Mała przeróbka... Pomóżcie
-
Mała przeróbka... Pomóżcie
Witam!!!
Kupiłem zabawkę John Deere w skali 1:16 i chciałbym zamontować do niego światła.
Potrzebowałbym 10 diod jak najmniejszych białych.
Wobec tego bardzo proszę Was, abyście sporządzili mi dokładną listę zakupów oraz napisali instrukcję jak to wszystko połączyć. Prosiłbym o szczegółową instrukcję, bo jestem totalnie zielony w tych sprawach Szukałem w google, ale nie ma tam nic szczegółowego;]
A jeśli chodzi o baterię, to żeby nie była również za duża;]
Kupiłem zabawkę John Deere w skali 1:16 i chciałbym zamontować do niego światła.
Potrzebowałbym 10 diod jak najmniejszych białych.
Wobec tego bardzo proszę Was, abyście sporządzili mi dokładną listę zakupów oraz napisali instrukcję jak to wszystko połączyć. Prosiłbym o szczegółową instrukcję, bo jestem totalnie zielony w tych sprawach Szukałem w google, ale nie ma tam nic szczegółowego;]
A jeśli chodzi o baterię, to żeby nie była również za duża;]
-
Witam
Przede wszystkim pisze się DIOD, bo się administracja zeźli...
Czyli tak dwa szperacze z tyłu, dwa z przodu na dachu kabiny, dwa reflektory główne i dwie obrysówki na błotnikach.
Bateria 9V będzie akurat, myślę, że wystarczą rezystory do ustalenia prądów, tylko musisz podać jak duże te diody mają być, bo światłą mają różne wielkości.
Poczytaj sobie Duży projekt jest tam kilka fotek z których możesz wywnioskować wielkość diod, a także schematy połączeń. Oświetlenie działa w zakresie 4,5V do 16V.
Może jakaś fotka tego modelu?
Pozdrawiam
Przede wszystkim pisze się DIOD, bo się administracja zeźli...
Czyli tak dwa szperacze z tyłu, dwa z przodu na dachu kabiny, dwa reflektory główne i dwie obrysówki na błotnikach.
Bateria 9V będzie akurat, myślę, że wystarczą rezystory do ustalenia prądów, tylko musisz podać jak duże te diody mają być, bo światłą mają różne wielkości.
Poczytaj sobie Duży projekt jest tam kilka fotek z których możesz wywnioskować wielkość diod, a także schematy połączeń. Oświetlenie działa w zakresie 4,5V do 16V.
Może jakaś fotka tego modelu?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
To takie coś
Diody jak najmniejsze... chyba są to 3mm, mają chyba 3V, bo są białe... ale nie jestem pewien;]
Nie wiem nawet jak wygląda rezystor;] ale zaraz się dowiem...
Wobec tego jaki rezystor i jak to wszystko zczepić
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 378202.jpg
blady jestem... nie wiem nawet o co chodzi na tych schematach z tej strony, którą Pan mi podał...
Diody jak najmniejsze... chyba są to 3mm, mają chyba 3V, bo są białe... ale nie jestem pewien;]
Nie wiem nawet jak wygląda rezystor;] ale zaraz się dowiem...
Wobec tego jaki rezystor i jak to wszystko zczepić
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 378202.jpg
blady jestem... nie wiem nawet o co chodzi na tych schematach z tej strony, którą Pan mi podał...
Witam
LED posiada dwie nóżki, przy czym jedna z nich jest dłuższa, tą podłączamy do plusa.
Łączysz dwie takie diody oraz rezystor tak jak na zdjęciu (szeregowo), musisz zmontować takie cztery zestawy.
LEDy w obudowach 3mm
Rezystory wartości 220Ω (omów) i mocy dowolnej od 0,1W do 0,6W (większych się nie opłaca brać), oznaczenia paskowe to czerwony, czerwony, brązowy i złoty tak jak na fotce.
Do końcówek oznaczonych + i -, podłączasz kabelki i łączysz z baterią 9V. Oczywiście cały polutowany zestaw, a nie pojedynczą diodę
Pozdrawiam
LED posiada dwie nóżki, przy czym jedna z nich jest dłuższa, tą podłączamy do plusa.
Łączysz dwie takie diody oraz rezystor tak jak na zdjęciu (szeregowo), musisz zmontować takie cztery zestawy.
LEDy w obudowach 3mm
Rezystory wartości 220Ω (omów) i mocy dowolnej od 0,1W do 0,6W (większych się nie opłaca brać), oznaczenia paskowe to czerwony, czerwony, brązowy i złoty tak jak na fotce.
Do końcówek oznaczonych + i -, podłączasz kabelki i łączysz z baterią 9V. Oczywiście cały polutowany zestaw, a nie pojedynczą diodę
Pozdrawiam
-
-
Bardzo dobrze.
Nie wiem dlaczego mi się ubzdurało, że ma być 8 diod
Te 10 diod da Ci sporo światła, sporo latarek ma mniej i użytkownicy sobie chwalą..... dopóki nie zaznają OŚWIECENIA na "Światełkach"
Pozdrawiam
PS: Kup jeszcze rezystory 470Ω, w razie gdyby było za jasno
PPS: Diod możesz pisać małymi literami, chodzi o to że nie pisze się przez "ó"
Nie wiem dlaczego mi się ubzdurało, że ma być 8 diod
Te 10 diod da Ci sporo światła, sporo latarek ma mniej i użytkownicy sobie chwalą..... dopóki nie zaznają OŚWIECENIA na "Światełkach"
Pozdrawiam
PS: Kup jeszcze rezystory 470Ω, w razie gdyby było za jasno
PPS: Diod możesz pisać małymi literami, chodzi o to że nie pisze się przez "ó"
-
Wielkie dzięki Wam
Już wszystko rozumiem
Jeszcze raz wielkie dzięki
[ Dodano: 6 Grudzień 2010, 17:10 ]
Nie działa...
Podpinam tak jak na zdjęciu i nic...
Podłączyłem poprawnie. A gdy próbuje najpierw dwie do baterii, to świeci, trzy świecą ale tak sobie, a cztery w ogóle...
[ Dodano: 6 Grudzień 2010, 17:12 ]
Pyra, Pomóżcie...
Już wszystko rozumiem
Jeszcze raz wielkie dzięki
[ Dodano: 6 Grudzień 2010, 17:10 ]
Nie działa...
Podpinam tak jak na zdjęciu i nic...
Podłączyłem poprawnie. A gdy próbuje najpierw dwie do baterii, to świeci, trzy świecą ale tak sobie, a cztery w ogóle...
[ Dodano: 6 Grudzień 2010, 17:12 ]
Pyra, Pomóżcie...
Witam
Oj chyba źle zrozumiałeś ideę tego podłączenia...
Chodzi o to, że musisz polutować 5 identycznych zestawów zawierających 2 diody i rezystor. Do każdego zestawu lutujesz sobie, najlepiej kolorowe, kabelki, do plusa (rezystor) czerwony do minusa (dioda) niebieski, potem łączysz razem wszystkie niebieskie kabelki do minusa baterii, a wszystkie czerwone do plusa.
Czyli mając pięć zestawów szeregowo połączonych elementów, łączysz wszystkie zestawy równolegle.
Pozdrawiam
Oj chyba źle zrozumiałeś ideę tego podłączenia...
Chodzi o to, że musisz polutować 5 identycznych zestawów zawierających 2 diody i rezystor. Do każdego zestawu lutujesz sobie, najlepiej kolorowe, kabelki, do plusa (rezystor) czerwony do minusa (dioda) niebieski, potem łączysz razem wszystkie niebieskie kabelki do minusa baterii, a wszystkie czerwone do plusa.
Czyli mając pięć zestawów szeregowo połączonych elementów, łączysz wszystkie zestawy równolegle.
Pozdrawiam
-
Skoro działa to czekamy na fotkę efektów końcowych.
To może teraz popłyniesz na głębsze wody, bo sądzę że lektury światełek nie zarzucisz?
To może teraz popłyniesz na głębsze wody, bo sądzę że lektury światełek nie zarzucisz?
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO