Projekt lampki laryngologicznej

co i jak zrobiłem...
petronius

Projekt lampki laryngologicznej

Post autor: petronius »

Witam wszystkich forumowiczów,
Jestem laryngologiem i jakiś czas temu postanowiłem zrobić lampę czołową. Nie będę ukrywać, że nie specjalnie potrafię majsterkować ( fotki poniżej), ale nie zmienia to faktu, że w długie zimowe wieczory lubię.
Więc lampka własnoręcznie wykonana przeze mnie nawet działała poprawnie jakiś czas, później niestety bardzo straciła na jasności. Spełniała niemal wszystkie moje oczekiwania poza jednym bardzo istotnym. Nie miała ostro ograniczonej plamy świetlnej i oświetlając np. jamę nosa trochę raziła pacjentów po oczach. Oczywiście ze względów formalnych używana była tylko w wyjątkowych pilnych sytuacjach, kiedy zbyt dużo czasu zajęłoby montowanie tradycyjnej lampki na sali chorych , szukanie gniazdka 230V, podłączenie zasilacza itd. inaczej mówiąc wygodna rzecz.
Zamieszczam fotki po rozmontowaniu i powiedzcie proszę, co zrobiłem nie tak.
Tyko zaznaczam, ze czytając posty nie zawsze rozumiem fachową nomenklaturę.Wiem do czego jest radiator i że potrzebny jest sterownik.
Obudowa zrobiona z kolanka miedzianego od rury c.o. radiator( pokryty pastą termoprzewodzącą ze sklepu komputerowego), driver, dioda Cree XR-E na płytce MCB-coś tam i soczewka chyba 8 lub 15 stopni kupiona na Allegro.
Wieczory długie wiec trzeba się czym zająć. Może ktoś zaproponuje nowy projekt, chętnie zacznę wszystko od początku.
pozdrawiam
Załączniki
orginał zaponad 1000 euro
orginał zaponad 1000 euro
storz.jpg (36.4 KiB) Przejrzano 579 razy
po rozmontowaniu
po rozmontowaniu
DSC_0764.JPG (174.13 KiB) Przejrzano 579 razy
lampka czołowa
lampka czołowa
DSC_0760.JPG (175.91 KiB) Przejrzano 579 razy
Ostatnio zmieniony wtorek 28 gru 2010, 00:24 przez petronius, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

petronius, witam serdecznie ;-)
Zasilane było jednym ogniwem 18650? Ile prądu dawał sterownik? Jak z temperaturą w czasie pracy było? Idea zacna i z chęcią pomożemy zbudować bezawaryjne światełko. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Bulba

Post autor: Bulba »

Witaj petronius
Jakiej średnicy chcesz mieć ową plamę i w jakiej odleglości od lampki bedzie dla Ciebie najwygodniejsza ?
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Mi to wygląda na step-down 1A lub coś koło tego. Niestety mimo szczerych chęci nie dopatrzyłem się tam elementu odprowadzającego ciepło z MCPCB, czyżby to była grudka pasty termo?

Może mógłbyś wykonać dokładniejsze zdjęcia sterownika i samej głowicy z LEDem..

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
petronius

Jestem bardzo mile zaskoczony tak szybką reakcja.
Zasilanie to 1 ogniwo 18650, ile prądu to pojęcia nie mam, nie mam amperomierza.
Radiatorek to ta srebrna ( pokryta pastą) bezkształtna( miała pasować do wnętrza kolanka rurki) masa wypiłowana z pręta miedzianego w pocie czoła przy pomocy pilnika i imadła.
Oczywiście zrobię jutro dokładne zdjęcia, ale pamiętam ze było na płytce napisane Lediko, zanim ją zmniejszyłem do odpowiednich rozmiarów.
Profesjonalne lampki mają regulację wielkości plamki światła, sprawdzę ale mniej więcej 2 do 10 cm w odległości ok 50cm. Ale tak naprawdę wystarczy stała wielkość 4-6 cm, bardzo istotne jednak jest żeby światło było równomierne i dobrze ograniczone.
dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bulba

Rozwiazanie Twojego problemu wydaje mi sie wrecz bajecznie proste.
Jezeli mnie wzrok nie myli to uzyles kolimatora
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13907
powinienes wybrac soczewke
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13905
(Nie patrz na wymiary to tylko przyklad)
Regulacje wiazki otrzymasz za pomoca dodatkowej wkrecanej/wciskanej rurki
w ktorej obsadzona bedzie soczewka.
Jezeli zalezy Ci na czyms zblizonym do kola to szukaj diody o ksztalcie struktury kolo/szesciokat.
Aha i w Twoim przypadku bardzo wazne bedzie CRI diody (Wspolczynnik odzwierciedlenia barw) musi byc jak najwyzszy.
Konstrukcja nie bedzie oczywiscie tak efektowna jak ta za tysiac ojro
ale napewno znakomicie spelni swoje zadanie
Sprawy zasilania pozostawie moim bardziej doswiadczonym kolegom.

Ps. Ja tu widze niezla nisze rynkowa i pole do popisu dla niektorych forumowiczow :)
Ostatnio zmieniony wtorek 28 gru 2010, 10:19 przez Bulba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Od dłuższego czasu zabieram się za przeróbkę czegoś takiego:
Obrazek
Mam w planie użyć małej średnicy głęboki reflektor (np. od jakiegoś małego Tanka) oraz diodę neutralną XR-C, aby uzyskać możliwie największe skupienie.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Hej, ja bym zastosował tu jakąś diodę XP-G neutral wraz z soczewką skupiającą ( jakiś malutki asferyk lub nawet soczewka z poliwęglanu średnicy 6-8mm ) , trzeba by sprawdzić jak bardzo musiała by być ta soczewka oddalona od diody żeby plama światła była taka jak podawałeś ( ma to znaczenie bo może okazać się że głowica musiała by być zbyt długa ). Można by też zastosować efekt zoom-u byś miał regulowane skupienie promienia światła, tak samo można użyć elektroniki z regulacją jasności diody byś miał możliwość dobierania najbardziej odpowiedniej do danej chwili. Sprawa podstawowa to jednak w tym przypadku warsztat , bez odpowiednich narzędzi zrobić coś takiego to nie tak prosta sprawa, przy odrobinie wprawy można by zrobić coś takiego z elementów które już poniekąd użyłeś jednak trzeba by to zrobić troszkę bardziej dokładnie tak by dioda się nie przegrzewała ( taki chyba masz problem gdy piszesz że jasność zaczęła spadać ). W przypadku tak małej konstrukcji trzeba już troszkę dokładności , fajne wyzwanie i ciekawy projekt, mam znajomego laryngologa więc może w jakiejś wolnej chwili spróbuję coś podobnego wystrugać dla niego bo faktycznie widziałem go już z jakimś groteskowym sprzętem na głowie co to świecił też nie za bardzo i ogólnie stwarzał wrażenie jak by się biedak w coś zaplątał i nie bardzo mu to na głowie leżało :wink: .
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Hehe. Miałem kiedyś patent na utwardzacz do zębowych plomb :mrgreen: Wbrew pozorom wiele osób myśli że plomby te są utwardzane światłem UV a to wcale nieprawda. Czynnikiem powodującym twardnienie plomb podczas naświetlania jest światło z zakresu "dental blue" czyli niebieskie. Znajomy obeznany ze sprzętem medycznym odwiódł mnie od tego pomysłu gdyż miał rozeznanie w świadku medycznym. Normy co do sprzętu medycznego są ciężkie do spełnienia a konkurencja jak się dowie, że coś taniej idzie bokiem nie popuści :roll:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Bocian, wiem o czym mówisz, jakiś czas temu naprawiałem taką lampę utwardzającą, w sumie prościzna w budowie - driver, zasilacz, najdroższy pewnie ten led (swoją drogą rzeczywiście był nie tyle UV co taki "intensywny niebieski", ale gumki GITD świeciły w tym świetle jak szalone :P) Cała lampa 2tyś zł kosztuje :O (same materiały podejrzewam że co najwyżej 200-300zł) Co ciekawe, "uszkodzenie" polegało na wyrwanym gniazdku zasilania, co normalnie wiązało się z wymianą całej lampy :-|
Ja to ładnie polutowałem i w koszulkę termo zagrzałem, także teraz nawet trudniej to gniazdko wyrwać czy złamać, a w zamian darmową plombę dostałem :mrgreen:
Prawdą jest to co piszesz, że te firmy specjalistyczne najwięcej zarabiają właśnie na tych wszystkich normach, certyfikatach itp...
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
petronius

witam,
przeglądam właśnie na dealextreme różne tagesy, wciągające bardzo zresztą, bo siedzę juz drugą godzinę. Postanowiłem wstępnie użyć reflektor aluminiowy z gotowym gwintem i oddzielną soczewkę. Problem tylko z doborem takiej samej średnicy obu elementów, najlepiej żeby weszły do miedzianego kolanka od rurki średnicy 15 mm. Jak znajdę, przedstawię propozycje z prośbą o opinię.
pozdrawiam
P.
Awatar użytkownika
Bulba

Reflektor plus soczewka nie da Ci takiego ladnego kolka jakiego oczekujesz.
Teraz juz mi sie nie chce focic, ale jutro podesle dwa zdjecia.
petronius

Hi,
myślałem mniej więcej o czymś takim jak poniżej. Tak jak radziłeś wiązka byłaby dobrana odpowiednim oddaleniem soczewki( ostatecznie zamocowana na stałe).
Dioda powina emitować światło o barwie zimnej ok 6000-7000 K
Ale jaką ogniskową w przybliżeniu powinna mieć soczewka?
Czy umieszczenie drivera z tyłu lampki( długość przewodu ok 25 cm), a nie bezpośrednio przy diodzie ma istotny wpływ na jasność świecenia diody?

pozdro
Załączniki
1.jpg
1.jpg (45.33 KiB) Przejrzano 400 razy
small.jpg
small.jpg (2.53 KiB) Przejrzano 400 razy
DNF

Post autor: DNF »

Przy tak małych prądach i takiej odległości nawet nie zauważysz spadku jasności.
Oczywiście przy założeniu, że przekrój przewodu nie będzie liczony w setnych częściach mm^2
Rozwiązanie reflektor(zwłaszcza OP-taki jak na zdjęciu) + soczewka to marny pomysł.
Będziesz miec taką centralna, jasną "ciapkę", oraz mnóstwo jaśniejszych punktów dookoła.
Wykorzystaj samą soczewkę ustawioną w odpowiedniej odległości od źródła światła.
Ta soczewka jest dośc przyzwoita: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5297
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Bulba

Tak jak obiecalem prosze fotki
Tak wyglada polaczenie reflektora z soczewka
Fotki robione w roznych ustawieniach skupienia, dla wiekszej przejzystosci samej zasady.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak z zastosowaniem wylacznie soczewki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widac efekt jest w 100% taki jak sobie zalozylesz.
Rurka miedzy dioda a szoczewka, powinna byc koniecznie pomalowana czarnym matem co wyeliminuje niepozadane odbicia.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa 29 gru 2010, 22:02 przez Bulba, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ