Gadki o dyskach
Nie widać zdjęcia?Komarek34 pisze:? za co tyle kaski?,nic nie widać....
Od wielu miesięcy chodzi mi po głowie zamysł stworzenia sobie takiego domowego archiwum: miejsca dużą przestrzenią dyskową, dostęp z każdego komputera z domu i z każdego miejsca na ziemi. Takie miejsce przechowywania wszelkich zdjęć, kolekcji filmów, zgranych starych kaset VHS czy płytek DVD które walają się po półkach.
No i kompletowałem już sprzęt lecz po podliczeniu wyszło mi trochę ponad 1000zł. Odpuściłem sobie. Przynajmniej na chwilę obecną, może na początku przyszłego roku wyjdą nowe generacje dysków i te mniejsze po 2TB stanieją.
I tak jak szukałem sobie wczoraj tych zwykłych dysków natknąłem się na SSD. Zacząłem czytać opinie i ogólne informacje. Od dawna marzy mi się bowiem komputer który będzie chodził IDEALNIE, bez nawet najmniejszego zająknięcia. Napaliłem się.
Dzisiaj już nie wytrzymałem i dokonałem zakupu...
OCZ Vertex 2 60GB - 493zł z przesyłką
Urzekająca historia, prawda?
Te dwa argumenty najmniej do mnie przemawiają. Oczywiście jest to jakiś +, ale w żadnym wypadku nie zaważyłoby to na mojej decyzji.pawelsz pisze:SSD daje [...], ciszę działania oraz oszczędność prądu
Cisza? Przecież normalnie w komputerze dalej pracuje wydajne chłodzenie procesora, zasilacz i stary dysk. To będzie jedynie element który obecnej głośności nie podniesie, ale i na pewno jej nie obniży
Pikom, to od czego tamten wątek? To było wspólne dzielenie się moją radością z zakupu, więc moim zdaniem na temat
Nie miałem tego na celu ale wyszło tak jakbyś pisał o SSDbarney pisze:Poczułem się obrażony
Akurat w nadchodzących czasach energooszczędność to przyszłość, a mój blaszak jest praktycznie bezgłośny. SSD stosuje podczas obróbki średniego i wielkiego formatu zdjęć jak i przy składzie w Adobe In Design w takim przypadku szybkość dostępu i prędkość transferu dysku jest bardzo ważnym czynnikiem. Mam 120gb i spokojnie starcza mi do całodziennej obróbki.