cześć
Z ciekawości zamówiłem również moduł XP-G 4,2-8,4V z Solarforce'a
http://www.internationaltradingcompany. ... s=28&id=31
i nie działa poprawnie. Moduł chyba ma jakiś problem z pamięcią ostatnio włączonego trybu, tzn. po wyłączeniu i ponownym włączeniu wskakuje kolejny tryb. Wyłączam na niskim, włączam i jest strobo
Reklamować czy można spróbować go poprawić bez ingerencji typu przelutowanie?
[ Dodano: 22 Grudzień 2010, 19:13 ]
Problem "rozwiązany"...
Moduł wbrew opiniom z forum oraz opisowi na stronie Solarforce'a nie działa poprawnie na jednym aku 18650! Po podłączeniu "na pająka" drugiego akumulatorka, latarka działa poprawnie. Jajcarze....
W tej konfiguracji nie będę się z tym bawił (nie mam przedłużki do L2), moduł idzie do sklepiku wraz z (osobno) body L2 z "dupką" od L2P. Są chętni? Chyba że ktoś ma do odsprzedania przedłużkę do L2?
Solarforce moduł XP-G 4,2-8,4V i pamięć trybu
Solarforce moduł XP-G 4,2-8,4V i pamięć trybu
Pozdrawiam, Tomasz
Witam
Tak działa większość modułów gdzie elementem sterującym są procesory serii PIC, ze względu na bardzo mały pobór prądu do podtrzymania wykorzystany jest mały kondensator, lecz "trzyma" od stosunkowo napięcie i nawet włączenie po kilkunastu sekundach jest odbierane jako "klik" pod tym względem forumowe projekty są lepsze, gdyż mają nie tylko dolną granicę trwania przerwy w zasilaniu (eliminacja drgań styków) ale także górną (rozróżnienie kliku od wyłączenia)
Pozdrawiam
Tak działa większość modułów gdzie elementem sterującym są procesory serii PIC, ze względu na bardzo mały pobór prądu do podtrzymania wykorzystany jest mały kondensator, lecz "trzyma" od stosunkowo napięcie i nawet włączenie po kilkunastu sekundach jest odbierane jako "klik" pod tym względem forumowe projekty są lepsze, gdyż mają nie tylko dolną granicę trwania przerwy w zasilaniu (eliminacja drgań styków) ale także górną (rozróżnienie kliku od wyłączenia)
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Re: Solarforce moduł XP-G 4,2-8,4V i pamięć trybu
Ja również kupiłem ten moduł i u mnie działa poprawnie nawet na aku z rozbiórki zużytej baterii laptopowej.TMK pisze:nie działa poprawnie na jednym aku 18650! Po podłączeniu "na pająka" drugiego akumulatorka, latarka działa poprawnie.
Witam
W sumie to nie można mieć pretensji, bo moduł zachowuje się poprawnie nie chcąc działąć na 1 sztuce 18650, cyt: "Z ciekawości zamówiłem również moduł XP-G 4,2-8,4V z Solarforce'a" z tego wynika, że firma nie gwarantuje poprawnego działania poniżej napięcia 4,2V
Pozdrawiam
W sumie to nie można mieć pretensji, bo moduł zachowuje się poprawnie nie chcąc działąć na 1 sztuce 18650, cyt: "Z ciekawości zamówiłem również moduł XP-G 4,2-8,4V z Solarforce'a" z tego wynika, że firma nie gwarantuje poprawnego działania poniżej napięcia 4,2V
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
I tak i nie, cytat:Pyra pisze:z tego wynika, że firma nie gwarantuje poprawnego działania poniżej napięcia 4,2V
- Battery configuration :
18650 3.7v x 1-2pc
CR123A 3.0v or 3.7v x 1-2pc
Teoretycznie powinna działać poprawnie, teoretycznie w opisie mają dropa z wykończeniem OP, praktycznie jest gładki, a na jednym 18650 nie śmiga tak jak powinien. Pozostaje zasilanie CRkami lub dołożenie przedłużki na drugi aku.
Pozdrawiam, Tomasz