zamknięcie "termosu" na aku do nurkowania.
hmmm... to 15barów tylko albo aż...Bartek Grynda z Grallmarine robi z alu o grubości 12mm... nie wiem czy to ze względu na wytrzymałość ciśnienia czy mechaniczną. Chociaż biorąc pod uwagę 3mm w rurce ok 200x60 to nie wiem czy nawet bardzo chcąc można ją w jakiś sposób uszkodzić tym bardziej pod wodą... Pojadę więc chyba do jakiegoś składu metalu u mnie i się rozejrzę co i jak.
to już rozważania czysto teoretyczne i dla czystej ciekawości chciałem wiedzieć. Dla mnie granica 100m jeśli wszystko dobrze pójdzie pęknie na wiosnę więc 15bar w zupełności wystarczy na najbliższy rok, a do tego czasu pewnie będę kombinował dalej w tym temacie i powstanie jakiś nowy projekt. Dziękuję wszystkim za cenne rady i mam nadzieje ze na święta zaprezentuję konstrukcję. Pozdrawiam
ps. oczywiście nie zamykam tematu, każda cenna uwaga będzie mile widziana.
ps. oczywiście nie zamykam tematu, każda cenna uwaga będzie mile widziana.
Witam
Z tego co jeszcze ze szkoły pamiętam o wytrzymałości elementów konstrukcyjnych, to bardziej bym się martwił o wytrzymałość płaskiego denka kanistra niż o rurę. Jednak skoro 25mm rury aluminiowe o ściankach 1,5mm wytrzymują ciśnienie wewnętrzne 25 barów to 2mm wytrzymają takowe zewnętrzne bez problemów (tu jednak wpływa jeszcze średnica rury), jednak obawiam się o krawędzie mocowania denek.. Najlepiej gdyby denka były sferami.
Co do innych moich spostrzeżeń, to proponuję też kolejność montażu: obudowa, oring, szybka nakrętka, gdyż takie rozwiązanie powoduje samo uszczelnianie połączenia wraz ze wzrostem ciśnienia zewnętrznego.
Pozdrawiam
Z tego co jeszcze ze szkoły pamiętam o wytrzymałości elementów konstrukcyjnych, to bardziej bym się martwił o wytrzymałość płaskiego denka kanistra niż o rurę. Jednak skoro 25mm rury aluminiowe o ściankach 1,5mm wytrzymują ciśnienie wewnętrzne 25 barów to 2mm wytrzymają takowe zewnętrzne bez problemów (tu jednak wpływa jeszcze średnica rury), jednak obawiam się o krawędzie mocowania denek.. Najlepiej gdyby denka były sferami.
Co do innych moich spostrzeżeń, to proponuję też kolejność montażu: obudowa, oring, szybka nakrętka, gdyż takie rozwiązanie powoduje samo uszczelnianie połączenia wraz ze wzrostem ciśnienia zewnętrznego.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.