Różnica?

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
mateyko

Różnica?

Post autor: mateyko »

Witam serdecznie. Postanowiłem sobie kupić dobrą latarkę i po długim poszukiwaniu trafiłem na tą jakże zacną stronę.

Wybrałem latarkę która mi pasuje mianowicie ZOOMa na XR-E Q5 , wybrałem tą z zasilaniem 3x R20 (nie wierzę w podawane dla picu czasy świecenia kilku godzin na akumulatorkach AAA ). Zależy mi na latarce która będzie miała potężny strumień światła i jak najdłużej świeciła, gabaryty 30cm są dla mnie w porządku. Mam na to max 100zł bez zasilania ( jeśli ma być na R20 lub AA). W innym przypadku jakieś 115zł z zasilaniem. Pomożecie?

Mam jeszcze jedno pytanie, czy któraś z tych latarek w rzeczywistości wyciągnie ponad 200lm albo chociaż te 200lm? Na stronie producenta wartość dla XR-E nie przekracza 130lm...

Moje pytanie jest następujące, czym różnią się te dwie latarki? Podejrzewam że tańsza jest tylko jakąś podróbą i nie ma wspomnianej i wychwalanej diody Cree.

Tańsza http://allegro.pl/latarka-50w-led-cree- ... 10225.html

Droższa http://allegro.pl/latarka-cree-xr-e-q5- ... 97756.html
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Daruj sobie obydwie. Jedna gorsza od drugiej i zrezygnuj z pomysłu Zooma bo nic wartego uwagi w takim rozwiązaniu niema. Z budżetem 15 zł na zasilanie pozostaje ci jedynie kupno kiepskich baterii R20. Jeden akumulator R20 to minimum 15 zł a potrzebujesz 3 sztuk i ładowarkę.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Veldrinn

Post autor: Veldrinn »

mateyko, proponuję poczytać troszkę o magicznych ZOOMach na forum, a jestem pewien, że szybko zmienisz zdanie co do wyboru :-)
Te 115 zł można zainwestować w zdecydowanie lepsze źródło światła.
Musisz tylko doprecyzować czy "potężny strumień światła" to chodzi o zasięg czy szerokość :-)
mateyko

Veldrinn pisze:mateyko, proponuję poczytać troszkę o magicznych ZOOMach na forum, a jestem pewien, że szybko zmienisz zdanie co do wyboru :-)
Te 115 zł można zainwestować w zdecydowanie lepsze źródło światła.
Musisz tylko doprecyzować czy "potężny strumień światła" to chodzi o zasięg czy szerokość :-)
Zasięg!

Jeśli podlinkujesz do tematu po którym zmienię zdanie o zoomach będę wdzięczny.

jeśli mogę proszę o poradę co zatem czynić :)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

mateyko

Ok, dzięki za oświecenie. Pytanie co dalej?...

Maglite jest sprawdzoną firmą? Np. Maglite 3D spełni moje oczekiwania?

[ Dodano: 26 Grudzień 2010, 03:30 ]
Tu doprecyzowanie bo są dwie różne latarki

Maglite 3D
oraz
Maglite D3

Jedna jest z żarówką kryptonową druga z emiterem diodowym (ponoć luxeon).

Warto? Jeśli tak to którą?
Awatar użytkownika
maba

Post autor: maba »

http://www.milhunt.pl/sklep/product_inf ... cts_id=218

Trochę się spóźniłeś - parę dni temu była za 99zł. Ale i tak się opłaca ;)
mateyko

Witaj, znalazłem Maglite'a na 3 baterie R20 z 3watową diodą (nie żarówką kryptonową) za 105zł.

Tu jest ciekawy test: http://www.flashlightreviews.com/review ... ag-led.htm

Czy ktoś ośmieli się odradzić? Pasuje mi że jest solidna (w sam raz dla mnie do łażenia po podziemiach).
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

mateyko pisze:[...]Czy ktoś ośmieli się odradzić? [...]
Ja tam nie wiem, czy ośmielę się cokolwiek powiedzieć... No może spróbuje tak bardziej nieśmiało...

Jak Ci pasuje (a widzę że raczej Ci podpasowało) i nie przeszkadza Ci to jak taka latarka świeci gdy jest teoretycznie ustawiona na flood, to kupuj. Jednak radziłbym zobaczyć osobiście jak świeci dobry flood z kolimatorem a jak coś co ma zooma. Czytanie recenzji to nie wszystko (a nawet w tej recenzji widać, jak potwornie paskudnie wygląda beam) - poproś kogoś kto mieszka niedaleko o pokazanie odpowiedniej latarki, na pewno znajdzie się w Warszawie ktoś z dobrym floodem i z jakąś latarką z zoomem dla porównania.
Pozdr.
Pikom
Komarek34

Post autor: Komarek34 »

mateyko a ja ze swej strony napiszę Ci tak - miałem okazję bawić się trochę kilkoma zoomami. Sam mam tez w autku poręcznego MTE M-2.
Jeśli chcesz koniecznie jakiegoś zooma to właśnie ta warta jest uwagi.
Kosztuje niewiele - w PL ,na jednym z portali aukcyjnych trafiają się po ok.55 PLN. Latarka działa na 3xAAA ,jednak doskonale chodzi na 14500 lub 18500 .

Konstrukcja dobrze spasowana,lampka rozbieralna,łatwa do zmodowania i poprawy.
Za tę kaskę masz dosyć uniwersalne światełko.

Miałem też Tanka TK737 - te niestety maja spory rozrzut jakościowy.Zamawiałem 3x z DX i za każdym razem były inaczej zrobione ;)
Poza tym ,w zasadzie ciężko je rozebrać.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ