Witam,
Ponoć postów dłuższych niż dwa zdania nikt nie czyta... No cóż, zobaczymy.
Dobra zmiękłem, już nie robię latarki, teraz chcę ją kupić. Latarkę chcę nosić cały czas przy sobie. Nawet latem w południe na plaży. Ma mi służyć na wypadek nagłego ataku ciemności.
Zależy mi na:
- minimum 3 trybach (wysoki, średni, niski);
- czasie pracy >5h przy świetle pozwalającym dojść do domu w nocy (w tym czasie mogę raz zmienić akku);
- nastawiłem się na zasilanie 1x 18650
- nie wchodzi w grę kupno spoza Polski
150zł za latarkę bez zasilania to absolutne maksimum. Szperając po sklepach moją uwagę przykuły dwie latarki:
-UltraFire C8 Q5
-UltraFire WF-502B XP-G R5
Która z nich bardziej nadaje się do wyżej wymienionego celu? Obydwie są dla mnie małe, więc różnica w rozmiarze nie gra roli. Pierwsza ma większy reflektor i 240lm, druga reflektor mniejszy i 250lm. Co lepsze? Rozumiem, że większy reflektor da większe skupienie, co może się czasami przydać. W ogóle 250lm wystarczy, żeby spokojnie poruszać się w nocy? Na co dzień świecę sobie HIDem, więc mam trochę wypaczone poczucie światła, spalone czopki i pręciki itp.
Może ktoś ma jakieś inne propozycje? Byle z Polski, nie chcę zamawiać z DX.
UltraFire C8 Q5, UltraFire WF-502B XP-G R5, czy coś innego?
No tak, ale biorąc pod uwagę to, że na wszystkie spacery zabieram HIDa, który waży 6kg to te latarki naprawdę są małe. A nie ruszam się z domu bez spodni z dużymi kieszeniami.jezjacek pisze:Małe? C8 ma 14 cm długości i 4,5 cm średnicy co absolutnie dyskwalifikuje (wg mnie) do noszenia na codzień. O ile teraz można ją bez problemu przenosić w kieszeni kurtki to w lecie chyba w plecaku lub saszetce.
Pozdrawiam
Witam
Moim skromnym zdaniem WF-502. Poza rozmiarami, ma jeszcze zaletę w postaci wymiennych modułów D26, tak więc zmiana modułu umożliwia różnorakie zastosowanie tej samej latarki.
Co do czasu świecenia, to wydaje mi się, że 60lm jest w zupełności wystarczające do poruszania się a to zapewnia już pobór prądu na poziomie wystarczającym, aby latarka mogła działać nieprzerwanie przez 5h, chyba, że masz na myśli ekstremalną jazdę rowerem po bezdrożach...
Pozdrawiam
Moim skromnym zdaniem WF-502. Poza rozmiarami, ma jeszcze zaletę w postaci wymiennych modułów D26, tak więc zmiana modułu umożliwia różnorakie zastosowanie tej samej latarki.
Co do czasu świecenia, to wydaje mi się, że 60lm jest w zupełności wystarczające do poruszania się a to zapewnia już pobór prądu na poziomie wystarczającym, aby latarka mogła działać nieprzerwanie przez 5h, chyba, że masz na myśli ekstremalną jazdę rowerem po bezdrożach...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Tak teraz myślę nawet nad lekkim naciągnięciem tych 150zł. Co chwilę dokładam kilka zł i można znaleźć coś lepszego. Zastanawiam się czy nie dołożyć 25zł do TrustFire MC-U2. 430lm wpływa na psychikę. Szkoda, że tylko 2 tryby ciągłe przy czym w niskim płynie aż 1A, a daje tylko 100lm. Chyba muszę się z tym przespać, bo za duży wybór i człowiek wariuje.
[ Dodano: 3 Grudzień 2010, 17:55 ]
Już zdecydowałem. Kupiłem Ultrafire WF-502B z diodą MC-E. Czekam teraz na paczkę. A te moduły P60/D26 to jest standard? Każdy moduł pasuje do każdej latarki modułem P60, czy firma ma tutaj jakieś znaczenie?
[ Dodano: 3 Grudzień 2010, 17:55 ]
Już zdecydowałem. Kupiłem Ultrafire WF-502B z diodą MC-E. Czekam teraz na paczkę. A te moduły P60/D26 to jest standard? Każdy moduł pasuje do każdej latarki modułem P60, czy firma ma tutaj jakieś znaczenie?
Pozdrawiam