Ustawienia aparatu by robił zdjęcia nocne jak oko
Ustawienia aparatu by robił zdjęcia nocne jak oko
Witam:) Może ma ktoś wypróbowane ustawienia aparatu (przesłona, czas migwaki, czułość ISO) aby zdjęcia nocne pokazujące jak świeci lampka, były identyczne tak jak widzimy nocą? .
Co w przypadku kiedy ktos ma wade wzroku albo nie widzi na jedno oko? Chyba po jednej stronie zdjecia byloby czarne calkowicie.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Sprecyzuje dokladniej: ok 2 1/3 EV LINK o EVmarcus pisze:ale zes odpowiedział <rotfl >
Ciekawe rzeczy .... stale EV powinno na kazdym aparacie wygladac tak samo naswietlone, jedynie moze kazda osoba inaczej to odbieracmaba pisze:Przecież to zależy od aparatu. Spróbuj różnych ustawień, i wybierz optymalne
hmm...marcus pisze: bo tak to aparaty nie mają f1.4 f2.0 podobnie jak iso 1600
A w kwestii przyjęcia jednolitego standardu naświetlania, musimy się po prostu umówić na konkretną wartość EV i ewentualnie balansu bieli. Natomiast czas/migawka/przysłona będą wtedy wedle możliwości i preferencji fotografa.
Jak ustawiacie balans bieli, szczególnie w tych aparatach (kompaktach, ultrazoomach), które nie mają możliwości ustawienia konkretnej temperatury.
Może wiecie jakiej temp. odpowiadają poszczególne tryby : światło dzienne, pochmurno, jarzeniowy, jarzeniowy ciepły, sztuczne światło itp. Kiedyś widziałem taką tabelkę ale nie mogę jej teraz odszukać.
Może wiecie jakiej temp. odpowiadają poszczególne tryby : światło dzienne, pochmurno, jarzeniowy, jarzeniowy ciepły, sztuczne światło itp. Kiedyś widziałem taką tabelkę ale nie mogę jej teraz odszukać.
O tak Większość kompaktów jakie miałem miały powyżej 3-3,5 Pamiętajcie również o rodzaju i wielkości matrycy, ilości światła zastanego (księżyc etc.), włączonych lub nie funkcjach typu d-lighting etc .czebrys pisze:ale w większości kompaktów jakimi się bawiłem, wartość ta wynosiła 2.6.
Poważnie - porobić serie zdjęć i wybrać odpowiednie. Później załadować do kompa, zobaczyć że jest trochę nie halo, poprawić, zapisać i pełnia szczęścia.... aż do chwili obejrzenia tej samej fotki na innym monitorze ...piiii..., znów nic nie widać, a niebo ma jakiś dziwny zafarb Poprawić, zapisać....
Pozdrawiam, Tomasz
- Power2Nite
do znajomości odpowiednich parametrów naświetlania proponuję zastosować wzór:
S (czułość wyrażona w ISO) * 1/f (odwrotność liczby przysłony) do kwadratu * t (czas naświetlania w sekundach)
Dla nocy o jasności tła typowej dla przedmieść wartość odpowiednia to około 25-50, ciemniejsze ulice to 50-100, natomiast całkiem ciemne okolice wiejskie poza zabudowaniami to nawet 200.
Dla czułości ISO 100 i przesłony f/4 czas dający wynik 50 to 8 sekund. Wynik 100, to czas zwiększony do 16 sekund lub przesłona do f/2,8 lub ISO 200.
Tak samo światełka. Najsilniejsze typu HID 35W wartość 25-50, jasne LED-y to 50-100, słabsze świecidełka lub duże odległości celu beamshotów do 200.
Ta reguła dotyczy w takim samym stopniu profesjonalnego Canona 5D mkII jak i komórki Nokia z manualnym trybem ekspozycji. Rozmiar matrycy oraz ogniskowa obiektywu nie mają na to wpływu. W każdym przypadku najlepsze rezultaty jeśli chodzi o niwelacje szumów przyniesie maksymalne możliwe obniżenie czułości matrycy i użycie statywów, w celu eliminacji poruszenia.
S (czułość wyrażona w ISO) * 1/f (odwrotność liczby przysłony) do kwadratu * t (czas naświetlania w sekundach)
Dla nocy o jasności tła typowej dla przedmieść wartość odpowiednia to około 25-50, ciemniejsze ulice to 50-100, natomiast całkiem ciemne okolice wiejskie poza zabudowaniami to nawet 200.
Dla czułości ISO 100 i przesłony f/4 czas dający wynik 50 to 8 sekund. Wynik 100, to czas zwiększony do 16 sekund lub przesłona do f/2,8 lub ISO 200.
Tak samo światełka. Najsilniejsze typu HID 35W wartość 25-50, jasne LED-y to 50-100, słabsze świecidełka lub duże odległości celu beamshotów do 200.
Ta reguła dotyczy w takim samym stopniu profesjonalnego Canona 5D mkII jak i komórki Nokia z manualnym trybem ekspozycji. Rozmiar matrycy oraz ogniskowa obiektywu nie mają na to wpływu. W każdym przypadku najlepsze rezultaty jeśli chodzi o niwelacje szumów przyniesie maksymalne możliwe obniżenie czułości matrycy i użycie statywów, w celu eliminacji poruszenia.
swoje terenowe robię w tym samym miejscu+statyw+samowyzwalacz i takie parametry daję
ISO 400
czas 4s
przysłona 6.7
WB 5000K
dlaczego tak ? bo tak mi pasuje do porównań po prostu, za mała przysłona i głębia ostrości jest mikra, a to przeszkadza.
A tak poza tym- nie da się sprzętem foto obecnie zrobić zdjęcia oddającego świecenie latarki w sposób identyczny jak to widzimy, oko się przystosowuje zależnie od warunków itd, do tego cienie, słaby spill itd i to już znika z fotek.
ISO 400
czas 4s
przysłona 6.7
WB 5000K
dlaczego tak ? bo tak mi pasuje do porównań po prostu, za mała przysłona i głębia ostrości jest mikra, a to przeszkadza.
A tak poza tym- nie da się sprzętem foto obecnie zrobić zdjęcia oddającego świecenie latarki w sposób identyczny jak to widzimy, oko się przystosowuje zależnie od warunków itd, do tego cienie, słaby spill itd i to już znika z fotek.