zasilanie power led 1W (DRL) przez LM317

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
sliver001

Post autor: sliver001 »

Podłączyłem LM'a wg. zaleceń i teraz diody w gałęzi 2xLED świecą bardzo ładnie, nie grzeją się tak bardzo jak wcześniej i idzie na nie 3,2V natomiast a diody w gałęzi 3xLED nie świecą wcale... Mierzyłem i dostają tylko 1,8V każda... Co znowu jest nie tak?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Przecież Ci tłumaczyliśmy, że Twój schemat jest błędny i że musisz mieć dwa odrębne LMy dla obu gałęzi po jednym, inaczej nie dasz rady!!
Aha, napięcie nie "idzie" na diody, napięcie na nich "jest" (występuje), można powiedzieć, że prąd przez nie płynie potocznie "idzie w diody".

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
sliver001

Podłączyłem lampki przez dwa LMy ale gałąź 3xLED nadal nie świeci - jest na nich tym razem tylko 2V. Czyżby trzeba inny rezystor zastosować? Tylko jaki bo wg. obliczeń 4,7 oma jest dobry.
Z gałęzi 2xLED wyrzuciłem diody prostownicze i teraz dostają 3,3V i świecą bardzo ładnie:)
Awatar użytkownika
hagrid

Post autor: hagrid »

A jakie masz napięcie na zasilaniu? Tak swoją drogą to przeczytaj mój wcześniejszy post i wyciągnij wnioski...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
sliver001 pisze:Podłączyłem lampki przez dwa LMy ale gałąź 3xLED nadal nie świeci - jest na nich tym razem tylko 2V. Czyżby trzeba inny rezystor zastosować? Tylko jaki bo wg. obliczeń 4,7 oma jest dobry.
Z gałęzi 2xLED wyrzuciłem diody prostownicze i teraz dostają 3,3V i świecą bardzo ładnie:)
Chyba znów coś skopałeś, bo 2V na diodę to daje 6V więc do 12 jest jeszcze 6, a LM z rezystorem zadowolą się jakimiś 3,5V, więc sprawdź ponownie układ.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
sliver001

Pyra pisze: Chyba znów coś skopałeś, bo 2V na diodę to daje 6V więc do 12 jest jeszcze 6, a LM z rezystorem zadowolą się jakimiś 3,5V, więc sprawdź ponownie układ.
Układ jest podłączony prawidłowo. Skoro LM zadowoli się 3,5V to na diody powinno zostać 9V czyli po 3V na diodę(źródło 12,5V) - do słabego świecenia powinno chyba starczyć ale nie świecą...
hagrid pisze:A jakie masz napięcie na zasilaniu? Tak swoją drogą to przeczytaj mój wcześniejszy post i wyciągnij wnioski...
12,5V Czyli wychodzi na to, że to jest za mało? Można jakoś obniżyć próg załączenia układu? Mierzyłem ładowanie w aucie i mimo sprawnego alternatora przy większym poborze prądu (światła, elektryczne wspomaganie, itp.) napięcie czasem spada przy odpalonym silniku do 13,2V.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
hagrid

Post autor: hagrid »

Jeśli te diody mają Vf 3,3 przy 260mA to przy nap. jak pisałeś 13,2V układ powinien działać prawidłowo. Przy nap. 12,5V LM będzie miał za niskie napięcie do poprawnej pracy; diody będą świecić słabiej, wszystko zależy wtedy od napięcia zasilającego.
Jak uda ci się to prawidłowo połączyć to sprawdź jaki będziesz miał prąd i napięcie na tych diodach przy 12,5V
ODPOWIEDZ