Czterej Muszkieterowie z Państwa Środka :)

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

SirmarK pisze:I na koniec pytanie: Pikom sprawdź proszę na jakiej diodzie masz tego JetBeama III M.
Widzę, że w sklepie funkcjonują 3 wersje. Może to jest powodem, że coś mi się nie do końca podobało. Jak właśnie patrze, że RRT-2 jest na diodzie R2 i pewnie dlatego mi się to nie podobało. Za duże skupienie. Ok. nie będę ich skreślał całkowicie :)
Tyle że R2 nie ma nic wspólnego ze skupieniem to indeks oznaczający wydajność świetlną.
Różnica w skupieniu może być pomiędzy seriami XR a XP.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Mój JetBeam III M jest na diodzie XR-E Q5
SirmarK pisze:Olight T20 (na 2* CR123) jakoś mnie nie przekonał swoim świeceniem, mimo 300 lumentów w specyfikacji.
Mój Olight to akurat nieco starsza wersja tej latarki - wedle producenta ma max 220 lumenów...
Pozdr.
Pikom
SirmarK

Post autor: SirmarK »

Pyra pisze:Tyle że R2 nie ma nic wspólnego ze skupieniem to indeks oznaczający wydajność świetlną.
Różnica w skupieniu może być pomiędzy seriami XR a XP.
Tu jeszce pewnie wychodzą moje braki techniczne, natomiast jak obserwowoalem zarówno zdjecia, jak i świecenie na żywo, to latarki które miały w oznaczeniu diody R2 miały bardziej skupiony spot, od tych z oznaczeniem R5 - Od razu uwaga, bo może coś o opisem pomyliłem., no ale jest różnica.

Jak patrze w specyfikacje to widze takie oznaczenia:
Sunwayman M10A - CREE R5 LED (milhunt podaje Cree XP-G R5)
Quark AA - LED Premium XP-G R5
JetBeam JET-III M - sa w wersji CREE 7090 XR-E (Q3 5A ), CREE 7090 XR-E (R2 bin) oraz CREE 7090 XR-E (Q5 bin)
JetBeam RRT-2 - CREE 7090 XR-E (R2 bin)
ITP SA2 Eluma - Cree XP-E R2
ITP Polestar A6 - Cree MC-E
Olight T20 - XP-G R5
EagleTac P100A2 - Cree Q5 XP-E

No i faktycznie dopiero zaczynam widzieć, że gdzieś cos pokręciłem.
Przydałoby mi się jakies proste wyjaśnienie.
Widziałem już w dziale "diody LED" pewne tematy z wyjaśnieniami, ale
na szybko chyba nie udało mi się tego ogarnąć.

Jak już jakoś ogarne, to czeka mnie ponowne przejrzenie specyfikacji z
nowo zdobytą wiedzą. A pozniej czekanie na okazję spotkania z Pikom-em :)
--
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Są jednak pewne różnice w skupieniu pomiędzy opisywanymi latarkami choćby dla tego, że pisząc R2 zapewne miałeś na myśli XP-E R2 (na przykład takie jest w moich Quarkach kupowanych już dość dawno) w odróżnieniu od nowszej diody XP-G R5 która jest między innymi w Sunwaymanach. Różnice nie są tak duże jak te wspominane przez Pyrę między seriami XR a XP ale jednak są. Widać to głównie na produktach tego samego wytwórcy - miałem kiedyś okazję porównać Quarki w tych dwóch odmianach.

A co do moich światełek - należy uważać, bo producenci często zmieniają ofertę i latarka kupiona parę miesięcy (a czasem wręcz lat) wcześniej najprawdopodobniej nie będzie porównywalna z tym co jest w danym momencie w ofercie. Przynajmniej nie w sferze tak drobnych różnic w układzie promienia na które Ty zwracasz uwagę.

I tak dla wyjaśnienia - podawane przez Ciebie specyfikacje dotyczą najnowszych wersji, a ja miałem do okazania wersje czasem nieco starsze:
Quark AA^2 i 2*CR123 - XP-E R2
JetBeam JET-III M - XR-E Q5
JetBeam RRT-2 - XR-E R2
ITP SA2 Eluma - XP-E R2
Olight T20 - XR-E Q5
EagleTac P100C2 - XR-E Q5

PS
Wróciły już do mnie iTP A6 Polestar i UltraFire na MC-E - dopóki mam M40C to można wykonać porównania.

UPDATE:
1. Poprawione linki do zdjęć - w tej chwili nawet z dużych zdjęć można wejść bezpośrednio do pełnego rozmiaru na Fotosiku.
2. Dodane wykresy jasności w czasie - będą jeszcze kolejne w miarę możliwości ;)
Pozdr.
Pikom
SirmarK

Post autor: SirmarK »

No i niestety długo sie nie nacieszyłem moją M10A. Stało sie to samo co u Pikom-a. Przestała działać na bateriach i aku AA. Działa teraz tylko na 14500. Do tej pory działała na obu typach - wsadałem raz jedno ogniwo raz drugie..

Cóż. Pójdzie reklamacja. :( i chyba bedę chciał z niej zrezygnować.
Dwa takie same przypadki oznaczają, że jednak nad elektronika bedą musieli popracować.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Update:
Beamshoty
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Tomek210
Kontakt:

Post autor: Tomek210 »

Dzięki Pikomowi miałem okazję dwukrotnie zapoznać się z latarkami, opisanymi w teście, więc wypada napisać kilka zdań podsumowujących moje wrażenia:

- M10A i M10R nie zrobiły na mnie wrażenia - ładne, dobrze wykonane, jednak trochę za słabe. Spodziewałem się czegoś lepszego po wcześniejszej styczności ze starszą wersją M10R na XR-E, zasilaną ogniwem 3,7V. Obecna wersja, mimo wydajniejszej diody, jest wyraźnie słabsza. Widać ograniczyli prąd aby wydłużyć czas działania na ogniwie i ograniczyć nagrzewanie latarki...

- M20C - solidna latarka do codziennego użytku. Świeci nie gorzej od RRT-2 a jest wyraźnie tańsza. Więcej nie napiszę bo ten typ latarek w obecnej chwili najmniej mnie interesuje.

- M40C - recenzja Pikoma dość stonowana, na CPF też zbytniego entuzjazmu nie widziałem, a jest to naprawdę świetna latarka. Wymiary, zwłaszcza niewielka długość sprawiają, że idealnie się zmieści np w plecaku fotograficznym w miejscu na teleobiektyw :) Świetnie leży w dłoni, pierścień sam się pcha pod palce i zachęca do kręcenia nim. Światło nieźle skupione jak na MC-E i do tego bardzo jasne - wyraźnie jaśniejsze od ITP A6.
Kolorowe diody to ciekawy gadżet, jednak przy obu barwach da się spacerować po lesie jak ktoś lubi eksperymenty. Nie wiem tylko dlaczego producent zdecydował się zamontować diody niebieskie, a nie zielone, które czyniłyby latarkę idealną dla służb typu Drogówka czy Straż Miejska. Tzn wiem - niebieski jest bardziej cool, tylko moje oczy uważają inaczej :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Update:
Uzupełnione pomiary dla M10A zasilanego 1xEneloop - pobór z aku oraz lux/1m
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
LightLover

Post autor: LightLover »

Czy jest coś wiadomo odnośnie możliwości wymiany diody w modelu M20C?
ODPOWIEDZ