MYstery charger klon B6 ....co to warte?
Awaria dopadła i mnie. Podczas ładowania pakietu Li-ion 6S @2A - a co się będę ograniczał - uwaliło diodę schottkiego SR560. Ciekawe, na wyślietlaczu pojawił się komunikat "short circuit" czyli zwarcie. Coś tam widać kontroluje tego typu przypadki. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu sprzętu, już bez obciążenia, zdymił MOSFET IRF7811W. Powinienem był rozebrać i zbadać sprawę, zamiast podpinać ponownie zasilanie, ale co tam, nie chciało mi się Wieczorem spróbuję to naprawić, ciekawe, czy coś jeszcze padło.
Acha, po wylutowaniu upalonego MOSFETa i diody ładowarka pracuje nadal. Ładuje nawet pakiety Li-ion 2S. Widać sczezła jedynie przetwornica podwyższająca napięcie. I całe szczęście w nieszczęściu.
Poniżej zadjęcie jeszcze nie upalonych elementów (użyłem foto bogasa z tego wątku).
[ Dodano: 19 Październik 2010, 12:01 ]
A tutaj po naprawie. Diody schottkiego wymienione na troszeczkę większe, czyli 10100. Widać lekko podcięte radiatory, nie mieściły się, skubane
Upalony MOSFET N w obudowie SO-8 (14A, 9mΩ) zmieniony na IPB05N03LA (60A, 4,6mΩ) w PG-TO263. Należy jeszcze wymienić pozostałego przy życiu MOSFETa P na coś większego i będzie dobrze.
Tymczasem test przetwornicy przy mocy około 50W.
Acha, po wylutowaniu upalonego MOSFETa i diody ładowarka pracuje nadal. Ładuje nawet pakiety Li-ion 2S. Widać sczezła jedynie przetwornica podwyższająca napięcie. I całe szczęście w nieszczęściu.
Poniżej zadjęcie jeszcze nie upalonych elementów (użyłem foto bogasa z tego wątku).
[ Dodano: 19 Październik 2010, 12:01 ]
A tutaj po naprawie. Diody schottkiego wymienione na troszeczkę większe, czyli 10100. Widać lekko podcięte radiatory, nie mieściły się, skubane
Upalony MOSFET N w obudowie SO-8 (14A, 9mΩ) zmieniony na IPB05N03LA (60A, 4,6mΩ) w PG-TO263. Należy jeszcze wymienić pozostałego przy życiu MOSFETa P na coś większego i będzie dobrze.
Tymczasem test przetwornicy przy mocy około 50W.
- Calineczka
- Kontakt:
- LightLover
Nawiązując do mojej poprzedniej wiadomości z tego tematu (http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=50626#50626) chciałbym poinformować, iż ładowarka została zakupiona.
Pozostała jeszcze kwestia zakupu zasilacza. Czy zasilacz o parametrach 16V 4,5A będzie wystarczający do korzystania w pełni z możliwości tej ładowarki? Czy może szukać czegoś o większym amperażu?
Pozostała jeszcze kwestia zakupu zasilacza. Czy zasilacz o parametrach 16V 4,5A będzie wystarczający do korzystania w pełni z możliwości tej ładowarki? Czy może szukać czegoś o większym amperażu?
- LightLover
Ja do testu podłączyłem ładowarkę do zasilacza 12V 1,7A i przy ładowaniu jednej sztuki 18650 prądem 1,5A bez problemu dawał radę, zaś napięcie wejściowe było w granicach 11,83-12,18V. Może Twój zasilacz jest marnej jakości lub ma zawyżone parametry?
We wcześniejszym poście na myśli miałem zasilacz do notebooka IBM.
We wcześniejszym poście na myśli miałem zasilacz do notebooka IBM.
To jest dedykowana ładowarka, zasilacza to ona może co najwyżej wymagać, aby działać Zależnie od wersji tych wszystkich klonów, zasilacz jest zewnętrzny lub wewnętrzny.
skaktus, co tym chciałbyć zasilać, prócz ładowanych ogniw?
skaktus, co tym chciałbyć zasilać, prócz ładowanych ogniw?
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Jako że przeoczyłem ten temat, przenoszę temat z działy zakupy tutaj:
Co Panowie powiecie na moje pytanie ? IMax jest opłacalną ładowarką ?Od jakiegoś czasu zanoszę się z zakupem balansera. Szukam urządzenia które będzie w stanie ładować kilka pakietów / sztuk akumulatorów typu Li-ion jednocześnie - szczególne przydatne przy regeneracji baterii laptopowych.
Chciałbym aby posiadała ona funkcję która by potrafiła "obudzić" np. li-ion-a któremu spadło napięcie poniżej granicy i żeby w miarę możliwości "zregenerowała" zleżane ogniwo itp. Zmierzyła jego pojemność itp.
Chciałbym aby również można było taką ładowarką ładować akumulatory samochodowe o pojemności ok 45 - 60 Ah, a jeśli by jeszcze miała z tym związane funkcje jak odsiarczanie, pomiar pojemności, odnawianie akumulatora itp...
Wątpię że znajdę ładowarkę która spełni moje wszystkie wymagania...
Znalazłem standardowy model iMAX6, choć brakuje mi w niej portu USB, ale nie wiem czy bym go wykorzystał, choć możliwość podglądu raportu o przebiegu procesu ładowania jest zachęcająca.
A jaką wy polecacie ?
ILPT
- Calineczka
- Kontakt:
Informacje o schemacie (dzięki m-blue!) :
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=57973
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=57973
Jak zachowa się balancer w ładowarce jeśli podepnę taki pakiet? Gdyby to były 4 ogniwa połączone szeregowo to niema problemu bo wiadomo jak to połączyć. W obecnym rozwiązaniu są to ogniwa łączone po 2 równolegle a następnie takie podwójne pakiety szeregowo co powinno dać ponad 4Ah i 14,8V. Wyprowadzenia do balansowania wyprowadzone oryginalnie z plusa każdej pary ogniw. Poradzi sobie z poprawnym naładowaniem pakietu 4S2?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU