Solarforce moduł XP-G 4,2-8,4V i pamięć trybu

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
TMK
Kontakt:

Solarforce moduł XP-G 4,2-8,4V i pamięć trybu

Post autor: TMK »

cześć

Z ciekawości zamówiłem również moduł XP-G 4,2-8,4V z Solarforce'a
http://www.internationaltradingcompany. ... s=28&id=31

i nie działa poprawnie. Moduł chyba ma jakiś problem z pamięcią ostatnio włączonego trybu, tzn. po wyłączeniu i ponownym włączeniu wskakuje kolejny tryb. Wyłączam na niskim, włączam i jest strobo :twisted:
Reklamować czy można spróbować go poprawić bez ingerencji typu przelutowanie?

[ Dodano: 22 Grudzień 2010, 19:13 ]
Problem "rozwiązany"...

Moduł wbrew opiniom z forum oraz opisowi na stronie Solarforce'a nie działa poprawnie na jednym aku 18650! Po podłączeniu "na pająka" drugiego akumulatorka, latarka działa poprawnie. Jajcarze....

W tej konfiguracji nie będę się z tym bawił (nie mam przedłużki do L2), moduł idzie do sklepiku wraz z (osobno) body L2 z "dupką" od L2P. Są chętni? :) Chyba że ktoś ma do odsprzedania przedłużkę do L2?
Pozdrawiam, Tomasz
cbanan

Post autor: cbanan »

A spróbuj sprawdzić, czy nie będzie pamiętać trybu jak dasz mu trochę więcej czasu. Ja miałem ten sam problem, z UF A40 do której mi sprzedawca dał 3V cr-ki - musiałem ją wyłączyć i poczekać ze 30-40 sek. Na normalnych 16340 3,7V pamięć "łapie" po ok 2 sek.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Tak działa większość modułów gdzie elementem sterującym są procesory serii PIC, ze względu na bardzo mały pobór prądu do podtrzymania wykorzystany jest mały kondensator, lecz "trzyma" od stosunkowo napięcie i nawet włączenie po kilkunastu sekundach jest odbierane jako "klik" pod tym względem forumowe projekty są lepsze, gdyż mają nie tylko dolną granicę trwania przerwy w zasilaniu (eliminacja drgań styków) ale także górną (rozróżnienie kliku od wyłączenia)

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Lampek

Re: Solarforce moduł XP-G 4,2-8,4V i pamięć trybu

Post autor: Lampek »

TMK pisze:nie działa poprawnie na jednym aku 18650! Po podłączeniu "na pająka" drugiego akumulatorka, latarka działa poprawnie.
Ja również kupiłem ten moduł i u mnie działa poprawnie nawet na aku z rozbiórki zużytej baterii laptopowej.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
W sumie to nie można mieć pretensji, bo moduł zachowuje się poprawnie nie chcąc działąć na 1 sztuce 18650, cyt: "Z ciekawości zamówiłem również moduł XP-G 4,2-8,4V z Solarforce'a" z tego wynika, że firma nie gwarantuje poprawnego działania poniżej napięcia 4,2V

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
TMK
Kontakt:

Post autor: TMK »

Pyra pisze:z tego wynika, że firma nie gwarantuje poprawnego działania poniżej napięcia 4,2V
I tak i nie, cytat:

- Battery configuration :
18650 3.7v x 1-2pc
CR123A 3.0v or 3.7v x 1-2pc

Teoretycznie powinna działać poprawnie, teoretycznie w opisie mają dropa z wykończeniem OP, praktycznie jest gładki, a na jednym 18650 nie śmiga tak jak powinien. Pozostaje zasilanie CRkami lub dołożenie przedłużki na drugi aku.
Pozdrawiam, Tomasz
ODPOWIEDZ