XM-L świeci... częściowo

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Volt

XM-L świeci... częściowo

Post autor: Volt »

Witam,

Na początku przypomnę jak wygląda XM-L:
Obrazek
Mamy 6 struktur i dookoła nich jest jakby taka ramka, która także świeci.

Problem polega na tym, że u mnie świeci sama ta ramka...

Zanim zaczniecie się śmiać, może ktoś ma pomysł, czy da się to jakoś naprawić? Próbowałem już dociskać soczewkę, ale to nic nie daje, ponadto teraz świeci tylko kiedy docisnę soczewkę...
Najprawdopodobniej spowodowałem to poruszeniem soczewki, gdy dioda była nagrzana (lutowałem do takiego DIY pseudo-MCPCB)

Poniżej foto jak to wygląda. Niestety bardzo ciężko było uchwycić to na zdjęciu, bo światło "zlewało" się i wyglądało to jakby cała dioda świeciła.

Obrazek

Liczę, że i tym razem internauci nie zawiodą.
:-|
Pozdrawiam, Volt
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Uszkodziłeś łączenie z elementem świecącym. Nagrzana dioda jest delikatna i niestety takie są skutki.

Naprawić tego się nie da, lub może inaczej - pewnie by się dało ale jest to kompletnie nieopłacalne i bardzo ciężkie w warunkach domowych.

dociskaniem soczewki już tylko załatwiłeś diodę.
ILPT
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Volt, przegrzałeś złącze LED. Miałem niedawno do czynienie z uszkodzoną w ten sposób diodą SST-50. Jeden z moderów z Torcha założył w Tiablo A10-G (z driverem 2,5A) LED SST-50 na fatalnym podłożu od XR-E. Dostałem do naprawy latarkę z diodą, która świeciła wyłącznie na obrzeżu i to w dodatku bardzo niebieskim odcieniem. Środek struktury był aż brązowy i nie świecił prawie zupełnie.
Mam gdzieś tą diodę, wrzucę fotkę ku przestrodze.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Co do tego co napisał greg - ma sporo brązowych diod z lamp dziennych, gdzie diody mimo że ledwo dostawały 300 mA wisiały w powietrzu. Teraz są pięknie usmażone, brązowiutkie i świecą gorzej od najtańszych 5mm ;)
ILPT
ODPOWIEDZ