakiej wtedy jeszcze nie posiadałem. Nie powiem było to dla mnie dużym wsparciem. A finalnie założyłem firmę świadczącą usługi w temacie oświetlenia LED i nie muszę już takich rzeczy robić więc nie oceniaj kogoś tak kategorycznie bo nie wiesz co z tych prób i sampli może się urodzić
PS. Przyznam się bez bicia, że też kiedyś zamawiałem sample na fikcyjne dane firmy jakiej wtedy jeszcze nie posiadałem. Nie powiem było to dla mnie dużym wsparciem. A finalnie założyłem firmę świadczącą usługi w temacie oświetlenia LED i nie muszę już takich rzeczy robić więc nie oceniaj kogoś tak kategorycznie bo nie wiesz co z tych prób i sampli może się urodzić
Sometimes darkness can show you the light
Witam
Nie ma znaczenia, co oznaczysz czy masz dostęp do lutowania SMD czy nie
Cree postanowił, że po wcześniejszych w topach, choć by z XP-E, kiedy nie było jeszcze dostępnych MCPCB wysyłać gotowe sample do pracy a właściwie kompletne
PS. Proszę administrację o przeniesienie dyskusji o samp... do odpowiedniego tematu, bo zrobił się mały bałaganik
Nie ma znaczenia, co oznaczysz czy masz dostęp do lutowania SMD czy nie
Cree postanowił, że po wcześniejszych w topach, choć by z XP-E, kiedy nie było jeszcze dostępnych MCPCB wysyłać gotowe sample do pracy a właściwie kompletne
PS. Proszę administrację o przeniesienie dyskusji o samp... do odpowiedniego tematu, bo zrobił się mały bałaganik
Pozdrawiam,
Leszek W.
Leszek W.
Widzę, że temat zrobił się gorącyjezjacek pisze:Hej Panowie, czy Wasze działania nie kwalifikują sie do kategorii nieetyczne?
A zamawianie na firmy nieisteniejące lub nic o tym nie wiedzące?
Wyjaśnię od razu wszystkim zdegustowanym. Kiedyś faktycznie miałem przez kilka lat działalność, więc dane się zgadzają, tylko działalność już zamknięta, czyli w tej chwili jest "wirtualna".
Od wielu lat zamawiam sample różnych elementów (nie tylko LEDów) i zawsze podawałem DOCELOWE zastosowanie. Najczęściej były to elementy, których w Polsce nie mogłem kupić, lub musiałbym zamawiać ilości hurtowe.jezjacek pisze:Podawanie nie koniecznie docelowych zastosowań próbek?
Sample zamawiam na własny użytek i nigdy żadnego nie odsprzedałem. Czasami zdarzało mi się PODAROWAĆ (gratis) komuś. Nawet tutaj na tym forum.
Sample XM-L'a zamawiałem jeszcze wtedy, gdy nie były dostępne w Polsce, mając nadzieję, że dotrą do mnie jeszcze przed Nowym Rokiem.
Dla producenta podzespołów najważniejsze jest dotarcie do jak największej liczby potencjalnych klientów. Osobiście nie spotkałem się z niezależnym testem sampli, przeprowadzonym przez inną firmę. Zazwyczaj są to użytkownicy różnych forów, gdzie testy są zazwyczaj wiarygodne i wolne od marketingowego bełkotu.
Na nasze forum z pewnością też zaglądają ludzie z branży oświetleniowej, dzięki temu nawet nie mając próbki danego produktu mogą już wstępnie zapoznać się z jego rzeczywistymi parametrami.
Tutaj się zgodzę z kolegą.krzycho123 pisze:Problemem jest za to masowe pozyskiwanie sampli przez handlarzy z allegro
Słusznie, dlatego zamykam temat etyki przy samplach. Na dalsze polemiki nie będę odpowiadał.Liro pisze:Szkoda gadać...
Pozdrawiam
PS. XM-L już świeci w throwerze Jest dużo jaśniej i dużo szerzej, niż przy XR-E. Do tego próbka ma bardzo wysokie Vf, więc przy w pełni naładowanym ogniwie i driverze 8xAMC (2,8A) w diodę nie idzie nawet 2A. Konieczny będzie inny sterownik i zasilanie 2xLi Ion.
Czy ktoś robił już pomiary Vf przy 3A ?
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko
2xlion, no można niby, a zasil to czymś dobrym 1xLION, XML ma raczej małe Vf, mniejsze nawet od XPG, mogę Ci zmierzyć dla ca 2.4A, albo i coś innego pomierzę- obaczymyDo tego próbka ma bardzo wysokie Vf, więc przy w pełni naładowanym ogniwie i driverze 8xAMC (2,8A) w diodę nie idzie nawet 2A. Konieczny będzie inny sterownik i zasilanie 2xLi Ion.
ps
8xAMC- zna ktoś przypadek , że szło 2.8A w diodę przy takim sterowniku ? z ciekawości pytam