Panasonic CGR18650D z Allegro
Panasonic CGR18650D z Allegro
Witam serdecznie.
Pytanko o Panasonic CGR18650D z Allegro.
http://allegro.pl/ogniwo-li-ion-cgr-186 ... 58413.html
Cena zachęca,ale...
Miał ktoś?
Co to jest warte?
Kupował ktoś u niego/u niej ?
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pytanko o Panasonic CGR18650D z Allegro.
http://allegro.pl/ogniwo-li-ion-cgr-186 ... 58413.html
Cena zachęca,ale...
Miał ktoś?
Co to jest warte?
Kupował ktoś u niego/u niej ?
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Jeśli to oryginalny Panasonic, to cena jest dobra, zważywszy nawet na fakt, że ogniwa leżały 2-3 lata w magazynie. Możesz spodziewać się pojemności nominalnej minus 10%.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Mam 10szt. właśnie od tego człowieka. Pierwsza siedzi już w analizatorze. Te 10szt. przyszło do mnie w postaci zgrzanego pakietu poklejonego pancernie tasiemką biurową
PS. Cztery zmierzone. Po naładowaniu do pełna dzień wcześniej rozładowane prądem 2.1A do odcięcia na 2.9V
1szt. 2282mAh
2szt. 2287mAh
3szt. 2331mAh
4szt. 2319mAh
PS. Cztery zmierzone. Po naładowaniu do pełna dzień wcześniej rozładowane prądem 2.1A do odcięcia na 2.9V
1szt. 2282mAh
2szt. 2287mAh
3szt. 2331mAh
4szt. 2319mAh
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 sty 2011, 13:05 przez Bocian, łącznie zmieniany 2 razy.
Sometimes darkness can show you the light
kupiłem i ja 3sztuki przyjdą to potestuję pojemność i napiszę tu
może nawet wykresik ładowania i rozładowywania zamieszczę:)
Swoją drogą - czy jest możliwe by w praktyce ( zgodnie ze specyfikacją ) nie było gwałtownego spadku napięcia w pierwszych minutach rozładowania prądem np 2,25A
(rysunek górny w specyfikacji- napięcie spada liniowo od samego poczatku praktycznie do 90% wyładowania a dopiero potem zakrzywienie charekaterystyki)
może nawet wykresik ładowania i rozładowywania zamieszczę:)
Swoją drogą - czy jest możliwe by w praktyce ( zgodnie ze specyfikacją ) nie było gwałtownego spadku napięcia w pierwszych minutach rozładowania prądem np 2,25A
(rysunek górny w specyfikacji- napięcie spada liniowo od samego poczatku praktycznie do 90% wyładowania a dopiero potem zakrzywienie charekaterystyki)
pytałem czy jest realne uzyskanie aż 3,85-3,9V na ogniwie po ok 2-5min. (do 200mAh na wykresie)od poczatku rozładowywania?(mówimy o prądzie rozładowywania ~2,2A nie jakimśtam 0,5A)
Napięcie oczywiście na zaciskach akumulatora,a nie po sprężynkach włącznikach tulejkach itd.
bo jeśli tak-znaczy ze moje ogniwa ustawiają się w kolejce na emeryturę;)
Bocian
czy pozostałe 6sztuk jest podobne jak pierwsze 4?
Napięcie oczywiście na zaciskach akumulatora,a nie po sprężynkach włącznikach tulejkach itd.
bo jeśli tak-znaczy ze moje ogniwa ustawiają się w kolejce na emeryturę;)
Bocian
czy pozostałe 6sztuk jest podobne jak pierwsze 4?
kazik_23, 4 sztuki właśnie wygrzewają latarki Póki co na analizer trafiły cztery których wyniki podałem. Ostrzegam, że ogniwa są pancernie zgrzane. Jedna sztuka trafiła do utylizacji z mojej przyczyny tj. rutyny. Odrywając zgrzew z dolnego terminalu rozszczelniłem ogniwo (naładowane było do 4.2V) czego wynikiem było syczenie i wyciek żółtego elektrolitu. Nie czekając co będzie dalej powędrowało lotem szybującym w oddalone miejsce. Jutro je oblookam co i jak
PS. Tak więc pamiętajcie dzieci. Ostrożnie z tymi zabawkami
PS. Tak więc pamiętajcie dzieci. Ostrożnie z tymi zabawkami
Sometimes darkness can show you the light
no ja kiedyś też kupiłem "nówki 2000 z baterii laptopowych gdzie padła elektronika"
6sztuk
2-poj.~500mAh
4- poj. od 1400-1600 ale po Rw wnioskuje ze była to utylizowana paroletnia bateria a na pewno nie nowa
Niech zgadnę-te 2 były zgrzane ze sobą i cala bateria miała max 500mAh-stad decyzja o rozbiórce
Choć przyszły pocięte,a gość sprzedawał ich ze 100.Wcześniej same pozytywy za to.Na mój kontakt-ignor a potem proszę odesłać te 2 na własny koszt!!!
Cale szczęście ze ogniwa tyle kosztowały nie wiele
Tak wiec kupujcie tylko ze sprawdzonych źródeł albo ... bardzo tanio
6sztuk
2-poj.~500mAh
4- poj. od 1400-1600 ale po Rw wnioskuje ze była to utylizowana paroletnia bateria a na pewno nie nowa
Niech zgadnę-te 2 były zgrzane ze sobą i cala bateria miała max 500mAh-stad decyzja o rozbiórce
Choć przyszły pocięte,a gość sprzedawał ich ze 100.Wcześniej same pozytywy za to.Na mój kontakt-ignor a potem proszę odesłać te 2 na własny koszt!!!
Cale szczęście ze ogniwa tyle kosztowały nie wiele
Tak wiec kupujcie tylko ze sprawdzonych źródeł albo ... bardzo tanio
Moje 3sztuki dotarły z ww. aukcji
2zgrzane razem i 1 sztuka osobno
Jak widać kolor odmienny od tego na zdjęciu w aukcji
A teraz konkrety:
rozładowanie ta pojedyncza sztuka
prąd 1A pojemność 2245mAh
prąd 2A pojemność 1660mAh
Jak widać wyniki są rozbieżne-potrzebny jest dodatkowy test który już się robi;)
teraz ta para ogniw
rozładowanie
prąd 0,5A pojemność 2081mAh
prąd 2A pojemność 1978mAh
Podsumowując-bardzo solidne ogniwa.Polecam za 9,99zł.Choć moje wyniki są o ok.10-20% gorsze niż Bociana Sprzedający może najpierw wysyłał dobre ogniwa a teraz tzw.resztę. No albo ja coś źle pomierzyłem(wątpię)
Ładowarka Turnigy Accucell-8150 Ładowanie CC/CV do 4,2V do 0,1 prądu max. Rozładowywanie CC do 3,0V (niestety spadek napiecia na przewodach przy 2A to juz 0,2Va wiec ogniwo przy 3,2V traktowane jako całkowicie rozładowane)
dla mojego porównania na ogień poszły też ogniste które akurat przyfruneły z DX (czyli Trustfire żółto czarne 2400 mAh protected)
wyniki
rozładowywanie 1A pojemność 1960mAh
rozładowywanie 2A pojemność 1904mAh
Legenda :
czerwony prąd
jasno niebieski temperatura-zignorować bo lampka nabiurkowa miała na to wpływ będąc załączona
granatowy napięcie pakietu
pozostałe kolory-napięcia na celach
koszyk na 2sztuki 18650 widoczny na zdjeciu dedykuje użytkownikowi toosh od którego je kupiłem i jestem z nich zadowolony i ostatnio znów domówiłem:) Jak Wam się spodobał - wiecie do kogo pisać:) No albo dopisać się do zamówienia użytkownika greg będącego tu
2zgrzane razem i 1 sztuka osobno
Jak widać kolor odmienny od tego na zdjęciu w aukcji
A teraz konkrety:
rozładowanie ta pojedyncza sztuka
prąd 1A pojemność 2245mAh
prąd 2A pojemność 1660mAh
Jak widać wyniki są rozbieżne-potrzebny jest dodatkowy test który już się robi;)
teraz ta para ogniw
rozładowanie
prąd 0,5A pojemność 2081mAh
prąd 2A pojemność 1978mAh
Podsumowując-bardzo solidne ogniwa.Polecam za 9,99zł.Choć moje wyniki są o ok.10-20% gorsze niż Bociana Sprzedający może najpierw wysyłał dobre ogniwa a teraz tzw.resztę. No albo ja coś źle pomierzyłem(wątpię)
Ładowarka Turnigy Accucell-8150 Ładowanie CC/CV do 4,2V do 0,1 prądu max. Rozładowywanie CC do 3,0V (niestety spadek napiecia na przewodach przy 2A to juz 0,2Va wiec ogniwo przy 3,2V traktowane jako całkowicie rozładowane)
dla mojego porównania na ogień poszły też ogniste które akurat przyfruneły z DX (czyli Trustfire żółto czarne 2400 mAh protected)
wyniki
rozładowywanie 1A pojemność 1960mAh
rozładowywanie 2A pojemność 1904mAh
Legenda :
czerwony prąd
jasno niebieski temperatura-zignorować bo lampka nabiurkowa miała na to wpływ będąc załączona
granatowy napięcie pakietu
pozostałe kolory-napięcia na celach
koszyk na 2sztuki 18650 widoczny na zdjeciu dedykuje użytkownikowi toosh od którego je kupiłem i jestem z nich zadowolony i ostatnio znów domówiłem:) Jak Wam się spodobał - wiecie do kogo pisać:) No albo dopisać się do zamówienia użytkownika greg będącego tu
kazik_23, ja również zakupiłem kilka sztuk i moje pomiary w zasadzie pokrywają się z Twoimi. Średnia pojemność 2150mAh. Kolor ogniw "morski". W zasadzie można było spodziewać się takich wyników po ogniwach, które przeleżały kilka lat w magazynie. Tragedii nie ma, rewelacji również.
Jeśli chcesz rozładować ogniwa do 2,7V i masz spadek 0,2V na kablach, to ustaw opcję "NiCd discharge" i stosowne napięcie, czyli 2,5V. Przy litowych nie da się w menu ładowarki zejść poniżej 3V.
Jeśli chcesz rozładować ogniwa do 2,7V i masz spadek 0,2V na kablach, to ustaw opcję "NiCd discharge" i stosowne napięcie, czyli 2,5V. Przy litowych nie da się w menu ładowarki zejść poniżej 3V.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>