Propozycja dla administracji i userów (fundusz forumowy)

...sprawy techniczne i organizacyjne dotyczące forum...propozycje, uwagi, wnioski, pochwały ;-)...etc
Awatar użytkownika
clorox

Post autor: clorox »

Zostają ślady wpłat. Raczej odpada jak każda inna forma elektronicznego przekazania środków. Można by za to zbierać na spotkaniach w zamkniętym gronie znajomych. Taka forma jest dopuszczona w polskim prawie. Problem tylko z organizacją takiego spotkania...
clorox
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

To może przekazem pocztowym? Np. w danym mieście dana osoba zbiera od reszty i wysyła wtedy opłata pocztowa się rozłoży i będzie minimalna od osoby.
Awatar użytkownika
clorox

A ten przekaz to będzie przecież darowizną...
clorox
karlosboy

Post autor: karlosboy »

Tylko że te zbiórki mają być w miarę regularne czytaj- co miesiąc i było by z tym dużo zachodu :evil:

Myślę, że przesadzamy. Jak jeden z administratorów weźmie na siebie tą kwestie to wystarczy jak przy rozliczeniu rocznym z US do dochodu doda kilkasetek zł- pewnie nie więcej niż 500zł ;)
Awatar użytkownika
clorox

Szczerze mówiąc nie moja broszka - niech się martwi obdarowywany. Ja się chętnie dołożę w dowolny sposób, nawet jeżeli to mają być nocne prace społeczne przy odśnieżaniu (z latarką w zębach) :mrgreen: ;)
clorox
SirmarK

Post autor: SirmarK »

Co wy tu za kombinacje wypisujecie z jakimiś dziwnymi sposobami na przesył pieniędzy? Normalnie jak dzieci.

Sprawa jest prosta i chyba była już wymieniona na początku.
Każdy robi darowiznę na przyjmijmy to admina.
W takim pokrewieństwie uzbierana kwota do 4 902 zł jest wolna od podatku i nie trzeba jej zgłaszać do US.
Admin kupuje sprzęt i przekazuje komuś na testu. Po testach admin sprzedaje sprzęt.
Jak cena będzie niższa niż ta po jakiej kupił to nie płaci podatku dochodowego.
Kupujący nie musi płacić podatku od zakupu (PCC), jeśli sprzęt będzie poniżej 1 tys. zł.

Więc to jest tylko kwestia tego, czy adminom będzie sie chciało takie testy prowadzić.
--
Pozdrawiam
oskar

Post autor: oskar »

Jeśli inicjatywa się powiedzie ja deklaruję dobrowolną wpłatę w wysokości 10zł na początek , potem zobaczymy.
karlosboy

Post autor: karlosboy »

Sprawa jest prosta i chyba była już wymieniona na początku.
Każdy robi darowiznę na przyjmijmy to admina.
W takim pokrewieństwie uzbierana kwota do 4 902 zł jest wolna od podatku i nie trzeba jej zgłaszać do US.
Admin kupuje sprzęt i przekazuje komuś na testu. Po testach admin sprzedaje sprzęt.
Jak cena będzie niższa niż ta po jakiej kupił to nie płaci podatku dochodowego.
Kupujący nie musi płacić podatku od zakupu (PCC), jeśli sprzęt będzie poniżej 1 tys. zł.
W pełni zgadzam się z SirmarK,

Przelew z tytułem: [nick] światełka.pl- darowizna

i myślę że żaden US nie może się do tego przyczepić :!:

Jeśli wszystko wypali również umieszczę nieco większą kwotę, jako twórca pomysłu chce dać przykład :twisted:

Teraz tylko pytanie co z administracją bo sprawa ucichła, tak mi się wydaje.
Szkoda aby taka inicjatywa się nie udała tym bardziej biorąc pod uwagę liczbę osób zainteresowanych oraz wszelkie korzyści płynące z FF... :)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

...cierpliwości. Nie samym forum żyje admin..... :)
SirmarK

Post autor: SirmarK »

Tak mnie jeszcze naszło. Jakby forumowe testowanie sprzetu miało ruszyć, to trzeba także pomyśleć o sprzecie dodatkowym do testowania. Tak, aby testujący mógł zmierzyć poszczególne parametry, a potem porobic stosowne wykresy. Choćby te lumeny - sprawdzić na ile są one marketingowe.
--
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

SirmarK pisze:to trzeba także pomyśleć o sprzecie dodatkowym do testowania.
Myślę, że po prostu do sprawdzenia konkretnego sprzętu powinny zgłaszać się te osoby, które są w stanie przeprowadzić rzetelne testy, np. w przypadku testowania akumulatorów osoby które posiadają lub mają dostęp do ładowarki z pomiarem pojemności. Jeśli chodzi o latarki* - luksomierz albo chociaż porównanie z inną, sprawdzoną wcześniej lampką lub źródłem światła o znanych parametrach (dioda taka i taka w takim reflektorze przy takim prądzie). Testy sprzętu elektronicznego(np. driverów, ładowarek) - osoby które mają jakieś pojęcie, doświadczenie w tej dziedzinie i sprzęt w stylu zasilacz labo, mierniki.
I tak dalej, i tak dalej

*chociaż w przypadku latarek często ważniejszym parametrem jest jakość wykonania i działanie, niż sama jasność

PS. Swoją drogą wspomniałeś o lumenach - zmierzyć w warunkach domowych byłoby je bardzo trudno, najłatwiejszym i całkiem miarodajnym sposobem jest oszacować ich wartość na podstawie zmierzonego prądu i danych katalogowych diody.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
ziz
Kontakt:

Post autor: ziz »

To ze wpłacam pieniądze na czyjeś konto nie sprawia że te pieniądze przestają być moje. Ja nadal jestem w ich posiadaniu, a tylko chwilowo grzecznościowo czasowo zdeponowane są na czyimś rachunku :D
Tym bardziej że po wpłaceniu mam wpływ na przeznaczenie zdeponowanych przeze mnie środków pieniężnych. Wraz z innymi depozytariuszami zakupujemy przykładowo po kawałku latarki. Latarkę używamy grupowo bądź indywidualnie, następnie wspólnie zbywamy komu chcemy i nasze pieniądze do nas wracają, niekiedy ze stratą (bo sprzęt realnie niewarty wydanej kasy a i podczas testów zużył się).
Realnie nie może być więc mowy o zysku, a jak nie ma zysku to nie ma podatku.

Proponuję konto np w mbanku: brak i kosztów prowadzenia i procentów z pieniędzy umieszczonych na koncie. W moim odczuciu w tej sytuacji to same zalety.

EDIT: Znam osobiście co najmniej jeden przypadek podobnej zrzuty, ale na zdecydowanie większą skalę. Problemów nigdy nie było a mądrzejsi ode mnie twierdzą że nigdy nie będzie.
Może jakiś zawodowiec od dochodowego się wypowie.
kisi

Post autor: kisi »

Dajcie spokój. Wszędzie gdzie chodzi o pieniądze i czyjś społecznie poświęcony czas nigdy nie będzie demokratycznie. Życie to życie kto już pare latek ma ten wie. Te "datki" mogą/będą kością niezgody w przyszłości i być może upadkiem tego forum (jak wszyscy odejdą to i forum padnie).
Byłem świadkiem kilku różnych programów na innych forach - zawsze kończyło się przynajmniej awanturą bo zawsze znalazł się ktoś komu coś się nie podobało, potem wyzwiska, bany, podszywanie się pod innych. Jednym słowem syf. Wiele osób na tym forum z własnych pieniędzy kupuje wiele drogich latarek, ładowarek, potem sprzedaje je. Dzięki takim inicjatywom możemy się dowiedzieć o wielu ciekawych przedmiotach. Chwała tym ludziom. Sądzę jednakże to jest jedyna forma przeprowadzania testów nowych produktów. W grę wchodzi jeszcze sponsoring (udostępnianie) do testów danego przedmiotu w zamian za reklamę czy inne profity tak żeby firmie opłaciło się udostępnić przedmiot w zamian za niezależną opinie/testy. Myślę że to chyba jedyna dobra forma aby pozyskiwać nowe rzeczy do testów.
oskar

Post autor: oskar »

Kris moim zdaniem widzisz to zbyt pesymistycznie, równie dobrze można sie pokłócić o paczkę zapałek, ja bronie tematu bo widzę potencjał w tej inicjatywie, jeśli tylko administracja da się namówić na takowe konto to mnie bardzo ucieszy.
Awatar użytkownika
Tomek210
Kontakt:

Post autor: Tomek210 »

Eee tam pesymistycznie. Pesymistycznie to będzie teraz :)

Tam gdzie zaczyna się kasa, kończy się przyjaźń. Niestety. Już na jednym, bardzo zgranym jak się wydawało forum, byłem świadkiem "afery" wywołanej błahą z pozoru sprawą dobrowolnych, kilkuzłotowych wpłat na utrzymanie serwera. Poleciały wyzwiska, bany itp...

Testów na tym forum i tak mamy dużo. Czy warto się bawić w te wszystkie przelewy, głosowania, zakupy? Moim zdaniem nie.

Przy okazji - na wspomnianym forum przelewy zastąpiono systemem naklejek i naszywek. Ułamek ceny to ich wartość a reszta szła na serwer. Takie cegiełki.
Jakąś niewielką naszywkę Światełek chętnie bym sobie do plecaka przydziergał :)
Obrazek
ODPOWIEDZ