w sumie to nie wiem jak działa driverek z deree - wiem , że wraz ze spadkiem napięcia na lion ssie więcej prądu.
Idealny driver chyba musiałby trzymać zasilanie diody stabilnie- ale i V i A (chyba), chociaż V się zmienia z temp, no nie wiem jak to jest
O tym z DX 7882 pisali nieźle w testach porównawczych do deree również,
Ciekawe jest stwierdzenie Eproma
When the Voltage goes down, board pushes the Amperage and gives you a constant brightness
At any situation the input wattage is around ~6.6W and the output wattage is around ~6W
Wygląda że jedna constant current Heh sprawnośc w okolicach 90-94% albo ja źle czytam i rozumie. Trzeba zamówić bo to idealny sterownik do mojego soczewkowego potwora
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁA
zobacz dobrze na napięcie zasilania, w testach na DX był sprawny przy 1-1.5W, przy lion różnie właśnie mówią, eprom mówił, że słabo, w testach porównawczych do deree wyszedł bardzo dobrze i w sumie nie wiadomo jak jest
tak- ale czy dasz mu zasilanie 7.4 - 4V a tak na tej stronce mierzył ?
dobra- zjem coś i go odpalę na kablach, a jak zapasuje, to w przyszłym tygodniu wsadzę go do modułu i się pomaca
Miło, bo driverek (ten z DX 7882) ma grupę z 3ma zwykłymi low/mid/high bez żadnych pierdół..
no i dalszych testów nie będzie, ale
Przy fabrycznych ustawieniach otrzymałem
zasilanie z 1AA
prąd z aku (prąd idący w diodę) dla 3 poziomów jasności
0.08 (0.01) / 0.45 (0.10) / 0.97 (0.36) A
zasilanie z lion
prąd z aku (prąd idący w diodę) dla 3 poziomów jasności
0.02 (0.02) / 0.23 (0.12) / 1.27 (0.85) A
a potem lekko pokręciłem regulacją V - dla AA wszystko było ok- poziom max można skręcić prawie do 0, ale potencjometr nie ma oporu- także z mega low od razu wskakuje na high i o ile dla AA nie czyniło do szkody, to przy podpięciu lion błysło chwilę i padło UI, nic to - można testować bez trybów przecież...testuję dalej kręcenie przy lion (dla 1AA prąd max na diodzie to już jedynie 0.11A) podkręcam do 0.45A na diodzie- jest ok , działa stabilnie, ale już przy 0.7A następuje stopniowy i dość szybki przyrost prądu (bez żadnej dalszej regulacji) - pojawił się mały dymek (olać, to z UI- jesteśmy twardzi-czekamy dalej) a po nastu sekundach odlutował się kabelek zasilający- aż tak się płytka zagrzała.
A teraz sobie pomyślę- czy zamawiać następny na testy, czy jednak nie, hmm może trzeba być mega ostrożnym i delikutaśnie ustawić prąd na diodzie na upragnione 1.2A ?
kolejny zamówiony i nie ja jeden takiego usmażyłem- w sumie jeszcze działa - bez UI, ale chyba ma "mały" problem - ustawiłem na 1A prąd, ale po paru minutach (może zagrzanie się diody, a może też i drivera) prąd wzrósł znacznie- a przy ponad 1.3A idącego w diodę, driver się wyłącza i trzeba odłączyć zasilanie i podłączyć ponownie.
Regulacja działa bardzo delikatnie i trzeba bardzo uważać- najlepiej jednak ustawić niewielki prąd w diodę przy zasilaniu z AA i dopiero potem podłączyć lion i regulować dalej.
Jak kiedyś dojdzie driver, to ponowię próby- znacznie ostrożniej tym razem.
Mi sie podoba to zdjęcie które wygrzebalem na CPFie no to przyszły łyyykend mam zgłowy szykuje sie ostre dłubanie (mam nadzieje że nie popsuje za mocno DBSa)
I porównanie wydajności driverków orginalny 3DS i modowany (custom) z Dxa który testowałeś Pawle
I co najciekawsze pomiary światłości:)
• Dereelight DBS with 3SD pill & CREE R2 WH. 25 500 Lux in throw one meter.
• Dereelight DBS with custom pill & CREE Q5 WG. 31 000 Lux in throw one meter.
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁA