Projekt lampki laryngologicznej

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Piękne, wszystkomówiące zdjęcia :)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Bulba

Post autor: Bulba »

Tylko zeby nasz drogi petronius, swiecac w zatoki trzy watowym ledem na 100% mocy, nie przypalil pacjentowi spoidla wielkiego :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
DNF

Post autor: DNF »

Tylko Bulba nie zaznaczyłeś, że fota z refem jest z refem SMO.
Przy OP jest padaka!
Awatar użytkownika
Bulba

Nie nie, zrobilem to z RC-G2. Chcialem dobrac reflektorek jak najbardziej opdobny do tego, ktory sam sobie wybral.
petronius

Post autor: petronius »

Czołem,
bardzo dziękuję za zdjęcia. Jeden dylemat techniczny projektu rozwiązany. Sama dioda, bez kolimatorów i reflektorów. Soczewka powinna być obustronnie wypukła, czy jednostronnie. Nie bez znaczenia na pole widzenia będzie miała długość tubusa między oczami, wiec teoretycznie większe skupienie wiadomo obustronnie wypukła, ale na optyce się nie rozumiem, i nie wiem jaki będzie efekt plamy świetlnej.
Kwestia druga, czy z racji braku warsztatu czy ktoś spotkał na dexie gotowy zestaw: sensowna zimna dioda z radiatorem gwintowanym o śr ok 15 mm ( jak w latarkach zasilanych AAA), tak żeby móc zainstalować go w miedzianym kolanku o takiej średnicy wewnętrznej?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bulba

Jednostronnie/obustronnie to nie ma zanaczenia. Szukaj soczewki o jak najkrotszej ogniskowej, unikniesz wtedy dluuugiej rury. Dlaczego chcesz oswietlac tkanki zimnym swiatlem ?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

a jakoś takoś do głowy przyszła mi ITP H01 , może by skorzystać z niej i dorobić jakiś układ optyczny przed szkiełkiem/zamiast refa?
Awatar użytkownika
Bulba

Zaoszczedziloby sie mnostwo dlubaniny.
Trzeba jednak pamietac o tym, ze lampeczka bedzie pracowac miedzy oczami i nie mozebyc zbyt gruba. Grubosc 20mm to chyba max.
Petronius jak to wyglada w praktyce ?
petronius

Zależy od rozstawu oczu. Ale faktycznie 20 mm max.
zimne światło jest standardowo stosowane w laryngologii, zwłaszcza w endoskopii zatok przynosowych i wziernikowaniu krtani i ucha. Wykorzystuje się wtedy takie wielkie pudło- połączone światłowodem z odpowiednim sprzętem: mikroskop, endoskop itp Lepiej pozwala rozróżnić tkanki lepiej jest widoczna siatka naczyń na śluzówce.Generalnie zimne lepsze, chociaż przy samej diagnostyce, czasem przekłamuje. np. śluzówka sina, czy bladoróżowa.
DNF

Zimne światło, zimnym światłem, ale jeszcze pozostaje kwestia odwzorowania barw prawda?
Zimne diody CREE CRI mają na poziomie 75.
Trzeba wtedy poszukać czegoś w zbiorach SSC, ew poczekać na XP-G z wyższym CRI
Pozdrawiam
DNF
petronius

Cree XLamp XP-G R5 Edim

Witam,
koncepcja lampki nieco się zmieniła. Nie wchodząc na razie w szczegóły , chciałby zapytać jak zmniejszyć średnicę tego poniżę z 14 mm do 10 mm. Jedną taką już zmniejszyłem pilnikem i zeszlifowałem częściowo ścieżki miedziane, ale po tych operacjach dioda już nie sieci :zly: .
Druga sprawa to, czy podstawa MCPCB może stykać się z biegunem dodatnim ( może dlatego nie świeci)
pozdrawiam
Załączniki
XPG_14mm_s.jpg
XPG_14mm_s.jpg (17.49 KiB) Przejrzano 505 razy
DNF

Witaj.
Jeśli dioda przestała świecic, a nie uderzyłeś jej np pilnikiem, to dioda jest żywa :)
Zniszczyłeś tylko ścieżki doprowadzające prąd.
Wystarczy przelutowac diodę na nowe podłoże. Jak widzisz, z 14mm nie da się przerobic na 10mm.
Dlatego pozostaje Ci zakup podłoża (MCPCPB) o średnicy 10mm i przelutowanie diody na nowe podłoże!
Dasz radę, to nie jest zbyt trudna operacja.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

DNF pisze: Jak widzisz, z 14mm nie da się przerobic na 10mm.
jak to nie da? Można przecież gdzie indziej dolutować przewody, niekoniecznie na oryginalne pady MCPCB. Zawsze można zdrapać to coś, co pokrywa ścieżki i dolutować cienkie przewody do miedzianych ścieżek. nawet do samej diody można dolutować kabelki ale tego nie polecam ;-)
petronius, pokaż na fotce co żeś uczynił ;-). masz czym/jak sprawdzić samą diodę?
DNF

No tak, nie pomyślałem o tym :wink:
Petronius, na zielonej płytce na której jest soczewka, masz dwa szare kwadraciki.
Zdrap delikatnie z nich lakier i cieniutkimi drucikami przyłóż tam napięcie z akusa.
Nic nie lutuj, tylko na dosłownie mrugnięcie diody przyłóż druciki.
Jeśli błyśnie-dioda sprawna. Jeśli nie, to wiadomo.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Hej, podczas szlifowania spowodowałeś zwarcie, tzn. ścieżki prądowe diody mają zwarcie do aluminium z MCPCB, należy teraz jak by to nazwać ogradować np. nożem dookoła całe zeszlifowane MCPCB z akcentem w stronę powierzchni na której jest osadzona dioda, czyli od spodu ( tam gdzie gołe alu) do strony z przylutowaną diodą ( tam gdzie jest nałożony lakier zabezpieczający). Po tej operacji zeskrob tak jak wspomniał Calineczka farbę ze ścieżek którymi doprowadzany jest prąd do diody i dolutuj kabelki. Naturalnie pamiętaj o odprowadzeniu ciepła z diody bo 1A w diodę na takim oskrobanym MCPCB to nawet 1s może jej zaszkodzić.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ODPOWIEDZ