Sklepik - propozycje zmiany regulaminu
Sklepik - propozycje zmiany regulaminu
Zastanawiam się czy używanie oznaczeń [S] i [K] ma sens skoro stworzone są oddzielne działy dla sprzedaży i zakupu. W dziale "inne" ma to sens bo oznaczeń może być kilka różnych ([ZC], [G], [O], [Z] itp). W dziale sprzedaż i tak znajduje się tylko sprzedaż więc oznaczanie ogłoszenia [S] jest trochę bez sensu. Dodatkowo wydaje mi się, że niepotrzebne jest rozgraniczenie oznaczeń [SPRZEDANE] i [NIEAKTUALNE] - wystarczyło by tylko to drugie.
To tak w ramach przemyśleń.
PS. przydało by się częściej czyścić sklepik z nieaktualnych ogłoszeń.
To tak w ramach przemyśleń.
PS. przydało by się częściej czyścić sklepik z nieaktualnych ogłoszeń.
clorox
Hej,
Dzięki za uwagi. po kolei:
1. [S] i [K] maja sens nie tylko wewnątrz sklepiku - przeglądając nieprzeczytane wątki lub listę w wyszukiwarce widzimy od razu dzięki tym oznaczeniom o co chodzi i nie musimy doczytywać się w jakim podforum zostało umieszczone dane ogłoszenie. Tekst "Romisen RC-G2" który może być tytułem wątku może odnosić się do chęci zakupu, sprzedaży, prośby o pomoc, recenzji i tak dalej i temu podobne. Jak nie czytam forum ze dwa dni, to mam kilkaset wiadomości - szybki rzut oka i wiem co jest czym przynajmniej wśród ogłoszeń sklepikowych. Z tego choćby powodu pozostanie to bez zmian.
2. [SPRZEDANE] i [NIEAKTUALNE] - jeśli jest używane zamiennie to nikt się nie czepia, prawda?
3. Jeśli wątek w sklepiku jest nieaktualny to powinien być oznakowany przez właściciela jako nieaktualny. Jeśli nie jest i zostanie to wychwycone to będzie być może ostrzeżenie... A co do usuwania - stronami transakcji są przynajmniej dwie osoby z forum. Może nie życzą sobie by usuwać wątek? Za miesiąc dwa od kupna / sprzedaży latarki pojawią się wątpliwości co było w danym ogłoszeniu i co wtedy? Będziesz pośredniczył w załatwianiu sporów między ludźmi? My nie zamierzamy - czyszczenie może odbywać się tylko na prośbę zainteresowanych lub posty mogą być czasem przesuwane do ukrytego kosza.
Raz jeszcze dzięki za zaangażowanie
Pozdrawiam,
Piotr
Dzięki za uwagi. po kolei:
1. [S] i [K] maja sens nie tylko wewnątrz sklepiku - przeglądając nieprzeczytane wątki lub listę w wyszukiwarce widzimy od razu dzięki tym oznaczeniom o co chodzi i nie musimy doczytywać się w jakim podforum zostało umieszczone dane ogłoszenie. Tekst "Romisen RC-G2" który może być tytułem wątku może odnosić się do chęci zakupu, sprzedaży, prośby o pomoc, recenzji i tak dalej i temu podobne. Jak nie czytam forum ze dwa dni, to mam kilkaset wiadomości - szybki rzut oka i wiem co jest czym przynajmniej wśród ogłoszeń sklepikowych. Z tego choćby powodu pozostanie to bez zmian.
2. [SPRZEDANE] i [NIEAKTUALNE] - jeśli jest używane zamiennie to nikt się nie czepia, prawda?
3. Jeśli wątek w sklepiku jest nieaktualny to powinien być oznakowany przez właściciela jako nieaktualny. Jeśli nie jest i zostanie to wychwycone to będzie być może ostrzeżenie... A co do usuwania - stronami transakcji są przynajmniej dwie osoby z forum. Może nie życzą sobie by usuwać wątek? Za miesiąc dwa od kupna / sprzedaży latarki pojawią się wątpliwości co było w danym ogłoszeniu i co wtedy? Będziesz pośredniczył w załatwianiu sporów między ludźmi? My nie zamierzamy - czyszczenie może odbywać się tylko na prośbę zainteresowanych lub posty mogą być czasem przesuwane do ukrytego kosza.
Raz jeszcze dzięki za zaangażowanie
Pozdrawiam,
Piotr
Nie pomyślałem faktycznie o przeglądani nieprzeczytanych postów - może dla tego, że po prostu zaglądam do sklepiku. W związku z tym używanie [S] i [K] jest jak najbardziej uzasadnione. Co do [NIEAKTUALNE] i [SPRZEDANE] to dalej nie rozumiem po co takie rozgraniczenie, ale może tylko mnie wydaje się to niepotrzebne.
Dziękuję za wyjaśnienia i za akcję czyszczenia.
I przepraszam za marudzenie
Trochę ta interpretacja jest naciągana skoro autor ogłoszenia może je wyedytować i zmienić oryginalną treść. Poza tym jest dział komentarze gdzie można odnieść się do transakcji. Forum nie jest stroną transakcji i nie widzę podstaw do tego, żeby miało pośredniczyć w jakichkolwiek sporach transakcyjnych. Trzymając nieaktualne ogłoszenia robi się tylko bajzel i aktualne ogłoszenia wiszą czasami nisko, albo na drugiej stronie.Pikom pisze:A co do usuwania - stronami transakcji są przynajmniej dwie osoby z forum. Może nie życzą sobie by usuwać wątek? Za miesiąc dwa od kupna / sprzedaży latarki pojawią się wątpliwości co było w danym ogłoszeniu i co wtedy? Będziesz pośredniczył w załatwianiu sporów między ludźmi? My nie zamierzamy - czyszczenie może odbywać się tylko na prośbę zainteresowanych lub posty mogą być czasem przesuwane do ukrytego kosza.
Dziękuję za wyjaśnienia i za akcję czyszczenia.
I przepraszam za marudzenie
clorox
Trochę ta interpretacja jest naciągana skoro autor ogłoszenia może je wyedytować i zmienić oryginalną treść. Poza tym jest dział komentarze gdzie można odnieść się do transakcji. Forum nie jest stroną transakcji i nie widzę podstaw do tego, żeby miało pośredniczyć w jakichkolwiek sporach transakcyjnych. Trzymając nieaktualne ogłoszenia robi się tylko bajzel i aktualne ogłoszenia wiszą czasami nisko, albo na drugiej stronie.
Pozwolę sobie na odrobinę spostrzeżeń.
Przydał by się dział w którym można by było śledzić stare oferty sprzedaży...
Skoro administracja nie bierze na siebie odpowiedzialności za zakupy w sklepiku (zresztą sam się temu nie dziwie) to fajnie było by sprawdzić czy sprzedający wcześniej już coś sprzedawał i z jakim skutkiem.
Pamiętajmy, że czas spędzony na forum czy ilość postów nie świadczy o uczciwości sprzedającego i jego dbałości o kupujących tak więc fajnie by było mieć jakiś wgląd... można by też porównywać stare oferty pod względem cenowym ...
Tak więc podforum z nieaktualnymi ogłoszeniami było by bardzo fajne
Będziecie pilnować np zdjęć jak komuś jakiś "fotosik" wywali? Moim zdaniem nie ma to wielkiego sensu. W interesie kupującego i/lub sprzedającego jest zarchiwizować sobie wątek np w PDFie. Od lat tak robię kupując na allegro. Od lat przydało się tylko raz, facet kręcił że w opisie było informacja o czymś tam. Sprawdziłem i nie było, ale cwaniak miał opisu w JPGach i sobie podmienił opis już w zakończonej aukcji.
Wracając do tematu, wolałbym wątek w stylu "Polecam sprzedającego/kupującego". Krótko, login i same plusy lub minusy przy nim np.
TMK +++-
i obok bądź w drugiej linii loginy od kogo w tej samej kolejności.
Wadą tego rozwiązania jest ciągłe zaangażowanie adminów w dopisywanie plusików, zaletą przejrzystość. Dopisywanie na prośbę drugiej strony transakcji, nie wystawiającego. Można to gdzieś zrobić w jakimś roboczym wątku.
Do przemyślenia Waszego
Jak znam giełdy z innych forów, to jakakolwiek kontrola prowadzi prędzej czy później do zamieszania
Wracając do tematu, wolałbym wątek w stylu "Polecam sprzedającego/kupującego". Krótko, login i same plusy lub minusy przy nim np.
TMK +++-
i obok bądź w drugiej linii loginy od kogo w tej samej kolejności.
Wadą tego rozwiązania jest ciągłe zaangażowanie adminów w dopisywanie plusików, zaletą przejrzystość. Dopisywanie na prośbę drugiej strony transakcji, nie wystawiającego. Można to gdzieś zrobić w jakimś roboczym wątku.
Do przemyślenia Waszego
Jak znam giełdy z innych forów, to jakakolwiek kontrola prowadzi prędzej czy później do zamieszania
Pozdrawiam, Tomasz
Przykro mi, że moje zdanie traktujesz jako naciąganie interpretacji. No cóż, pomyśl o tym, że nie jest to interpretacja tylko wykładnia... Od razu inaczej, prawda?clorox pisze:Trochę ta interpretacja jest naciągana skoro autor ogłoszenia może je wyedytować i zmienić oryginalną treść. Poza tym jest dział komentarze gdzie można odnieść się do transakcji. Forum nie jest stroną transakcji i nie widzę podstaw do tego, żeby miało pośredniczyć w jakichkolwiek sporach transakcyjnych. Trzymając nieaktualne ogłoszenia robi się tylko bajzel i aktualne ogłoszenia wiszą czasami nisko, albo na drugiej stronie.Pikom pisze:A co do usuwania - stronami transakcji są przynajmniej dwie osoby z forum. Może nie życzą sobie by usuwać wątek? Za miesiąc dwa od kupna / sprzedaży latarki pojawią się wątpliwości co było w danym ogłoszeniu i co wtedy? Będziesz pośredniczył w załatwianiu sporów między ludźmi? My nie zamierzamy - czyszczenie może odbywać się tylko na prośbę zainteresowanych lub posty mogą być czasem przesuwane do ukrytego kosza.
Dla zaspokojenia Twojej dociekliwości - forum nie jest stroną, forum nie posiada osobowości prawnej, forum nie "jest" tak naprawdę. A my dbamy tylko o to, by każdy miał równe szanse - i ten co sprzedawał i ten co kupił i ten co będzie chciał sprzedać lub kupić. To, że Ty nie widzisz podstaw do takiego lub innego działania nie oznacza, że podstaw takowych nie ma. Choćby sprawa kasowania lub zmiany treści ogłoszeń. Prawdą jest, że autor posta może go wyedytować. Prawdą jest, że moderator lub administrator może usunąć post lub wątek. Ale są istotne różnice - wyedytowany wątek pozostawia ślad, choćby w historii edycji postu i w razie konieczności można dojść do tego co było modyfikowane - troszkę to zmienia postać rzeczy, prawda? Usunięcie postu / wątku przez moda/admina powoduje bezwzględne wykasowanie informacji z bazy danych i już nie wróci się do wątpliwej informacji... Dla tego takie a nie inne postanowienia Regulaminu.
Wracając do aktualnych i nieaktualnych ogłoszeń - jeśli aktualne spadają nisko to znaczy, że ogłoszeniodawcy nie chce się za bardzo dbać o nie lub że zawiera ono mało atrakcyjne treści. A to już nie jest problem Administracji by wyręczać autorów ogłoszeń... Co najwyżej Administracja jest od tego, by tłumaczyć się z zasadności istnienia tego lub tamtego punktu Regulaminu
Mam nadzieję, że troszkę rozjaśniłem Twoje wątpliwości.
Pozdrawiam,
Piotr
TMK, komentarze można wystawiac tutaj: http://www.swiatelka.pl/viewforum.php?f=29
Z tym, że nikt z tego nie korzysta..
Co do spadających ofert.
Racją jest, że nie będziemy dbac np o znikające zdjęcia czy o podbijanie ofert żeby nie znalazły się na 8 stronie..
Co do nowego podforum, jeśli się wiekszośc uprze i taki dział powstanie, można tam przenosic oferty starsze niż np miesiąc.
Aby autor nie mógł ich edytowac, tematy można zamykac.
No ale to już głos należy do Was.
Tylko czy jest sens?
Równie dobrze, możemy je przenosic do ukrytego podforum, gdzie są przenoszone treści niezgodne z regulaminem itp..
Pozdrawiam
DNF
Z tym, że nikt z tego nie korzysta..
Co do spadających ofert.
Racją jest, że nie będziemy dbac np o znikające zdjęcia czy o podbijanie ofert żeby nie znalazły się na 8 stronie..
Co do nowego podforum, jeśli się wiekszośc uprze i taki dział powstanie, można tam przenosic oferty starsze niż np miesiąc.
Aby autor nie mógł ich edytowac, tematy można zamykac.
No ale to już głos należy do Was.
Tylko czy jest sens?
Równie dobrze, możemy je przenosic do ukrytego podforum, gdzie są przenoszone treści niezgodne z regulaminem itp..
Pozdrawiam
DNF
Nie muszę się się z nią zgadzać - mogę mieć inne zdanie w tym temacie, ale nie ja decyduję o regułach. Po prostu dyskutujemy.Pikom pisze: No cóż, pomyśl o tym, że nie jest to interpretacja tylko wykładnia... Od razu inaczej, prawda?
Pisząc "czyszczenie" sklepiku z nieaktualnych miałem na myśli uprzątnięcie ich z działu, a czy to ma być definitywne usunięcie czy przesunięcie do innego podforum dla mnie jako użytszkodnika nie ma to znaczenia.Pikom pisze: Usunięcie postu / wątku przez moda/admina powoduje bezwzględne wykasowanie informacji z bazy danych i już nie wróci się do wątpliwej informacji...
Mam pytanie dodatkowe w ramach tej "równości". Czemu niektórzy mogą podbijać swoje ogłoszenie pisząc kolejną odpowiedź, a innym automatycznie łączy posty? Wydaje mi się, że jako sprzedający lub kupujący wszyscy powinni mieć jednakowe możliwości wystawiania ogłoszeń.Pikom pisze: A my dbamy tylko o to, by każdy miał równe szanse - i ten co sprzedawał i ten co kupił i ten co będzie chciał sprzedać lub kupić.
clorox