Projekt oświetlenia ostrzegawczego do rowerów R Kwadrat
Witam
Kwestia sterownika ,jest nieco uzależniona od typu i ilości LEDów, tak więc dobrze by było na początek ustalić, co mamy sterować.
midi mnie wyprzedził, mam podobny pomysł, tylko 3xXP-G. Jedna czerwona, jedna niebieska i jedna biała, z tym, że biała miała by możliwość pracy jako błyskacz, oraz zwykłe oświetlenie.
Pozdrawiam
Kwestia sterownika ,jest nieco uzależniona od typu i ilości LEDów, tak więc dobrze by było na początek ustalić, co mamy sterować.
midi mnie wyprzedził, mam podobny pomysł, tylko 3xXP-G. Jedna czerwona, jedna niebieska i jedna biała, z tym, że biała miała by możliwość pracy jako błyskacz, oraz zwykłe oświetlenie.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
rkwadrat pamiętaj tylko że inne kolory LED niż biały mają inne napięcia przewodzenia , z soczewka wieloledową dobry pomysł . Można wtedy dać każdego leda na osobnym mcpcb chyba że znajdiesz takie z niezależnymi wyprowadzeniami każdego leda.
Pyra nie ma kolorowych XP-G tylko XP-E są . . . a szkoda ,szkoda bo sam bym łynkął dobrze dającą po oczach niebieską albo royal blue
Pyra nie ma kolorowych XP-G tylko XP-E są . . . a szkoda ,szkoda bo sam bym łynkął dobrze dającą po oczach niebieską albo royal blue
elektroda.pl
Witaj,
Poczytałem o inicjatywie waszej fundacji i jest naprawdę OK, ale czy to zwalnia kolegów z respektowania przepisów kodeksu drogowego? Białe światło migające jest zabronione w ruchu po drogach publicznych.rkwadrat pisze:Zastanawiam się tylko, czy oświetlenie nocne jest nam potrzebne. Patrole rowerowe nie jeżdżą po zmroku. No chyba, że chodzi o ten 10 minutowy powrót do bazy po dyżurze. Chociaż tutaj i tak jedzie się oświetlonymi ulicami i jedynym potrzebnym oświetleniem byłby czerwony migacz z tyłu i biały z przodu.
Witam,
Świetlik, oczywiście, że nie. Moje uchybienie - miało być czerwony migacz i pozycyjne światło białe lub barwy żółtej z przodu.
Muszę się zdać na Was w kwestii doboru optyki i rodzaju emitera. Midi pisał o trzech diodach XP-G, które dadzą 1200lm w max. Jeżeli chodzi o 1200 lumenów białego światła to chyba nie jest to konieczne na spełnienie wymogów prawnych. W kombinacji Niebieska, biała, czerwona myślę, że jak najbardziej pomysł jest godny uznania w tym projekcie. Do tego jedna kompaktowa obudowa.
O różnicy napięć na diodach ze względu na kolor nie pomyślałem, także dziękuję.
Z diodami na osobnych mcpcb będzie można zsynchronizować diodę niebieską z czerwoną?
Myślę, że wiem już czego potrzebujemy:
Sterownik:
- 3 diody (czerwona XP-E, biała ?, niebieska XP-E),
- Tryby: stroboskop - czerwona miga 3x, następnie niebieska miga 3x, biała jako światło pozycyjne (tryb maksymalny, tryb 50%).
- przycisk zewnętrzny na kablu - nie na płytce.
- zasilanie z aku - o parametrach wg. uznania konstruktora.
Główne założenie - wycisnąć wszystko co się da z diody czerwonej i niebieskiej.
Czy ktoś podjąłby się wykonania sterownika do projektu?
Kwestię cenową omówimy na PW.
Świetlik, oczywiście, że nie. Moje uchybienie - miało być czerwony migacz i pozycyjne światło białe lub barwy żółtej z przodu.
Muszę się zdać na Was w kwestii doboru optyki i rodzaju emitera. Midi pisał o trzech diodach XP-G, które dadzą 1200lm w max. Jeżeli chodzi o 1200 lumenów białego światła to chyba nie jest to konieczne na spełnienie wymogów prawnych. W kombinacji Niebieska, biała, czerwona myślę, że jak najbardziej pomysł jest godny uznania w tym projekcie. Do tego jedna kompaktowa obudowa.
O różnicy napięć na diodach ze względu na kolor nie pomyślałem, także dziękuję.
Z diodami na osobnych mcpcb będzie można zsynchronizować diodę niebieską z czerwoną?
Myślę, że wiem już czego potrzebujemy:
Sterownik:
- 3 diody (czerwona XP-E, biała ?, niebieska XP-E),
- Tryby: stroboskop - czerwona miga 3x, następnie niebieska miga 3x, biała jako światło pozycyjne (tryb maksymalny, tryb 50%).
- przycisk zewnętrzny na kablu - nie na płytce.
- zasilanie z aku - o parametrach wg. uznania konstruktora.
Główne założenie - wycisnąć wszystko co się da z diody czerwonej i niebieskiej.
Czy ktoś podjąłby się wykonania sterownika do projektu?
Kwestię cenową omówimy na PW.
Przepraszam, że się nie odzywałem, ale najwidoczniej mój były instruktor zmienił nr telefonu,
także dostęp do drogówki jest nieaktualny z mojej strony Strasznie mi przykro!
Jeśli będą kolorowe diody z białą w jednej obudowie, to czy błyski będą rozróżniane?
Chodzi o to, że jak ktoś zostanie oslepiony przez białe światło, to czy będzie w stanie dostrzec to czerwono-niebieskie?
Druga sprawa to taka, że taki "błyskacz" będzie widoczny tylko z przodu. Przydałoby się coś na tył, tak żeby dawało po oczach ze wszystkich stron.
Takie jest moje zdanie, chyba że źle zrozumiałem inicjatywę
Pozdrawiam
DNF
Jeśli będą kolorowe diody z białą w jednej obudowie, to czy błyski będą rozróżniane?
Chodzi o to, że jak ktoś zostanie oslepiony przez białe światło, to czy będzie w stanie dostrzec to czerwono-niebieskie?
Druga sprawa to taka, że taki "błyskacz" będzie widoczny tylko z przodu. Przydałoby się coś na tył, tak żeby dawało po oczach ze wszystkich stron.
Takie jest moje zdanie, chyba że źle zrozumiałem inicjatywę
Pozdrawiam
DNF
Witam
Mnie się wydaje, że wystarczą mrygacze z przodu, gdyż ich podstawowym zadaniem będzie "rozganianie tłumu" i torowanie sobie drogi, z tyłu wystarczy standardowe czerwone. W każdym razie tak bym zrobił.
Pozdrawiam
Mnie się wydaje, że wystarczą mrygacze z przodu, gdyż ich podstawowym zadaniem będzie "rozganianie tłumu" i torowanie sobie drogi, z tyłu wystarczy standardowe czerwone. W każdym razie tak bym zrobił.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Niestety, nikt się jeszcze nie zgłosił do realizacji projektu.
Sam mam ostatnio mały zawrót głowy przez ilość pracy, dlatego taki przestój w projekcie powstał.
Dioda czerwona powinna być chyba oddalona od niebieskiej, żeby był efekt przeskakiwania. Diody biała z przodu i czerwona z tyłu mają spełnić tylko swoje zadanie podczas późnych powrotów do bazy. Byłoby raczej nie ergonomicznie montować dodatkowe lampki rowerowe przy możliwości zabudowania tego w jedną całość.
Rowery są oznakowane, ubiór ratowników również nie budzi wątpliwości, więc raczej niebieskie światła z tyłu nie są potrzebne.
Pozdrawiam
Sam mam ostatnio mały zawrót głowy przez ilość pracy, dlatego taki przestój w projekcie powstał.
Dioda czerwona powinna być chyba oddalona od niebieskiej, żeby był efekt przeskakiwania. Diody biała z przodu i czerwona z tyłu mają spełnić tylko swoje zadanie podczas późnych powrotów do bazy. Byłoby raczej nie ergonomicznie montować dodatkowe lampki rowerowe przy możliwości zabudowania tego w jedną całość.
Rowery są oznakowane, ubiór ratowników również nie budzi wątpliwości, więc raczej niebieskie światła z tyłu nie są potrzebne.
DNF, nie bardzo rozumiem, o jakiego instruktora chodzi i jaką drogówkę?Przepraszam, że się nie odzywałem, ale najwidoczniej mój były instruktor zmienił nr telefonu,
Pozdrawiam
Heh, rkwadrat, chodziło o to, że chciałem się dowiedzieć jak to od strony prawnej wygląda, co by wszystko na 100% było legalne.
Mój instruktor prawa jazdy, które robiłem już 1.5roku temu pracował również w drogówce
Ja bym jednak rozdzielił te światła z przodu. Ale to moje osobiste zdanie
Pozdrawiam
DNF
Mój instruktor prawa jazdy, które robiłem już 1.5roku temu pracował również w drogówce
Ja bym jednak rozdzielił te światła z przodu. Ale to moje osobiste zdanie
Pozdrawiam
DNF
Rozumiem, nic nie szkodzi. Za to odpowiedzialne są inne osoby.
Jeżeli chodzi o wykonanie obudowy to rozmyślałem o czymś w rodzaju Waszych projektów tzw. dwururek. z tym, że byłyby to trzy rurki, biała dioda w środku. Zresztą jak będziemy mieli działający prototyp, to będziemy myśleć w co to upchnąć.
Żyję nadzieją, że zgłosi się ktoś, kto zechce wykonać elektronikę do projektu.
Pozdrawiam
Jeżeli chodzi o wykonanie obudowy to rozmyślałem o czymś w rodzaju Waszych projektów tzw. dwururek. z tym, że byłyby to trzy rurki, biała dioda w środku. Zresztą jak będziemy mieli działający prototyp, to będziemy myśleć w co to upchnąć.
Żyję nadzieją, że zgłosi się ktoś, kto zechce wykonać elektronikę do projektu.
Pozdrawiam
Od czegoś trzeba zacząć.
Dostałem propozycję od jednego z użytkowników forum, by przemyśleć takie rozwiązanie obudowy: Światła do jazdy dziennej led 507
Obawiam się o chłodzenie w tym rozwiązaniu. Napomknę jeszcze, że jest to bardzo zbliżone do rozwiązania firmy Axixtech, wspomnianego już wcześniej.
Nie mając pojęcia o wielkości elektroniki i modułów led z soczewkami oraz potrzebnymi radiatorami ciężko mi wymyślić obudowę - brakuje mi doświadczenia, by robić to w ciemno. Dlatego wydawało mi się, że od sterownika trzeba zacząć.
Pozdrawiam
Dostałem propozycję od jednego z użytkowników forum, by przemyśleć takie rozwiązanie obudowy: Światła do jazdy dziennej led 507
Obawiam się o chłodzenie w tym rozwiązaniu. Napomknę jeszcze, że jest to bardzo zbliżone do rozwiązania firmy Axixtech, wspomnianego już wcześniej.
Nie mając pojęcia o wielkości elektroniki i modułów led z soczewkami oraz potrzebnymi radiatorami ciężko mi wymyślić obudowę - brakuje mi doświadczenia, by robić to w ciemno. Dlatego wydawało mi się, że od sterownika trzeba zacząć.
Pozdrawiam
rkwadrat, ostatnio tak myślałem o projekcie i wymyśliłem coś takiego.
Z DXa kupić 3 lampki(na jeden rower), dwie z nich przerobić na koguty tzn.
Niebieska dioda w jednej, czerwona w drugiej, do tego nakładki rozpraszające światło.
Można by je wytoczyć z jakiegoś materiału, może jakaś mleczna plexa?
Tak co by się całe podświetlały. Myślałem o czymś na kształt walca i długości, ja wiem, ok 3cm.
Trzecia lampka służyłaby do oświetlania drogi przed rowerem.
Całość podpiąć pod sterownik, który np by był w saszetce pod siodełkiem, a zasilanie np w bidonie, lub też w saszetce.
Latarki można zamontować na uniwersalnych uchwytach rowerowych, na DXie są i kosztują coś ok 1.5$ za sztukę.
Co do lampek na tyl-to to już najmniejszy problem.
Nie doczytałem tylko lub nie pamiętam-czy na wszystko potrzebna jest faktura?
Pozdrawiam
DNF
Z DXa kupić 3 lampki(na jeden rower), dwie z nich przerobić na koguty tzn.
Niebieska dioda w jednej, czerwona w drugiej, do tego nakładki rozpraszające światło.
Można by je wytoczyć z jakiegoś materiału, może jakaś mleczna plexa?
Tak co by się całe podświetlały. Myślałem o czymś na kształt walca i długości, ja wiem, ok 3cm.
Trzecia lampka służyłaby do oświetlania drogi przed rowerem.
Całość podpiąć pod sterownik, który np by był w saszetce pod siodełkiem, a zasilanie np w bidonie, lub też w saszetce.
Latarki można zamontować na uniwersalnych uchwytach rowerowych, na DXie są i kosztują coś ok 1.5$ za sztukę.
Co do lampek na tyl-to to już najmniejszy problem.
Nie doczytałem tylko lub nie pamiętam-czy na wszystko potrzebna jest faktura?
Pozdrawiam
DNF
na przód coś w tym stylu by można przerobić
http://www.dealextreme.com/p/ssc-p7-2-x ... uded-36018
tylko widziałem gdzieś wersję za 30$ bo ta cena trochę zabija
http://www.dealextreme.com/p/ssc-p7-2-x ... uded-36018
tylko widziałem gdzieś wersję za 30$ bo ta cena trochę zabija
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9