ROMISEN RC-U4 3-Mode Cree LED Flashlight (3*AAA/2*CR123A/186
ROMISEN RC-U4 3-Mode Cree LED Flashlight (3*AAA/2*CR123A/186
Skusiłem się dla znajomego nabyć takie światełko- jakoś polubiłem Romiseny- wykonane bardzo porządnie i cena jest przystępna.
Teraz nabyłem taką:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11119
Na wykonaniu lampki nie zawiodłem się- dobrze nacięte gwinty, wszędzie uszczelki, bardzo łatwo się ją rozbiera no słowem fajna zabawka do poprawek.
Jest dość szeroka, dzięki czemu dobrze trzyma się ją w ręce, ale i dość ciężka- mi to nie przeszkadza, do plecaka w góry pewnie bym zabrał inną, ale niekoniecznie.
Ma coś rzadko spotykanego- można ją zasilać albo z 1go 18650 (żeby nie latał w środku jest extra tulejka plastikowa), albo z 2 CRek ale można też wsadzić do koszyczka (w zestawie) 3xAAA i też zadziała- słowem zasilanie bardzo uniwersalne i między innymi to mnie skusiło
Posiada jedynie 3 tryby high/low/strobo (wolne zresztą dość)- ale wystarcza to do normalnego, podręcznego używania. Wyłącznik revers clicky.
Bardzo fajny jest ref - jest OP ale szeroki na 30mm i głęboki na 20mm- dostajemy szeroki strumień światła z bardzo jasnym spotem - czyli fajne światełko użytkowe o niezłym zasięgu.
Wygląd:
Porównanie do innych światełek
od lewej Romisen RC-G2, Romisen RC-U4, Ultrafire Alfa, CRka by Mar3
wygląd reflektorków
Ref Romisenka RC-U4
Osadzenie diody w głowicy (spory , solidny kawał metalu- chłodzenie diody solidne) dioda na oko Q4
I teraz sesja rozbierana
Widać magazynek na 3AAA oraz tulejkę używaną jeśli zasilamy światełko z 18650 lub 2xCR, dodatkowo w tubę latarki jest wklejony taki kawałek tulejki- dzięki temu ogniwo nie lata w środku.
Ref jest wykonany z aluminium- solidny i pewny wkręcany w głowicę, jednocześnie dociska szybkę z uszczelkę, zresztą uszczelki są wszędzie i czuć, że uszczelniają.
Z prawej strony leży rozkręcony wyłącznik, zastosowano ten sam moduł wyłącznika, co w alfie- spory, ale bardzo solidny i pewny.
Wszystko łatwo się rozbiera , no może z wykręceniem modułu LED z głowicy- ale jeszcze pokombinuję z tym- jest dość głęboko schowany i suwmiarka używana jako klucz jest za krótka
Pomiary luxów z 1m
zasilanie wynik lux/1m
3xAA 1820/3300
18650 z DX 1900/3600
18650 odzysk 2000/3800
2xCRki 2000/3800
pomiar w luxach z 1m, latara zasilana z 3xaaa Eneloop 800mAh
Ciekawy driver- trza się chyba dobrać do niego- w sumie niezależnie od zasilania podobne wyniki Zetex ?
Fotki promienia i małe porównanie
Romisen RC-U4 z ok 1m
Kształt wiązki jest bardzo równy, nawet pomimo nie idealnego ustawienia diody w refie
Romisen RC-U4 z ok 15m
Ultrafire Alfa z diodą R2 z ok 15m
Z lewej Ultrafire Alfa, z Prawej Romisen RC-U4 ok 15m
Alfa ma ok.6000 lux/1m, Romisen ok 3600 lux/1m
Teraz nabyłem taką:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.11119
Na wykonaniu lampki nie zawiodłem się- dobrze nacięte gwinty, wszędzie uszczelki, bardzo łatwo się ją rozbiera no słowem fajna zabawka do poprawek.
Jest dość szeroka, dzięki czemu dobrze trzyma się ją w ręce, ale i dość ciężka- mi to nie przeszkadza, do plecaka w góry pewnie bym zabrał inną, ale niekoniecznie.
Ma coś rzadko spotykanego- można ją zasilać albo z 1go 18650 (żeby nie latał w środku jest extra tulejka plastikowa), albo z 2 CRek ale można też wsadzić do koszyczka (w zestawie) 3xAAA i też zadziała- słowem zasilanie bardzo uniwersalne i między innymi to mnie skusiło
Posiada jedynie 3 tryby high/low/strobo (wolne zresztą dość)- ale wystarcza to do normalnego, podręcznego używania. Wyłącznik revers clicky.
Bardzo fajny jest ref - jest OP ale szeroki na 30mm i głęboki na 20mm- dostajemy szeroki strumień światła z bardzo jasnym spotem - czyli fajne światełko użytkowe o niezłym zasięgu.
Wygląd:
Porównanie do innych światełek
od lewej Romisen RC-G2, Romisen RC-U4, Ultrafire Alfa, CRka by Mar3
wygląd reflektorków
Ref Romisenka RC-U4
Osadzenie diody w głowicy (spory , solidny kawał metalu- chłodzenie diody solidne) dioda na oko Q4
I teraz sesja rozbierana
Widać magazynek na 3AAA oraz tulejkę używaną jeśli zasilamy światełko z 18650 lub 2xCR, dodatkowo w tubę latarki jest wklejony taki kawałek tulejki- dzięki temu ogniwo nie lata w środku.
Ref jest wykonany z aluminium- solidny i pewny wkręcany w głowicę, jednocześnie dociska szybkę z uszczelkę, zresztą uszczelki są wszędzie i czuć, że uszczelniają.
Z prawej strony leży rozkręcony wyłącznik, zastosowano ten sam moduł wyłącznika, co w alfie- spory, ale bardzo solidny i pewny.
Wszystko łatwo się rozbiera , no może z wykręceniem modułu LED z głowicy- ale jeszcze pokombinuję z tym- jest dość głęboko schowany i suwmiarka używana jako klucz jest za krótka
Pomiary luxów z 1m
zasilanie wynik lux/1m
3xAA 1820/3300
18650 z DX 1900/3600
18650 odzysk 2000/3800
2xCRki 2000/3800
pomiar w luxach z 1m, latara zasilana z 3xaaa Eneloop 800mAh
Ciekawy driver- trza się chyba dobrać do niego- w sumie niezależnie od zasilania podobne wyniki Zetex ?
Fotki promienia i małe porównanie
Romisen RC-U4 z ok 1m
Kształt wiązki jest bardzo równy, nawet pomimo nie idealnego ustawienia diody w refie
Romisen RC-U4 z ok 15m
Ultrafire Alfa z diodą R2 z ok 15m
Z lewej Ultrafire Alfa, z Prawej Romisen RC-U4 ok 15m
Alfa ma ok.6000 lux/1m, Romisen ok 3600 lux/1m
Ostatnio zmieniony środa 05 mar 2008, 15:54 przez pawelsz, łącznie zmieniany 6 razy.
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
Kupiłem tą latarkę i muszę powiedzieć, że naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyła. Będę używał jej głównie do roweru, bo ciężko jest znaleźć latarkę do 100 zł która będzie miała choćby 2 tryby świecenia, tyle możliwości zasilania i tak mocny strumień światła. Nie ma jednak róży bez kolców, niestety snop światła jest bardzo skupiony. Czy ma ktoś pomysł, jak prostym sposobem powiększyć kąt padania światła na drogę?. Niestety nie mam w tej dziedzinie żadnych doświadczeń i liczę na Waszą pomoc.