Reflektor samochodowy - jaki lepszy ? Soczewka, bez ?

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
Komarek34

Post autor: Komarek34 »

Czyli powieliłem błąd. :-| :oops:
Przepraszam ;)
Możliwe,nie jetem fachowcem. Znalazłem to w artykule o światłach w HD.....
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

licha89 pisze:tak jak pisałem wcześniej napięcie mam 13,4 coś takiego bo mierzyłem idealne co do tungsramow jakoś ne mam zaufania sam nie wiem fakt faktem 100zł za żarówki to troszkę dużo ale prawdę mówiąc najbardziej mnie interesują nightguide
A może przekona Cie do Tungsramów to że od lat produkują żarówki, że należą do koncernu Osrama... Dla mnie 100 zł za komplet Philipsów to nieporozumienie, i tak długo na tym nie pojeździsz. W zeszłym roku testowałem co popadnie od marketów poprzez markowe i moim zdaniem Tungsram w kategorii cena jakość dostaje 10 na 10, inne też by miały 10, ale nie dam tyle bo wydawanie 100 zł na żarówki to nieporozumienie. Lepiej dać 40 zł na Tungsramy a resztę na latarkę lub XXXXXX edit by Calineczka. Skaktus, przeczytaj proszę pkt.7 regulaminu. A najlepiej całość ;-)
Ostatnio zmieniony czwartek 25 lis 2010, 01:14 przez skaktus, łącznie zmieniany 2 razy.
Komarek34

Reflektorki wyczyszczone ,jutro mają przyjść szkła.
Niestety operacja z winy kuriera przesunie się o kilka dni-ale fotki na pewno po zmianie wkleję.
(na razie bez szkieł i na prostowniku -SUPER!)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Ciekawy artykuł o żarówkach - poruszana jest też kwestia "lepszych" żarówek +80%.

http://www.autoporadnik.pl/akcesoria-do ... l?page=0,0
Komarek34

Fajny artykuł.
Szeroka gama Bosha.
Ale gdzie w tym porównaniu pozostałe modele Philipsa i gdzie np.Tunsgram?
:)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
licha89

Post autor: licha89 »

dokładnie jak kolega wyżej pisze, i na dodatek są to żarówki h7 a my rozmawiamy o h4
Awatar użytkownika
skaktus

Szkoda że w tym artykule brakuje właśnie Tungsrama, Philips Premium, X-Treme, Blue-Vision, Osram Night Breaker i innych, które są dużo dłużej na rynku niż Bosch, który wydaj się być sponsorem tego testu.

licha89 - nie tylko o H4, ja H4 za bardzo nie lubię ;) Wolę H1 i H7, choć te drugie stanowczo za szybko padają, ale taka ich natura.
ILPT
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Awatar użytkownika
skaktus

Test żarówek jakiś jest, ale to chyba bardziej test na poziomie podstawówki. Żadnych konkretnych danych o mocy strumienia, poborze prądu itp. A niektóre opisy żarówek typu - "ładne i złote ale pewnie nie trwałe" to niestety kpina.
ILPT
aruba

Post autor: aruba »

Podobny test w MOTORZE nr 48 z 29.11.2010 - tanie chiniole Unitec Xenon Mega White H7 za 28 zł (ok 1648 lm) niby lepsze od Osram, Philips czy Bosch. Ciekawe jak długo poświęcą?
Komarek34

Ja już swoje refki posklejałem,teraz tylko na odwilż czekam. Zakładam i jazda!
A jako żaróweczki oczywiście Tunsgramy+50%. Poprzednie mam 3 latka i działały super.. :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
skaktus

Kolega miał Tungsramy Standard ponad 6 lat w corsie, H4. Świeciły cały czas. Żarnik był już tak zdeformowany że bardziej przypominał nadpalony walec niż sprężynkę. W sumie co z tego ze świeciły jak ich strumień światła bym podobny do wstecznych... Niestety żarówki mają to do siebie że z czasem się wypalają.

Przy dzisiejszej aurze tj śnieg na drogach, w autku którym śmigałem tj golf 3 + przekaźniki + reflektory soczewkowe TYC Projector + przekaźniki czułem się jak z xenonem :twisted: <lol2>

Aruba - możesz umieścić test tych żarówek jako skan ? EWentualnie podesłać na PW ?
Komarek34

Zgadza się.
Pisząc o 3 latach miałem na myśli ich trwałość-a ta,w porównaniu z droższymi wypada bardzo zadowalająco :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
skaktus

Komar ;) jak tam lampki ? Ja już w te mrozy i śniegi założyłem na nowo reflektory, alarm, przekaźniki, wymieniłem żarówki w lampach i halogenach, ustawiłem to wszystko, dziś zamontowałem antenę klejoną do szyby i wprowadziłem poprawki do alarmu a ty co ? ;)
ILPT
Komarek34

A ja leżę chory-niestety..... :-(
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ