Trustfire X6 moc SST90 ??

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
pawelsz

Trustfire X6 moc SST90 ??

Post autor: pawelsz »

Dzięki uprzejmości Milhunt.pl otrzymałem do testów najmocniejsze światełko ze stajni Trustfire - Trustfire X6.
Na pokładzie jest dioda Luminus SST-90 a więc oczekiwania pod kątem ilości światła mamy spore.
Dane producenta
# Reflektor aluminiowy typu SMO (gładki)
# Maksymalna siła światła: 2300 lumenów
# Wykończenie: Aluminum T6061-T6
# Pięć trybów pracy: Hi > Mid> Lo > Strobe >Stobe Mid
# Zasilanie: 3 x akumulator 18650 3.7V Li-Ion
# Wymiary: długość: 357mm, średnica głowicy: 80mm
# Waga: 880g (bez baterii)
W skład zestawu wchodzi latarka, uchwyt (pasek do jej noszenia), ładowarka oraz 3 akumulatory lion 18650 (ja otrzymałem do testów tylko sama latarkę, po prostu Citrofan wysłał mi ją natychmiast po ich otrzymaniu przez milhunt.pl)
Trustfire X6 sprawia wrażenie maczugi z dużą głowicą, natomiast nie jest zbyt ciężka, jeśli porównamy jej rozmiary do Olight SR90 (recenzja tutaj
http://www.torch.pl/forum/index.php/top ... +sr90.html ) to widać jej większą długość, mniejszy reflektor, ale i wagę też znacznie mniejszą.
X6 jest zasilana z 3x18650 co jest kompromisem zasilania biorąc pod uwagę prądożerność diody oraz rozmiary/masę latarki.
Nie wiem jaka dokładnie jest dioda na pokładzie, ale nie świeci zimno, trudniej oszacować za to jasność latarki.
Zmierzmy pobierane prądu z 3x18650 w poszczególnych trybach
Obrazek
3x18650 z każdego ok 2.15A, ile będzie szło w diodę ? - załóżmy ok 5-6A, dla diody SST-90-W57S-GN200 o temperaturze barwowej 5700K Jasność 1000 - 1200lm @3.15A, 1580 - 1900lm @5A powinniśmy mieć ok 1500-1900lm, nie jest źle (mniej niż podaje producent i raczej nie wkładają najnowszych binów diod)
W latarce jest włącznik rewers, czyli zmiana trybu odbywa się pow łączeniu latarki przez lekkie naciśnięcie włącznik. Sterownik zapamiętuje ostatnio używany tryb jeśli jest używany >2s, jeśli zmiana trybu będzie szybsza, to przy następnym włączeniu X6 uruchomi się w trybie kolejnym.

Porównanie wielkości, od lewej Dereelihgt CL1HV3, Tiablo A10, Trustfire X6, akus 18650
Obrazek
Spora maczuga- prawda ?
Porównanie reflektorów Tiablo A10 kontra Trustfire X6
Obrazek
A niedawno dla mnie Tiablo A10 było spora latarką. eflektor X6 jest znacznie szerszy ale o podobnej wysokości jak w A10
SST90 w refie X6 oraz widok reflektora X6
Obrazek Obrazek
Zastosowano pływający reflektor, to znaczy nie jest on ściśle i na sztywno mocowany w głowicy, ale ma spore możliwości przemieszczania się podczas skręcania głowicy. Skutkuje
to tym, że nie zawsze idealnie dopasuje się do diody. Szybka oraz ref są dość czyste- jest trochę pyłków w środku-nie przeszkadza to w użytkowaniu.
Włącznik X6 oraz jego sesja rozbierana
Obrazek Obrazek
Gruba, złocona sprężynka a w środku znany dobrze klik z wielu innych latarek.Ciekawostką są 2 nakrętki w środku.
Gwint w obu tubach
Obrazek Obrazek
Szału nie ma- działa, ale chroboce, warto przesmarować gwinty od razu. Może w końcu Trustfire nauczy się robić porządne a nie takie poszarpane gwinty ?
Części skłodowe X6 oraz rozebrana głowica
Obrazek Obrazek
Od lewej widać włącznik, 2 tuby (pewnie 2 łatwiej wykonac niż długa jedną) , pierścień nakręcany na głowicę, sama głowica. Po wykręceniu reflektora widać podkładkę dystansowo-izolacyjną.
Dioda SST90 w głowicy
Obrazek
Dioda przyklejona dokładnie, dodatkowo przykręcona jedną śrubką (czemu jedną ?)
Body oraz widok jego widok od strony zasilania
Obrazek Obrazek
Porządny kawałek porządnie anodowanego aluminium - spory radiator, bardzo spory- nie wiem po co aż taki duży, spokojnie mógłby być 2 razy niższy a i tak wszystko by się
zmieściło, no chyba, że damy porządny driver wyciągający ostatnie soki z diody - bez problemów się zmieści w środku. Dodatkowo widać cycek miedziany podający + z akumulatorów do drivera - jest on zamocowany na sprężynie albo w podobny sposób, po jego dotknięciu czuć lekkie drgania.

Rozkład promienia X6 oraz sam spot
Rozkład promienia X6 oraz sam spot
Obrazek Obrazek
Dla porównania Tiablo SST50
Obrazek Obrazek
Widać od razu, że nie jest to ładne kółeczko z centralnym spotem i potem przejściem w spill, ale szeroki i dość rozlany spot z dużym spillem, SST50 w Tiablo A10 lepiej wygląda.
Zdjęcia terenowe , odległość ok 100-140m
Referencyjne
Obrazek
Od lewej Trustfire High, Mid, Low
Obrazek Obrazek Obrazek
Tiablo A10 z SST50 ok 2.5A w diodę
Obrazek

Terenowe odległość ok 30 do ściany
od lewej referencyjne, X6 High, Mid, Low
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Inne lampki, od lewej Deree z XPG 1.4A w diodę, Tiablo A10 z SST50 2.5A w diodę
Obrazek Obrazek

Wykres działania, ale powtórzę go jak skompletuję lepsze 18650
Obrazek
Moje uwagi po testach:
Wykonanie latarki : w tej klasie cenowej bardzo dobre, powłoka bez braków i skaz (nie jest to HAIII), podwójne oringi uszczelniające, brak ostrych krawędzi, pewne działanie klika, ciekawy design, niezbyt dokładnie wykonane gwinty
Osiągi: bardzo dobrze dobrane tryby, osiągana jasność bardzo przyzwoita (acz mniej niz podaje producent), możliwość poprawy jasności przez wymianę sterownika na inny (obudowa bez problemów zapewni dobrą termikę)-szkoda, że producent od razu nie daje sterownika wykorzystującego możliwości Luminus SST-90, byłoby nieźle przy prądzie ca 9A w diodę.
Zasilanie: 3x18650 nie jest złym rozwiązaniem, ale musimy używać akusów zabezpieczonych i dobrej jakości (np niebieskie trustfire nie działają w tej latarce), dodatkowo sprężyna włącznika jest mocna i może uszkodzić dół akumulatorka (pewnie słabe akusy zostaną lekko wgniecione po czasie)

Dziękuję pięknie firmie milhunt.pl za udostępnienie latarki do testów.
Serkules

Post autor: Serkules »

Witaj Pawle!

Czy mógłbyś zmierzyć dokładnie średnicę samego reflektora i jego głębokość?
Byłbym bardzo wdzięczny. :)

Pozdrawiam
Seba
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko ;)
ODPOWIEDZ