Zakup światła na miarę możliwośći

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Abaddon

Zakup światła na miarę możliwośći

Post autor: Abaddon »

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Mam fundusz 130zł na latarkę ale latarka z tą cenę ma być niewielkich rozmiarów mam na myśli wymiary kiszonkowe tak żeby nie trzeba było jej zaczepiać na paski itd. Ma być mała i poręczna światło żeby było możliwie jak najbardziej jasne białe nie żadne niebieskie :D. Zasilanie chyba na baterię standardowe paluszki będzie najlepsze tak myślę. Obudowa powinna być w miarę solidna żeby jej nie rozwalić jak upadnie z wysokości 2m na blaszaną podłogę. Czy w tej cenie można dostać coś sensownego ?
Szukałem po forum ale szczerze się na tym nie znam i to co czytałem to dla mnie czarna magia :D mam nadzieję że trafiłem na fachowców w dziedzinie latarek i ktoś coś fajnego sensownego doradzi.
Miło by było by moc światłą była regulowana tak żeby można było czasami przyoszczędzić baterię ;p

Zakupy na DX trochę mnie nie interesują bo potrzebuję fakturę na zakupiony sprzęt
Awatar użytkownika
maba

Post autor: maba »

Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Maba dobrze radzi, tyle, że wyprzedażowe już mogą być niedostępne... Ja bym spojrzał jeszcze co jest w ofercie z latarek EagleTac: http://www.milhunt.pl/sklep/index.php?cPath=57 .

Ostatecznie możesz kupić coś z co bardziej pancernych wersji Romisenów - ale to ostanie pod warunkiem, że zdajesz sobie sprawę iż Romisen to nieco niższa klasa i czasem mogą zdarzyć się większe niedoskonałości niż w droższych latarkach.

A swoją drogą to założenie, że latarka ma być całkiem sprawna po upadku z dwóch metrów na metalową podłogę może być nieco nierealne - obudowa pewnie wytrzyma, ale istnieje sporo szans że coś padnie od samego wstrząsu, choćby elektronika lub szkiełko.

EDIT:
Przyszło mi jeszcze na myśl, że może w przyszłości zrewidujesz nieco swoje założenia co do kwoty jaką możesz wydać na latarkę lub miejsca zakupu... A wtedy poleciłbym Ci takie latareczki które wypróbowałem i które są małymi (lub stosunkowo małymi) twardzielami z bardzo fajnym światłem... Prawdopodobnie nie byłbyś zawiedziony użytkując je w nawet bardzo trudnych warunkach. Od najmniejszej do największej: NiteCore NDI (AA lub 14500), NovaTac 120P (CR-ka), NiteCore Extreme Infinity (CR-ka), EagleTac P100C2 (2 CR-ki). Jest jeszcze parę innych, ale to już temat na dłuższą rozprawę ;)
Pozdr.
Pikom
Abaddon

Dziękuję panowie dalej nie wiem na co się zdecydować może właśnie ktoś zrobi z tego wątku wielką dyskusję :D hehe no tak elektronika rzeczywiście może nie wytrzymać takich uderzeń i upadku ale jak są zasyfię smarem albo olejem to biorę szmatę wycieram albo wrzucam do wody opłukam i ma działać czy coś takiego jest latarki polecane przez was fajne małe itd wszystko ok ale jak z nich najlepsza za taką kwotę jeśli chodzi i stylistykę to Fenix i iTPlight SA1 Eluma bardzo mi się podobają tylko która kupić.

a co wiecie na temat tej latarki ?
http://www.milhunt.pl/sklep/product_inf ... cts_id=200 bo jakaś promocja jest i podają niezłe światło ale jaka jest prawda ?
baka

Post autor: baka »

Również szukam latarki w tej cenie, narazie moje typy to ITP Eluma SA1, SA2.
Czy jest jakaś latarka na 1AA i 2AA z dodatkową tuleją ?
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Niezła firma, dobre produkty. Tego modelu nie miałem w łapce. Ale od dawna używam jednej z ich latarek i jest nie do zdarcia - ale nieco inny model, P100C2. Jedyna wada jak na mój gust to niezbyt długi czas pracy w maksie (ale jak na 1xAA to i tak nieźle) w połączeniu z nieco dużym rozmiarem głowicy jak na 1xAA. Ale to juz marudzenie poszukiwacza światła idealnego - dla innych właśnie ten nieco duży reflektor dający mocniejsze skupienie (chociaż to OP a nie SMO) jest wielką zaletą. Jeśli ją kupisz (a jest w dobrej cenie trzeba przyznać) to najprawdopodobniej będziesz zadowolony :)

Ja to żałuję, że Dereelight C2H XP-G R5 za 125 PLN nie jest już dostępny, pewnie jednak bym sie skusił...
Pozdr.
Pikom
Abaddon

Hmmm

A czy na q5 zamiast r5 byś się już nie skusił ?
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Re: Hmmm

Abaddon pisze:A czy na q5 zamiast r5 byś się już nie skusił ?
Na Q5 też bym się połasił ale w niższej cenie ;) Zwłaszcza ze względu na rozkład promienia...
Sorki, z rozpędu nie zauważyłem, że to Twój wątek stąd prośba o przejście na PW :)

Zacytuję ze swojego PW - Dla mnie najważniejsze jest to, że dioda XP-G nie skupia się tak mocno w tego typu reflektorach jak XP-E a ja lubię w latarkach EDC właśnie nieco mniej skupione światło.

Co do ceny - kiedy była promocja za 120 / 125 PLN to były rewelacyjne ceny. Jeśli kupisz za 175 to będzie niezła cena. Wszystko jest względne... Ja nie potrzebuję kolejnej latarki, ale jak bym teraz zobaczył ten model za 125 to bym brał bez gadania. Za 150 już bym sie zastanowił - nie dla tego, że nie warto, tylko dla tego, że ja już mam na prawdę za dużo latarek.
Pozdr.
Pikom
ODPOWIEDZ