Naprawa drivera dla diody SSC-P7
Naprawa drivera dla diody SSC-P7
Witam, latarkę otrzymałem z DX i jest problem z sterownikiem. Wszystkie 3 tryby za słabo świeca, tryb niski prawie nie zauważalnie świeci, jak naprawić? Najchętniej aby był jeden tryb ciągły, wymieniłem już element Q1, bo wydawał się lekko przypalony i świeci może troszkę lepiej, w ogóle popsuła mi się kolbówka i lutuję transformatorówką z grubym grotem,
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Witam
Spróbuj obejrzeć wszystkie miejsca połączeń, być może gdzieś jest słabe przejście prądu, możesz mieć też słabe ogniwo, lub jest to dioda z bardzo wysokim Vf..... Sprawdź też spadek napięcia na diodzie D1, bo przez nią chyba cały prąd idzie....
A propos, co wstawiłeś w miejsce Q1?
Pozdrawiam
Spróbuj obejrzeć wszystkie miejsca połączeń, być może gdzieś jest słabe przejście prądu, możesz mieć też słabe ogniwo, lub jest to dioda z bardzo wysokim Vf..... Sprawdź też spadek napięcia na diodzie D1, bo przez nią chyba cały prąd idzie....
A propos, co wstawiłeś w miejsce Q1?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Przejście prądu jest raczej wszędzie, wszystko na nowo polutowałem, ogniwo jest naładowane, niestety pomiarów nie zrobie bo multimetr szlak trafił... A w miejsce Q1 wstawiłem element z innego sprawnego driverka, nic to wszystko nie dało. Również zmieniłem diode D1 z innego driverka i nadal nic. Możliwe że scalak jest padniety? Ewentualnie tak jak mówiłeś LED z wysokim Vf
Witam
Możesz jeszcze spróbować zrobić obejście tranzystora, trzeba zrobić połączenie (mostek) pomiędzy nóżką z dolutowanym czerwonym kabelkiem i zewnętrzną nóżką do której idzie ścieżka od diody (pod napisem Q1).
Tam w zasadzie powinien być pMOS, w innym driverku może być nMOS, chyba, że ogołociłeś identyczny... choć przy takiej zamianie raczej by nie świecił, chyba, że tranzystor jest zintegrowany z diodą....
Pozdrawiam
Możesz jeszcze spróbować zrobić obejście tranzystora, trzeba zrobić połączenie (mostek) pomiędzy nóżką z dolutowanym czerwonym kabelkiem i zewnętrzną nóżką do której idzie ścieżka od diody (pod napisem Q1).
Tam w zasadzie powinien być pMOS, w innym driverku może być nMOS, chyba, że ogołociłeś identyczny... choć przy takiej zamianie raczej by nie świecił, chyba, że tranzystor jest zintegrowany z diodą....
Pozdrawiam
Witam
133 posty, to już powinieneś trochę wiedzieć o diodach, szczególnie zabierając się za naprawę.....
Dioda musi mieć kontrolowany prąd zasilający, jako element nieliniowy, ma bardzo wredną charakterystykę prądowo-napięciową. Podłączenie jej bezpośrednio do ogniwa, spowoduje jej odejście do krainy ciemności.
Jeśli przewidujesz zasilanie tylko z ogniwa 18650, to jednym z lepszych jest AK-47 (SKU6190)
Pozdrawiam
133 posty, to już powinieneś trochę wiedzieć o diodach, szczególnie zabierając się za naprawę.....
Dioda musi mieć kontrolowany prąd zasilający, jako element nieliniowy, ma bardzo wredną charakterystykę prądowo-napięciową. Podłączenie jej bezpośrednio do ogniwa, spowoduje jej odejście do krainy ciemności.
Jeśli przewidujesz zasilanie tylko z ogniwa 18650, to jednym z lepszych jest AK-47 (SKU6190)
Pozdrawiam
Po miesiącu oczekiwania z DX na latarkę dla kolegi i działa tak samo, znaczy się tylko jeden słaby tryb, po wyjęciu drivera okazało się że jest taki sam jak u bartexa.
Jak tu nie zakląć, latarkę oddałem z moim D26. Po rozbiórce sprawdziłem diodę, ma być XP-G R5 i już przy napięciu 2,6V bierze 0,35A a przy 2,8V- 0,85A, to chyba nie jest źle?
[ Dodano: 14 Grudzień 2010, 23:46 ]
Jak tu nie zakląć, latarkę oddałem z moim D26. Po rozbiórce sprawdziłem diodę, ma być XP-G R5 i już przy napięciu 2,6V bierze 0,35A a przy 2,8V- 0,85A, to chyba nie jest źle?
[ Dodano: 14 Grudzień 2010, 23:46 ]
czekam na niego już 3 miesiące i nadal status pendingPyra pisze:Jeśli przewidujesz zasilanie tylko z ogniwa 18650, to jednym z lepszych jest AK-47 (SKU6190)