zamknięcie "termosu" na aku do nurkowania.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
jan_kijek

zamknięcie "termosu" na aku do nurkowania.

Post autor: jan_kijek »

witam,
zastanawiam się nad sposobem zamknięcia zasobnika na baterie przeznaczonego do lampki nurkowej. Widziałem zamknięcie na klipsy/klamry po bokach oraz na gwint. Co byście polecali używając swoich doświadczeń? Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
leszekw

Post autor: leszekw »

Witam
Ja w większości swoich konstrukcji używam połączeń gwintowych.
Tylko w obudowie do kamery zdecydowałem się na klamry.
Pozdrawiam,
Leszek W.
Awatar użytkownika
jan_kijek

a połaczenie gwintowane jakim gwintem masz wykonane ? I jesli mialbys chwilke czasu to prosze pokaz mi w jaki sposob masz zrobione te gwinty tzn w ktorym miejscu masz o- ringi wstawione i do jakich głębokości to wszystko jest szczelne. Nawet prosty rysunek na kartce tylko miejsca łączenia sie gwintow ( widok np z boku). A czy otwierasz karnister do ładowania bateri?
Awatar użytkownika
leszekw

Obrazek
Tak to wygląda czerwone to o-ringi (jak znajdę chwilkę czasu to zrobię zdjęcia)
Gwinty najczęściej są robione obrabiarką, cnc ale zdarza się też, że tokarką.
Testy przeprowadzone w komorze na 16 atmosfer, czyli 160m.
Z tego, co wiem jedna z moich lampek był na 123m i przeżyła, czyli nie jest źle
W większości konstrukcji ładuję przez złącze
Pozdrawiam,
Leszek W.
Awatar użytkownika
jan_kijek

super dziekuje bardzo. Ale ten rysunek to jest przekręcony o 90stopni w lewo jesli ten pojemnik miałby stać tak?
Awatar użytkownika
leszekw

Dokładnie tak :) w lewo o 90°
Pozdrawiam,
Leszek W.
blankfield

Post autor: blankfield »

Warto by było przemyśleć takie rozwiązanie:

Obrazek

czyli okrągłą gumową uszczelkę, na pewno zwiększyło by to znacznie szczelność.
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

A ja się spotkałem z innym rozwiązaniem, pod wodą występuje ściskanie więc można prościej, do termosu zastosowany była zwykła zatyczka identyczna jak na rysunku powyżej jednak bez gwintu tylko z samymi oringami , dodatkowo z boku były dwie małe śrubki które przez nagwintowane otwory w termosie przez wkręcenie ich wciskały się w bok korka który wykonany był z elralitu- POM-u lub podobnego tworzywa.
Taki termos posiada Romanroman.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
leszekw

O-ringi są okrągłe na rysunki tak je narysowałem jak by były ściśnięte :)

Pomysł Midiego też nie jest głupi
Bez gwintu na pewno upraszcza konstrukcję kanistra
Pozdrawiam,
Leszek W.
Awatar użytkownika
romanroman

Post autor: romanroman »

dekiel wciskany na dwa oringi bez gwintu stosuje lola. podobno testowali to do 21 bar.
Awatar użytkownika
jan_kijek

Coraz bardziej mnie przekonujecie do tego rozwiązania wciskanego. I myślę że dobrze by było zastosować to o czym midi napisałeś jakiejś śrubce blokującej czy czymś podobnym. Dzięki serdeczne za podpowiedzi będziemy coś działać. Jak uda się to wszystko poskładać i już się tym naciesze to mam nadzieje że uda mi się zrobić testy zniszczeniowe w komorze laboratoryjnej AM Gdynia. Podłącze jakieś czujniki i zobaczymy już nie podobno a napewno :) Jeszcze takie pytanko jakich stopów alu najlepiej byłoby użyć do takiej konstrukcji?
Awatar użytkownika
midi

Najlepiej stopów dostępnych hehe, tak serio to trzeba używać tego co jest dostępne w tym przypadku można użyć gotowych rur alu o dowolnie dobranej średnicy ( grubość ścianki 2mm )a co za tym idzie pełna swoboda. Korki z obu stron z czego jeden dodatkowo wklejony na silikon. Tak jak napisał Blankfield można dodatkowo dołożyć uszczelkę poziomą na styku i nie ma siły żeby to przepuściło, prędzej powinno dojść do zgniecenia termosu.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
romanroman

Post autor: romanroman »

żeby otworzyć termos z wciskanym deklem trzeba użyć pompki albo innego generatora ciśnień :)
Awatar użytkownika
jan_kijek

myślałem raczej o ściance grubości 12mm... i o tym aby wytoczyć cały kanister a nie zrobić go z rury alu :) a są ogólnie dostępne rury o większej grubości?
Awatar użytkownika
midi

Oczywiście że są rury o znacznie grubszej ściance jednak ścianka 2-3mm te 150m powinna wytrzymać, można też wytoczyć jednak sam materiał będzie troszkę kosztował.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ