12x XP-G latarka do nurkowania

Strefa mokra... ;)
Awatar użytkownika
midi

12x XP-G latarka do nurkowania

Post autor: midi »

Witam, przedstawiam dziś lampkę do nurkowania, projekt dla kolegi z forum. Głowica jest dość duża gdyż ma niecałe 100mm średnicy a w środku siedzi aż 12sz XP-G R5 z soczewkami 20mm . Właściciel zdecydował się na driver Taskleda Hyperboost, ma on zapewnić 1A dla każdego z ledów, troszkę szkoda iż nie pójdzie po 1,4A bo zwiększyło by to moc maksymalną jednak i zużycie prądu by wzrosło. Teoretyzując uzyskamy 12x350lm co daje 4200lm minus około 10% gdyż szyba użyta do tej lampki jest bez powłok AR i na wylocie uzyskamy około 3800lm. Jak widać przy większych mocach straty na szybce będą już naprawdę spore, w tym przypadku wychodzi że tracimy 420lm to tak jak by jedne z ledów nie świecił a nawet więcej niż jeden :evil: . Tak czy inaczej nie dało rady zorganizować na szybko takiego szkła z powłokami i na razie takie pozostanie. Włączanie głowicy odbywać się będzie za pomocą pierścienia na korpusie w którym zainstalowany będzie magnes sterujący kontaktronem w środku głowicy, postanowiłem iż kontaktron będzie włączał głowicę w stanie gdy jego styki się rozewrą a co za tym idzie magnes przestanie na niego oddziaływać. Takie rozwiązanie wydaje mi się bezpieczniejsze jeśli chodzi o niezawodność i wygodę użytkowania. Na razie to tyle, pozostało mi tylko zrobić mocowanie do uchwytu Gudmana i złożyć lampkę w całość ( co właśnie robię ). Z ciekawości postaram się odpalić całość z prądem 1,5A w każdego z ledów bo jeszcze nie widziałem takiego działa :twisted: , może i jakąś fotkę zrobię.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Wytoczyłeś ciężkie działo , dosłownie :mrgreen: Fajna konstrukcja , ciekaw jestem tylko ile to wytrzyma poza wodą przy 1A w każdego leda .
elektroda.pl
Awatar użytkownika
hagrid

Post autor: hagrid »

Wszystkie diody będą połączone szeregowo? Przy ewentualnej awarii będzie ciemno... No ale drivery taskleda to wyższa półka więc może nie ma się czym przejmować... Nie da rady ustawić większego prądu na tym driverze?
Latarka robi wrażenie, gratulacje. Tak wogóle to mam latarkę zrobioną przez Ciebie i i jak czas pozwoli planuję przerobienie jej na XM-La.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Włąśnie, czy ta latarka "na powietrzu" wytrzyma dłużej niż kilka minut ? Pod wodą to jeszcze ale myślę że przydalo by się jakieś żebrowanie. Dodatkowo schłodziło by to diody, być może właściciel będzie nurkować w miejscach gdzie temp wody to 30 st ;P
ILPT
Awatar użytkownika
midi

Hej, ta latarka przeznaczona jest pod wodę więc na powierzchni nie powinno się jej używać, jednak o elektronice zdecydował właściciel. Proponowałem driver Edima, tam było by 1A lub nawet coś koło 1,3A w diodę jak i zabezpieczenie termiczne więc nie było by obaw o uszkodzenie z przyczyny przegrzania, były by też tryby.
Co do Taskleda to podobno według specyfikacji ma dać radę wpompować po 1A w każdą z diod, jeszcze tego nie sprawdzałem, myślę iż jutro będę wiedział jak się to ma w rzeczywistości. Waga głowicy wynosi 650g , sama szybka waży około 170g i ma grubość 10mm.
Główny korpus jest wykonany z jednego kawałka aluminium, diody spoczywają na płaskiej powierzchni o grubości 10mm która bezpośrednio łączy się z resztą która oddaje ciepło do wody, nie ma tu modułu z diodami który to przez gwint oddaje ciepło do reszty obudowy.
Sam jestem ciekawy jak to się będzie grzało, widziałem taki filmik na youtube jak koleś gotuje jajecznice na latarce, myślę iż tu też się da :twisted: , tak więc po nurkowaniu będzie można sobie małą przekąskę upichcić hehe. Mam cichą nadzieję iż właściciel zafunduje nam jakieś fotki jak takie coś świeci pod wodą :wink: .
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

No ledwo człowiek HIDa zrobił, a już mu LEDami po piętach depczą. :evil:
Bardzo ciekawa konstrukcja. Też mam nadzieję, że właściciel zrobi jakieś beamshoty. :wink:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Re: 12x XP-G latarka do nurkowania

Post autor: greg »

midi pisze:Teoretyzując uzyskamy 12x350lm co daje 4200lm minus około 10% gdyż szyba użyta do tej lampki jest bez powłok AR i na wylocie uzyskamy około 3800lm.
Ładne, lubię duże światełka.
Delikatnie ostudzę jednak "lumenologię" teoretyczną. W kontekście niedawnych badań temperatury struktury LEDów XP-G na różnych podłożach, prawdopodobnie na złączu emiterów będzie co najmniej 100°C więcej, niż wynosi temperatura otoczenia. Po wstawieniu w kalkulator mamy 280lm/szt. przy 110°C, czyli łącznie 12*280lm-10%=3024lm.
Wartość wyjściowa, jak z dobrego palnika ksenonowego 35W.
Awatar użytkownika
midi

Czyli jeszcze co nie co zostaje , niestety w praktyce może to i tak wyglądać jak pisze Greg.
Soczewki zamocowane, chciałem odpalić to na zasilaczu labo ale niestety 30V to jednak za mało by można było uzyskać jakieś konkretne prądy. Podłączyłem Taskleda do całości i lampka zaświeciła, przy zasilaniu 12,4V driver pobiera prawie 4A a w diody idzie równo 1A, pokręciłem troszkę tym driverem i uzyskałem nawet 1,2A a i pewnie by więcej poszło bo jeszcze dało się kręcić dalej jednak właściciel pisał że przy 12szt XP-G max prąd to 1A wiec nie ma co przeginać. Przy zasilaniu coś koło 14,5V przy 1A w diody driver pobierał 3A , chyba optymalnie będzie zasilać to pakietem 14,8V i gdzieś 8-10Ah pojemności co pozwoli na pewne 2h pracy. Sam driver przy zasilaniu 12,4V bardzo się nie grzeje, pewnie po kilkunastu minutach świecenia się to zmieni jednak zastosowałem też chłodzenie elektroniki więc wszystko powinno działać dość pewnie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jan_kijek

Post autor: jan_kijek »

wszytsko fajnie pięknie tylko rozmawialiśmy o 1,4A w xpg no i nie wiem czemu nie widzę soczewek skupiających?
Awatar użytkownika
midi

Ok, podkręcę do 1,4A , wydawało mi się że ustaliliśmy 1A, to nie problem, a soczewek nie widzisz bo ich tam jeszcze nie było, dziś są już na swoim miejscu i w zasadzie kończę montaż całości.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jan_kijek

Bo już miałem czarną wizje ze o nich zapomniałeś i że juz się tam nie zmieszczą :( A jeśli chodzi o szybkę to spokojnie juz mam upatrzoną takich samych samych wymiarów tylko hartowana i ze szkła borokrzemianowego czy jakoś tak o przepuszczalności światła ~98%. Narazie zwykła ponieważ koszt tamtej to 231zł :/ Jednak w przyszłości napewno będzie ta o której piszę. Zasilanie to pakiet 14,8V 7,8Ah a driver na mniejszym niż ten radiotorku przy prądzie 1,4A grzał się do 30paru st C więc nie powinno być źle. Biorąc pod uwagę że lampka na nasze wody i bałtyk więc Ta w znacznej większości <8st C przy chłodzeniu wodą. Myślałem jeszcze Midi o czymś w rodzaju wytoczenia rowków, żłobień pod miejscem gdzie leżą diody ponieważ tak jak napisałeś lampka i podłoże jest z jednego kawałka alu ale może się to okazać całkiem niepotrzebne.

A co do tej teoretycznej "lumenologii" to nie ma co gdybać sprawdzę luxometrem z szybką i bez i może bez soczewek i napiszę co i jak wygląda w rzeczywistości a nie w teorii:) Co do żebrowań to też myślę że nie byłby to zły pomysł.
Driver od TaskLeda ponieważ na największą sprawność przy takich wartościach zasilania rzędu 93-4% czego niestety nie znalazłem w driverkach od Edima:/ Poza tym miałem już go u siebie w domu. Brakuje tutaj zabezpieczenia przed przegrzaniem ale mam cichy plan dorobić takie i dołożyć do tego sterownika. Ale o tym później.Co do trybów to nie potrzebne w zasadzie ponieważ czas pracy 2godz jest wystarczający jak dla mnie ponieważ używana ona będzie w miejscu docelowym nurkowania i przy zanurzaniu a nie przy deco co przecież z ogólnego czasu troszkę głębszych nurków zajmuje najwięcej czasu. Poza tym zawsze mam przy sobie backup-owe latarki znacznie mniejsze. Wszystko zależy od planowanej długości nurka miejsca itd. Do tego zawsze można podwoić pakiet zasilania i czas również się dwukrotnie wydłuży a przy wielkości pakietu 135x65 nie jest to wielki problem. Także to tyle tytułem wstępu:) Wszelkie myśli i komentarze mile widziane bo chciałbym rozwinąć tą konstrukcję i z czasem zrobić światełko idealne pod wodę :) No i na koniec wielki szacunek dla Midiego bo jak zwykle kawał dobrej roboty odwalił :)
Awatar użytkownika
midi

Lampka z uchwytem, driver przestawiony będzie na 1,4A, dziś w nocy zobaczę jak to świeci, skupienie jest bardzo dobre, można by powiedzieć że wyszedł z tego thower.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jan_kijek

teraz już wiem o co chodziło z tym ruchomym mocowaniem Goodmana, ale widzę że poradziłeś sobie ze sprawą:) Jestem strasznie ciekawy jak to zaświeci pod wodą i czy taki kształt będzie przeszkadzał w pływaniu. Tak sobie myślę że może warto by stworzyć nowy dział w oświetleniu dedykowanym pt lampki pod wodę :)
DNF

Post autor: DNF »

Pawle, tak myślałem, że to Twój nabytek :wink:
Koniecznie muszę to zobaczyc!
No i nie zmierzysz lumenów, a luxy najwyżej. Chyba, że nie wiem o Twoich dostępach do laboratoriów :D
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
midi

A więc tak, driver nie daje rady więcej wpompować niż 1,24A przy czym grzeje się niemiłosiernie 5-6s i parzy w rękę, nastawiłem go na 1,1A tak jest troszkę lepiej termicznie, tak na razie zostawię chyba że właściciel zdecyduje inaczej. Latarka jest już sterowana kontaktronem, działa poprawnie, i świeci tak jak widać na fotkach, niezła moc , ja już się przyzwyczaiłem, chcę więcej :twisted: i niebawem będzie :mrgreen: .
Obrazek
Obrazek
Szkoda że jest troszkę mgliście, na oko widzę spokojnie budynek oddalony ponad 400m i to dokładnie, moc jest konkretna i jestem ogromnie ciekawy jak to zaświeci pod wodą.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ