Lutowanie diody xp-g

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

Lutowanie diody xp-g

Post autor: Umberto »

Witam,
Ostatnimi razy kupiłem pastę lutowniczą i do posiadanych podstawek (z kai) przylutowałem za jednym zamachem ok 15-20 diod xp-e bez problemu (diody z maritexu)
Obecnie mam do przylutowania diody xp-g + podstawki (jedno i drugie z maritexu).
Pasta jest ta sama, opalarka również i po dwóch godzinach walczenia, żadna z diod nie chce się przylutować.
Pasta taka najtańsza z alledrogo firmy termopasty. Lutować nauczyłem się z jednego filmika, który ktoś podrzucił na forum.
Problem w tym, że ta sama metoda poprzednio działała- lutowałem jedna dioda po drugiej, a dziś coś nie wychodzi...
Nie wiem gdzie problem:/
Może pastę zmienić? Ktoś coś poleci niedrogiego?
ja też mam swoją lampke:)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Z tego co się dowiedziałem od sprzedawców, pasty mają określony termin przydatności, potem ich właściwości maleją. Niestety nie wiem na czym to polega, ale podawali terminy od 6 m-cy do roku, po którym to okresie topniki tracą swoje właściwości.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
TMK
Kontakt:

Post autor: TMK »

Zgaduję. Źle oczyszczone podłoże do lutowania (lub grot) albo za niska temperatura? Wyczyść i spróbuj od nowa. Czasami lutowałem bez pasty tylko cyną z topnikiem i było ok. Cyna taka:

Obrazek
Pozdrawiam, Tomasz
karlosboy

Post autor: karlosboy »

Pasty lutowniczej raczej nie zamienisz taką cyną... w wygodzie inna bajka- tak mi się zdaje ;-)

można look'nąć :wink:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QRW4gBcsRkY[/youtube]
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Używam EasyPrint od dawna , pewnie masz wersję bezołowiową i stąd potrzebne jest dłuższe grzanie bo temp topnienia jest wyższa .

Z opalarką tylko uważaj żeby nie przegrzać mcpcb , przy zbyt wysokiej temp laminat zacznie się odklejać od aluminium bo przypalisz klej. Może też spękać soldermaska lub odpaść . CHyba że masz opalarkę z reg temp na wylocie.
elektroda.pl
TMK
Kontakt:

Post autor: TMK »

A widzisz, wychodzi mój wiek ;) Za szkolnych czasów pasta lutownicza=topnik, lutowanie transformatówkami lub kolbami. Jak kiedyś zmajstrowałem sobie stację lutowniczą na 24V z kolbą elwika to już wogóle był raj ;) Dzięki za filmik, muszę na próbę zaopatrzyć się w takie cudo. Parę opalarek leży w domu.
Pozdrawiam, Tomasz
karlosboy

Post autor: karlosboy »

TMK, tak jak pisze krzycho z opalarką ostrożnie, jak zobaczysz, że led opadł na podłoże i delikatnie topnik się ulatnia zakończ podgrzewanie :smile:
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

krzycho123 pisze:Używam EasyPrint od dawna , pewnie masz wersję bezołowiową i stąd potrzebne jest dłuższe grzanie bo temp topnienia jest wyższa .

Z opalarką tylko uważaj żeby nie przegrzać mcpcb , przy zbyt wysokiej temp laminat zacznie się odklejać od aluminium bo przypalisz klej. Może też spękać soldermaska lub odpaść . CHyba że masz opalarkę z reg temp na wylocie.
Kolego dzięki za namiar. Pasta niedroga, więc kupię.
Problem z moją taki, że nawet na 3 "biegu" opalarki i po naprawdę długim grzaniu diodka tylko "jeździła" po płytce a po ostygnięciu się nie trzymała.
Zwykle właśnie jak zauważyłem, że diodka opadła i pasta się ulatniała to przerywałem grzanie.
A cała wiedza, jak już napisałem z tego filmiku co karlosboy podlinkował...
Awatar użytkownika
krzycho_

Może Twoja opalarką daję zbyt małą temp :?: Może regulator się wysypał , opalarki często padają , najlepiej byłoby sprawdzić temp na wylocie jak masz czym .

Jak do lutowania led jak na hot-air zawsze koło ostatniego stopnia mocy ~ 400 stopni .
elektroda.pl
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Umberto pisze: Problem z moją taki, że nawet na 3 "biegu" opalarki i po naprawdę długim grzaniu diodka tylko "jeździła" po płytce a po ostygnięciu się nie trzymała.
Zwykle właśnie jak zauważyłem, że diodka opadła i pasta się ulatniała to przerywałem grzanie.
Umberto, moment, nie rozumiem powyższego zwrotu. Co to znaczy "jeździła"? Pasta lutownicza topi sie, czy nie? Podstawowe pytanie. Jeżeli bierzesz samo czyste MCPCB, nakładasz pastę i grzejesz, to lut przechodzi w stan płynny?
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

Tak przechodzi.
A to źle, ale chyba od podmuchu powietrza, lub od temperatury dioda jeździ sobie po MCPCB. Zwykle jak już dioda zaczęła "jeździć" ustawiałem prawidłowo i ew. jeszcze nagrzałem przez chwilę i było OK.
Teraz to schnie i nic... brak przewodzenia
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Na pewno brak przewodzenia? A może pasty, plus zastanego lutu jest za dużo i masz zwarcie padów? Po przejściu lutu w stan płynny przyciśnij delikatnie LED pęsetą (za ceramikę, absolutnie nie za soczewkę) i zobacz, co się stanie. Powinna wypłynąć pewna ilość stopu poza obręb ceramiki LEDa.
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

Dzięki za porady.
Doczekałem się w końcu pasty Easy Print. Na szybko właśnie zalutowałem jedną diodkę i jest git- tak jak powinno być od początku:)
Ta tania pasta wyglądała jak pasta do butów! Ta obecna wygląda jak cyna- po podgrzaniu...:)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Umberto pisze:Ta tania pasta wyglądała jak pasta do butów! Ta obecna wygląda jak cyna- po podgrzaniu...:)
Pozdrawiam
Umberto, a czy to nie była przypadkiem pasta lutownicza w sensie topnik?
Awatar użytkownika
krzycho_

Umberto pisze:Ostatnimi razy kupiłem pastę lutowniczą i do posiadanych podstawek (z kai) przylutowałem za jednym zamachem ok 15-20 diod xp-e bez problemu (diody z maritexu)
Obecnie mam do przylutowania diody xp-g + podstawki (jedno i drugie z maritexu).
Pasta jest ta sama, opalarka również i po dwóch godzinach walczenia, żadna z diod nie chce się przylutować.
Greg to samo pomyślałem wcześniej :mrgreen: ale jak kolega dał radę polutować a teraz nie to raczej pasta straciła swoje właściwości - pewnie taopnik "wyszedł" z niej .

Mówiłem - EasyPrint tania i dobra do ledów . Polutowałem już nią masę diodek i lutuje też większe scalaki smd.
elektroda.pl
ODPOWIEDZ