Modyfikacja MTE

co i jak zrobiłem...
robekbis

Modyfikacja MTE

Post autor: robekbis »

Witam, kupiłem taką lampkę celem modowania http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.1259 Jaki sterownik ,najchętniej trzy tryby plus strobo i jaką diodę do niej wstawić żeby zaczeła sensownie świecić ? Raczej zależy mi na dużej ilości światła niż na długim czasie działania.
Hoffer007

Post autor: Hoffer007 »

Witam,
Dioda R2 (ameryki nie odkryłem)
Driver na DX jest duzo takich, musi dawac na max 1,2A i byc step down ktory mozna zasilac z 2x CR123A

(nie mam czasu na szczegoly :( )

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Jesli chcesz skorzystac z tamtego reflektora to R2 moze nie pasowac.Na oko to tam jakis starszy luxeon siedzi, wiec bez problemu to np. Seoul powinien podejsc, no ale to jest do sprawdzenia organoleptycznie jak dostaniesz lampke.Wtedy tez ja rozbierzesz i sprawdzisz, jakiej srednicy driverek podpasuje-bo nie kazdy tam ladnie wejdzie.
Hoffer007

Arku masz racje ale jesli nie pasuje to wystrczy (chyba) otworek lekko powiększyc i wtedy bedzie pasowac.

robekbis jak dostaniesz swiatełko to je rozbierzesz pomierzysz i bedziesz wiedzial co mozesz wsadzic ;)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Hoffer, szczerze to ja nigdy nie dopasowywalem zamiennie reflektorkow, np. z Luxeona do CREE i odwrotnie.
Wydaje mi sie ze to wcale tak latwo byc nie musi-diodki maja troche inne charakterystyki promieniowania, pewnie wielkoscia soczewki tez jakos sie roznia.Z ogniskowa tez trzeba bedzie powalczyc jak sadze....Nie mam doswiadczenia-dlatego nie powiem ze na pewno sie da.
robekbis

A czy w niej nie siedzi Seoul P4 ??? Jeżeli tak to jak będzie świeciła z Cree ? (skupienie itp. ?) A driverek to może od Flagiusza ?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

ktos w komentarzu napisal, ze niby Seoul, ale w takim razie powinna siedziec w sklepie Dx w innej kategorii
ten driverek Flagiusza ktory teraz bedzie sprzedawany jest przeznaczony raczej do zasilania z jednego li-ion a tam 2 CR123 siedza. 6V zasilania, czyli 2 baterie po 3V driverek flagiusza obsluzy, jak by Ci zalezalo na wyzszym napieciu-musial bym troszke zmodyfikowac plytke przed wyslaniem, dodac stabilizatorek lub dodatkowe diodki szeregowe w zasilanie Attiny
robekbis

A właśnie zapomniałem napisać że mam kilka aku cr123a 3,7v(po naładowaniu 4,2-4,3) i to na nich ma świecić ta lampka ...
Hoffer007

Czyli do calkowitej przerobki trzeba by jeszcze zmienic reflektorek na taki pod Cree.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Troszke nie trafiony zakup. Czemu? Za 22$ znajdziesz duzo ciekawsze body na DXie. Musisz zmierzyć refletor szerokość i głebokość, bo on mi wyglada na platikowy :( Na zdjeciach jest jakiś stary luxeon a w Recenzji ze SSC dioda. Dopiero jak dostaniesz porobisz fotki napewno sie cos wymysli a tak za dużo niewiadomych :neutral:
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
ODPOWIEDZ