Co sądzicie o chłodzeniu CREE radiatorami od procków ? Czy ich zdolność oddawania ciepła będzie wystarczająca do sterowania CREE 700...1000mA ?
Czy lepiej kleić LEDa Termopoxem czy też przykręcić z dodatkiem pasty termoprzewodzącej pod procesory ?
Przykładowe foto takiego na socket 370 zamieszczam poniżej:
Radiatory od procków pod CREE ?
- Calineczka
- Kontakt:
Luks, testuj;-)
Kazdy radiatorek jest troszke inny.
Ja na potrzeby warsztatowe mam Luxeona K2 przykreconego na starze poprzez paste termo do radiatrorka z procka.Wentylatorka nie odkrecalem i jak czasem mam potrzebe-wlaczam zasilanie i mam dodatkowe super chlodzenie.
Moj K2 700mA chlodzi pasywnie bez problemu.
Kazdy radiatorek jest troszke inny.
Ja na potrzeby warsztatowe mam Luxeona K2 przykreconego na starze poprzez paste termo do radiatrorka z procka.Wentylatorka nie odkrecalem i jak czasem mam potrzebe-wlaczam zasilanie i mam dodatkowe super chlodzenie.
Moj K2 700mA chlodzi pasywnie bez problemu.
Na 700mA spokojnie powinien wystarczyć więc raczej niczym nie ryzykujesz. Zadbaj tylko o dobry styk sluga z powierzchnią radiatora (jakiś dobry klej thermo np. Zalman Thermopox). Odradzam taśmy termoprzewodzące (kiedyś użyłem, usmażyłem LEDa w minutę i od tego czasu mam uraz - a była niby formowa M3 zdaje się).
Sometimes darkness can show you the light
a ja powiem ciut inaczej- jeśli masz diodę na starze (PCB) to na dowolną pastę termo (nawet taką od proca) spokojnie możesz dać na radiator- w zupełności wystarczy nawet dla 1.2A idącego w diodę.
Jeśli masz diodę bez PCB to bardzo uważaj- dioda na dole ma wyprowadzenia zasilania i można zrobić zwarcie i usmażyć zasilanie np - lepiej kleić na jakiś klej termo tak,żeby odizolować diodę od podłoża (elektro)
Jeśli masz diodę bez PCB to bardzo uważaj- dioda na dole ma wyprowadzenia zasilania i można zrobić zwarcie i usmażyć zasilanie np - lepiej kleić na jakiś klej termo tak,żeby odizolować diodę od podłoża (elektro)