Witajcie.
Posiadam ładowarkę jak tutaj w linku:
http://www.dealextreme.com/p/mystery-lc ... nimh-12618
Proszę was, powiedzcie mi, czy ma ona taki system jak w ładowarce BC-700, która w ramach sprawdzania akumulatora ni-mh, wielokrotnie go rozładowuje i ładuje zadanym prądem (do granic kiedy akku już nie "przyjmuje więcej"), w celu sprawdzenia jego pojemności ?
Jakoś nie mogę do tego dojść, bo mam wrażenie że ma ona tylko sprawdzanie pojemności poprzez rozładowanie
Mystery charger - małe pytanko.
O, tak, to się zwało refresh albo test.
Czy ktoś może mnie pokierować na konkretne ustawienia ?
I jeszcze mało pytanie - zauważyłem, że w trakcie ładowania, mimo ustawionego prądu 1A, mam prąd 0,9 A, ale jakoś bardzo się nie zdziwiłem. Ale, patrzę, a tutaj mi faluje po chwili 100 mA, 900 mA, i tak z dołu, w górę, kilka razy spadki, wzrosty i potem znów 900...Od czego to zależy ? Fakt, ładuję stary akku (w sumie 2 równolegle podłączone) które wcześniej nie chciały współpracować, ale to chyba nie ich wina.
No i na koniec - czy po skończonym procesie standardowego ładowania, można odczytać ile trwało pełne ładowanie i ile "prądu" wpakowano w akumulator ? Ładowałem akku 18650 i po skończonym procesie cisza...nie mogłem nigdzie znaleźć informacji.
Czy ktoś może mnie pokierować na konkretne ustawienia ?
I jeszcze mało pytanie - zauważyłem, że w trakcie ładowania, mimo ustawionego prądu 1A, mam prąd 0,9 A, ale jakoś bardzo się nie zdziwiłem. Ale, patrzę, a tutaj mi faluje po chwili 100 mA, 900 mA, i tak z dołu, w górę, kilka razy spadki, wzrosty i potem znów 900...Od czego to zależy ? Fakt, ładuję stary akku (w sumie 2 równolegle podłączone) które wcześniej nie chciały współpracować, ale to chyba nie ich wina.
No i na koniec - czy po skończonym procesie standardowego ładowania, można odczytać ile trwało pełne ładowanie i ile "prądu" wpakowano w akumulator ? Ładowałem akku 18650 i po skończonym procesie cisza...nie mogłem nigdzie znaleźć informacji.
Wraz ze zbliżaniem się do końca procesu ładowania spada prąd ładowania. Przy ładowaniu NiCd i NiNh ładuje ładuje i następuje sprawdzenie napięcia i potem znowu ładowanie itd. czyli będzie tak się zachowywać. Po skończonym ładowaniu wyświetla ile mAH wpakowało w prawym dolnym rogu, ile wyciągnęło podczas rozładowywania też w tym samy miejscu podaje.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Spoko, rozumiem, dzięki za info.
Co do "falowania" prądu, ono zaczęło falować tak powiedzmy przy 30% naładowania, potem wzrosło na 0,9 A i tak zostało...
EDIT
Ile trwa średnio ładowanie akku typu li-ion (2 sztuki łączone równolegle) o pojemności ok 4000mA ? Jak narazie czekam 5 godzin, prąd spadł już do 100 mA i zastanawiam się ile jeszcze trzeba czekać....
Co do "falowania" prądu, ono zaczęło falować tak powiedzmy przy 30% naładowania, potem wzrosło na 0,9 A i tak zostało...
EDIT
Ile trwa średnio ładowanie akku typu li-ion (2 sztuki łączone równolegle) o pojemności ok 4000mA ? Jak narazie czekam 5 godzin, prąd spadł już do 100 mA i zastanawiam się ile jeszcze trzeba czekać....