Pierwsze podejście DIY na rower 3XP-G
-
Sprawa body i kształtu to temat rzekabandit pisze:Musze przyznać że poprzednie projekty kompletnie do mnie nie przemawiały lecz ten ostatni wygląda najciekawiej. Chociaż gdybym miał dostęp do cnc to wyglądało by to całkiem inaczej Zapewne bardziej drapieżnie
Jest problem z tokarzami, albo nie chcą się podejmować takich rzeczy, mówiąc że detal za trudny, albo szukają naiwniaka na którym można zarobić windując cenę (rekordzista prawie 400zł i uznał że to min 8h pracy) stąd chodziłem od jednego do drugiego i upraszczałem wszystko co się da. Dlatego body jest mocno zachowawcze jeśli chodzi o kształt.
Na szczęście cierpliwość się opłaciła i zostały już tylko dni I teraz już nie muszę się ograniczać w kształtach.
To jest taka wersja testowa, dla mnie, ponieważ znajomi od dwóch kółek męczą mnie o zrobienie dla nich, więc dla nich będzie już ulepszona wersja.
Będzie miała ok 4cm długości i tyle samo średnicy, oczywiście dalej 3 XP-G, i będzie dwukolorowa, czerwono czarna, anodowana oczywiście
Jak dostanę gotowe body tego modelu powyżej to pokażę go i wtedy też wizualizacje nowszego modelu.
- Calineczka
- Kontakt:
-
AnyS - toczeniem body zajmuje się znajomy, a jak nie on to ktoś z osób pracujących z nim, także koszta są na miarę relacji koleżeńskich, mam obiecane "po kosztach". Zobaczymy.
Niemniej, u obcych ludzi średnia cena tokarza była powalająca 150-200zł
Calineczka - ciągnie się jak krew z nosa, sam się nie mogę już doczekać.
Za to projekt będzie dopracowany w detalach, nawet frezy na oringi będą wycięte zgodnie z normami, aby zapewnić odpowiednią szczelność - ogólnie zabawa na całego.
Pozdrawiam
[ Dodano: 4 Listopad 2010, 12:56 ]
EDIT :
Specjalnie dla Bandit'a bardziej agresywna wersja
Jak zrobię tą która już się robi (strona wcześniej), następna dla kolegi powstanie taka jak poniżej, pod warunkiem że uporam się z technicznymi niuansami, planowana dł 4-5cm, przycisk na kierownicy i dwu kolorowa anoda.
Niemniej, u obcych ludzi średnia cena tokarza była powalająca 150-200zł
Calineczka - ciągnie się jak krew z nosa, sam się nie mogę już doczekać.
Za to projekt będzie dopracowany w detalach, nawet frezy na oringi będą wycięte zgodnie z normami, aby zapewnić odpowiednią szczelność - ogólnie zabawa na całego.
Pozdrawiam
[ Dodano: 4 Listopad 2010, 12:56 ]
EDIT :
Specjalnie dla Bandit'a bardziej agresywna wersja
Jak zrobię tą która już się robi (strona wcześniej), następna dla kolegi powstanie taka jak poniżej, pod warunkiem że uporam się z technicznymi niuansami, planowana dł 4-5cm, przycisk na kierownicy i dwu kolorowa anoda.
-
Bandit - w końcu trafiłem
Evolucja - czekam już tylko na body, jak wspominałem nie raz, wspomagam się znajomym tokarzem więc nie naciskam na termin, mógłbym bardziej, ale i tak już po sezonie, więc nie ma pośpiechu, ale tak czy inaczej zostały już tylko dni
Anys - To nie jest zdjęcie , a conceptów mam kilka, aktualne czekam na tą wersję która była pokazana na poprzedniej stronie, natomiast ta powyżej w realu będzie odpicowana jak tylko potrafię, anoda będzie trochę inna niż na tym "zdjęciu" , ale ta wersja ciut później.
Ale to niebawem.
Między czasie zgłębiam tajniki modelowania termicznego, choć oprogramowanie znam z pracy to jednak pod zupełnie innym kątem używane, nie łatwa sprawa, ale chodzi mi po głowie czołówka 3xpg bazująca na module od Lux-rc i taka o mikro wielkości rzędu 3cm dł i nie wiele większej średnicy, a z pomocą takiego oprogramowania można zoptymalizować każdy mm2 obudowy, tak czy inaczej wyzwanie ogromne. Może się uda
[ Dodano: 6 Grudzień 2010, 21:23 ]
Po dłuuuuuuugim czasie projektowania i oczekiwania w końcu...
Beta wersja, jeszcze nie dokończona, jakość nie taka jak bym sobie wymażył, ale nie ważne.
W końcu jest prototyp w rękach.
Będzie przetarciem przed kolejnymi, a jak wspomniałem wcześniej, dla grupki bikerów z którymi jeżdżę powstanie seria, ale bazująca na tym nowszym modelu powyżej, a ten posłuży za test czy to w ogóle ma ręce i nogi, nawet nie będę tego anodował póki co.
Następne zdjęcie wkrótce, jak przejdzie lekki lifting
Taaaak się cieszę
Evolucja - czekam już tylko na body, jak wspominałem nie raz, wspomagam się znajomym tokarzem więc nie naciskam na termin, mógłbym bardziej, ale i tak już po sezonie, więc nie ma pośpiechu, ale tak czy inaczej zostały już tylko dni
Anys - To nie jest zdjęcie , a conceptów mam kilka, aktualne czekam na tą wersję która była pokazana na poprzedniej stronie, natomiast ta powyżej w realu będzie odpicowana jak tylko potrafię, anoda będzie trochę inna niż na tym "zdjęciu" , ale ta wersja ciut później.
Ale to niebawem.
Między czasie zgłębiam tajniki modelowania termicznego, choć oprogramowanie znam z pracy to jednak pod zupełnie innym kątem używane, nie łatwa sprawa, ale chodzi mi po głowie czołówka 3xpg bazująca na module od Lux-rc i taka o mikro wielkości rzędu 3cm dł i nie wiele większej średnicy, a z pomocą takiego oprogramowania można zoptymalizować każdy mm2 obudowy, tak czy inaczej wyzwanie ogromne. Może się uda
[ Dodano: 6 Grudzień 2010, 21:23 ]
Po dłuuuuuuugim czasie projektowania i oczekiwania w końcu...
Beta wersja, jeszcze nie dokończona, jakość nie taka jak bym sobie wymażył, ale nie ważne.
W końcu jest prototyp w rękach.
Będzie przetarciem przed kolejnymi, a jak wspomniałem wcześniej, dla grupki bikerów z którymi jeżdżę powstanie seria, ale bazująca na tym nowszym modelu powyżej, a ten posłuży za test czy to w ogóle ma ręce i nogi, nawet nie będę tego anodował póki co.
Następne zdjęcie wkrótce, jak przejdzie lekki lifting
Taaaak się cieszę
- Calineczka
- Kontakt:
-
Wiesz, brudna prosto od tokarza, robiona na szybko, ale to prototyp robiony niemal za free, więc się wybacza, grunt że będę mógł testować rozwiązania, które tam zawarłem.
No i powiem Ci, po takim czekaniu, nie sądziłem że kawałek alu sprawi mi taką radochę
Zdjęcia jak świeci wrzucę później, jak skończę na 100%, póki co i tak każdy już na pamięć zna obrazki z lampek 1000lm w zwyż, więc nic nowego w pewnym sensie nie pokaże, dlatego poczekam na finisz projektu
No i powiem Ci, po takim czekaniu, nie sądziłem że kawałek alu sprawi mi taką radochę
Zdjęcia jak świeci wrzucę później, jak skończę na 100%, póki co i tak każdy już na pamięć zna obrazki z lampek 1000lm w zwyż, więc nic nowego w pewnym sensie nie pokaże, dlatego poczekam na finisz projektu
Hej, to prawda, wiele radości daje kawałek aluminium, szczególnie jak jest to własny projekt . Podstawowa sprawa która rzuca mi się tu w oczy to waga tej głowicy, widzę że elementy mogły być sporo lżejsze zachowując swoją powierzchnię. Do testów ok, nie widzę gdzie będzie przymocowany uchwyt do kierownicy, wydaje mi się iż punkt wyważenia lampki może być w innym miejscu niż uchwyt będzie przymocowany co może spowodować poruszanie się lampki na kierownicy. Sposób mocowania powoduje iż lampka powinna być krótsza a mocowanie uchwytu wypadało by mniej więcej na środku głowicy. Takie rozwiązanie powinno być bardziej stabilne jednak nie dowiemy się tego zanim sam nie sprawdzisz swojej konstrukcji. Cieszę się że prace poszły do przodu, przetestuj konstrukcje i wyciągnij wnioski które przydadzą się podczas budowy docelowej wersji.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
-
-
Czesc.
kolego jak chcesz to zapraszam na mój projekt tez zrobiłem latarke ale 4 XP-G zapraszam http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=51050#51050
kolego jak chcesz to zapraszam na mój projekt tez zrobiłem latarke ale 4 XP-G zapraszam http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=51050#51050