Kwadraciak 3*XP-G i AX2002

co i jak zrobiłem...
rrobsonm

Kwadraciak 3*XP-G i AX2002

Post autor: rrobsonm »

Przedstawiam mój drugi całkowicie samodzielny projekt(a pierwszy który pokazuje światu). Typowy kwadraciak. Wnętrzności są takie:

diody:
XP-G R5 1D na starze z ledtechu - od czarnego kruka
2*XP-G R4 3B na starze z mariteksu - od edima

optyka odpowiednio:
LXP-G RECTANGLAR
LXP-G DIFFUSER
LXP-G REAL SPOT

Sterownik:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26110
Przeczytać o nim można tutaj: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2810
wymieniony rezystor na 0,47oma
Dołączany dodatkowy rezystor równolegle też 0,47oma
Daje nam to tryby 0,56A i 1,06A (tyle pokazał miernik)
Dodatkowo mamy możliwość odpalenia 1 diody z soczewką owalną pochyląną nieco w dól lub 3 diod jednocześnie. Przełącznik 3 pozycyjny zapobiega dołączaniu diod podczas pracy.

W przygotowaniu akupak 4*18650, i jeszcze poprawki kosmetyczne lampki w stylu przycięcie kleju.

Mam nadzieję że klej na ciepło mi się nie roztopi podczas pracy dłuższej. Proszę o komentarze, chętnie coś poprawie jak mi dobrze doradzicie. To jest bardzo wczesna wersja lampki, ale już nie mogłem się doczekać. Do kierownicy będzie przymocowana jakimś standardowym rowerowym zapięciem od lampek, sztuk dwie, nie kupiłem jeszcze.
Pokazuję parę zdjęć:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Bieda panie , bieda ale rozumiem że to wczesna wersja rozwojowa . Te profile każdy w swoją stronę , poklejone jakiś termoglutem czy poxipolem . Taki klej nie trzyma do alu , rozpadnie się to całe po pierwszym użyciu .

Soczewki trzymaja się na "uwierz" , mam nadzieje że to wygląda tak tylko dlatego że chciałeś zobaczyć jak świeci bo do użytku w takim stanie się nie nadaje absolutnie :sad:
elektroda.pl
rrobsonm

Soczewki tak na próbę klejem, będzie czarny silikon (sprawdziło mi się to poprzednio). Tył miałem nadzieje że tak zostanie tylko wyczyszczę co by ładniej było. A ze sobą profile są skręcone + fujik żeby temperaturę wszystkie równą miały, troszeńkę przesunięte pod kątem żeby łatwiej uzyskać kąty świecenia dla optyk inne.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

OK , z tym przesunięciem to nie pomyślałem ,wybacz :) Ale ten tył na klej to Ci odpadnie napewno , wklej go też na silikon .
elektroda.pl
rrobsonm

Spoko przecież nic się nie stało, po to pokazuje żeby ktoś tutaj się do czegoś przyczepił, coś poradził. Jak radzisz że tak będzie lepiej to tak zrobię, czarny silikon będzie nawet lepiej uszczelniał i wyglądał. Poszedłem szczerze mówiąc trochę w szybkość skończenia a miałem nadzieję że da rade.

Pochwalić to się mogę ludziom którzy power leda na oczy nie widzieli - nieważne jak wykonana jak odpalę to im szczeny opadną. Tutaj liczę bardziej na jakieś rady.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Ze swej strony, proponuję Ci użyć kapturek ochronny na wyłączniki. Często je stosuję w autach offroad i spisują się znakomicie. Mimo wszystko deszcz Cie może na rowerze złapać.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
rrobsonm

Ten kapturek fajna sprawa, zastanawiałem się nad jakąś koszulką termokurczliwą a tutaj ładne gotowe rozwiązanie.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Eeee, trochę ta lampka na "odwal się" że tak napisze. To że nierówno złożona to kolega wytłumaczył, ale nie zmienia to faktu że nawet na sylikon mocowanie soczewek to nieporozumienie. Wątpię aby taki kawałek blachy odprowadził ciepło z 3 diod. Klejenie z tyłu to jak napisali koledzy - zaraz odpadnie. Sylikon tutaj też nie pomoże.

Fajnie by było jak byś teraz zmienił całość i zrobił od podstaw.
ILPT
rrobsonm

Zrobiłem do tego pakiet a właściwie to taki bardziej koszyk.

Czy spadek napięcia przy trybach 1A 0,57V i przy 0,5A 0,3V (te prądy realnie mniejsze bo podałem prąd na diodach - nie mam zmierzonego prądu pobieranego z pakietu patrząc na sprawność sterownika szacowałbym 0,7 i 0,35) względem braku poboru prądu na całym pakiecie 4 szeregowo połączone ogniwa 18650 jest wynikiem zadowalającym?

Ogniwa w środku podczas pomiaru to były 2*ogniste 18650 i 2*niebieskie trustfire. Wszystkie z protekcją. Ogniwa nie lutowane ze sobą.
Ostatnio zmieniony wtorek 25 sty 2011, 14:24 przez rrobsonm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
0,57Ω nie jest wynikiem rewelacyjnym, ale przy takiej konstrukcji jest jak najbardziej OK, szczególnie, że masz "nadmiar" napięcia. Weź też pod uwagę, że są to starty łączne, na rezystancji wewnętrznej ogniwa, rezystancji protekcji oraz połączeń miedzy ogniwami.

Pozdrawiam
rrobsonm

Właśnie nie wiem ile w warunkach laboratoryjnych może mieć takie ogniwo z protekcja oporu wewnętrznego?

Właściwie mam jeden styk który może nieco bym dał rade poprawić niedużym kosztem ale w sumie miernik na nim nie pokazuje dużego spadku, choć na oko jest kiepski.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Miernik nie pokaże Ci rezystancji styku, to się mierzy pod obciążeniem prądowym.

Pozdrawiam
rrobsonm

sumie miernik na nim nie pokazuje dużego spadku
spadku w sensie napięcia pod obciążeniem - tym wyższym trybem.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
W takim razie mierzysz poprawnie, a moją odpowiedź zostawmy jako wyjaśnienie dla innych ;)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ