ogniwa 18650 li-ion TrustFire Li-Ion 18650 Protect 2400

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
rafik-1

ogniwa 18650 li-ion TrustFire Li-Ion 18650 Protect 2400

Post autor: rafik-1 »

Witam. Mam zamiar zbudować akumulator do latarki nurkowej .
Znalazłem coś takiego : Akumulator TrustFire Li-Ion 18650 Protect 2400mAh.Wacham się bo nie znam tej firmy, a po drugie mają zabezpieczenia przeciw zwarciowe,rozładowaniu i naładowaniu-to akurat jest kolejny pozytyw, poza ceną. Tu martwię się , że jeśli połączę je w pakiet 3 szt. szeregowo * 4 takie pakiety równolegle , to zabezpieczenia jakie one oryginalnie posiadają będą problemem w ładowaniu tego akumulatora.
Czy ktoś mógł by mi doradzić ?
Ostatnio zmieniony środa 29 gru 2010, 22:44 przez rafik-1, łącznie zmieniany 1 raz.
elektronika nie dla laika
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Zabezpieczenia same w sobie nie stanowią problemu podczas ładowania, gdyż zabezpieczają przed przeładowaniem ogniwa, do czego i tak nie powinno dojść. Podczas rozładowywania chronią ogniwo przed nadmiernym rozładowaniem, jednak odcinając całą szeregową gałąź.
Swoją drogą to taki pakiet i tak należało by ładować z balansowaniem, więc działanie zabezpieczeń odchodzi na dalszy plan.

A "ogniste" mają bardzo dobry stosunek ceny do jakości i ogólnie mają dość przyzwoitą jakość, przynajmniej moje egzemplarze.

Pozdrawiam

PS: Proszę popraw pisownię w poście
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

rafik-1, ogniwa pojedynczo zabezpieczone nie nadają się do budowy pakietu. Od tego są standardowe ogniwa przemysłowe i dedykowane kontrolery pakietów. Wszystko znajdziesz w BTO.
rafik-1

Post autor: rafik-1 »

Dziękuję za podpowiedz. :mrgreen:
Pozdrawiam
elektronika nie dla laika
ODPOWIEDZ