Polerowanie aluminium.
Polerowanie aluminium.
Witam, czytalem na forum w kilku tematach o polerowaniu, postepowałem wedlug zalecen ale ni cholery nie potrafie wypolerowac wnetrza aluminiowej rurki
Mam rure alu FI 7,5cm i chcialbym zeby scianki wewnątrz wypolerowac:|
Podłączylem rure do wiertarki (mam specjalne zatyczki) wiertare do stolika i włączyłem rura sie kreci i jade pokolei papierami wodnymi na sucho i na mokro zaczynam od 400 potem 600 ==> 800 ==> 1000 ==> 1200 ==> i Filc z Pasta polerska taka zielona i efekt jaki uzyskuje to pieknie szare scianki
Zadnego polysku jedynie to pieknie rowne szare sciany a poswiecilem duzo czasu na polerowanie filcem z pasta
Moze nie kazde alu da sie wypolerowac?
Jak lepiej jechac papierami ? na mokro czy na sucho?
Pozdrawiam
Mam rure alu FI 7,5cm i chcialbym zeby scianki wewnątrz wypolerowac:|
Podłączylem rure do wiertarki (mam specjalne zatyczki) wiertare do stolika i włączyłem rura sie kreci i jade pokolei papierami wodnymi na sucho i na mokro zaczynam od 400 potem 600 ==> 800 ==> 1000 ==> 1200 ==> i Filc z Pasta polerska taka zielona i efekt jaki uzyskuje to pieknie szare scianki
Zadnego polysku jedynie to pieknie rowne szare sciany a poswiecilem duzo czasu na polerowanie filcem z pasta
Moze nie kazde alu da sie wypolerowac?
Jak lepiej jechac papierami ? na mokro czy na sucho?
Pozdrawiam
Po jechaniu papierem umylem pod woda, przetarlem na sucho, przejechałem pasta K2 samochodowka lekko scierna zero efekut i później przejechałem ta zielona tez zero efektu.
[ Dodano: Sob Mar 15, 2008 3:11 pm ]
Da sie na alu uzyskac efekt lustra?
[ Dodano: Sob Mar 15, 2008 3:15 pm ]
Na koniec probowałem wosku samochodowego i tez lipa:|
[ Dodano: Sob Mar 15, 2008 3:11 pm ]
Da sie na alu uzyskac efekt lustra?
[ Dodano: Sob Mar 15, 2008 3:15 pm ]
Na koniec probowałem wosku samochodowego i tez lipa:|
Kolego to normalne, zielona pasta polerska jest bardzo tłusta, należy robić w ten sposób, po szlifowaniu papierem ściernym wypłucz rurkę, już w tej chwili powinna się błyszczeć ( ja kończę papierem o gradacji 2000 na mokro ) Na początku szlifowania papierem 1200 alu może się matowić ale jak nabierze opiłków po chwili polerowania powinno być lepiej, szlifuj najlepiej na mokro. Jak zakończysz szlifowanie użyj zielonej pasty polerskiej nałożonej na szmatkę bawełnianą, jeżeli używasz filcu możesz nie uzyskać dobrego efektu gdyż są różne rodzaje filcu ( sam to przerobiłem ). Pasty nie nakładaj dużo, wystarczy troszkę, chodzi o to by zielona pasta podczas szlifowania zmieniła sie w szarą i właśnie taka szara przynosi najlepsze efekty. Poleruj do tego momentu aż element polerowany będzie lśnił, cała nałożona pasta powinna pozostać na szmacie, gdy jest jej zbyt dużo zaczyna się mazać i efekty są takie jak sam opisałeś. Nanoś na szmatkę nie wielkie ilości pasty i w razie konieczności dokładaj, gdy używasz filcu i zielonej pasty będzie trudno uzyskać idealną powierzchnie gdyż filc w połączeniu z pastą zachowuje się jak papier ścierny, według mnie tylko szmatka bawełniana. Ja w ten sposób potrafię wypolerować alu nie mal że idealnego połysku. Obroty wiertarki dosyć spore, szmata powinna być aż gorąca, zielona pasta właśnie pod wpływem temperatury pozwala uzyskiwać najlepsze efekty, ma się prawie gotować ale pamiętaj że najważniejsza sprawa to bezpieczeństwo, uważaj na palce podczas używania wiertarki, chwila nieuwagi i możesz mieć pamiątkę na całe życie . Ja poleruję przy pomocy tokarki ale staram się jak najbardziej uważać bo wystarczy chwila nie uwagi i nieszczęście gotowe.
Próbuj a na pewno dasz radę, pamiętaj im mniej pasty tym lepiej.
ps Ręce po tym zabiegu trudno doczyścić.
Próbuj a na pewno dasz radę, pamiętaj im mniej pasty tym lepiej.
ps Ręce po tym zabiegu trudno doczyścić.
Midi
Nic dodac nic ująć Wyszlo super, moja kochana R2 ma sie teraz w czym przegladac;)
Jedynie moge komus doradzic ze jak bedzie polerowal zewnetrzna sciane rurki to przy polerowaniu papierem i kreceniu rruki wiertarka warto jest sobie psikac na rurke woda duzo to pomaga:) przynajmniej u mnie dziala to super.
Tez jestem ciekaw czy mozna tak polerowac ref?
Pozdrawiam
Nic dodac nic ująć Wyszlo super, moja kochana R2 ma sie teraz w czym przegladac;)
Jedynie moge komus doradzic ze jak bedzie polerowal zewnetrzna sciane rurki to przy polerowaniu papierem i kreceniu rruki wiertarka warto jest sobie psikac na rurke woda duzo to pomaga:) przynajmniej u mnie dziala to super.
Tez jestem ciekaw czy mozna tak polerowac ref?
Pozdrawiam
Ja wypolerowałem. Aluminium na nim było natrysniete coś ala miedziana tekstura i na tym farba lustrzana. efekt ciekawy nie powiem. Cały czarny jestem Jutro dalsz częsć polerki bo jestem wykończony po 3 godzinach kombinowania. Znalazłem na allegro specjalna paste do alluminium. Zawiera jakieś tlenki. Chyba warto zobaczyć. Ja już zamawiam, zielona to dla mnie zamało Dla ciekawych link http://www.allegro.pl/item328707020.html
Hehe pawelsz już do mnie leci SMO orginalny ja wcelach dydaktycznych tylko. Jestem przeciwnikiem refletorów OP i ze spokojną głową moge kombinować. Fotki poglądowe prosze specjalnie dla www.swiatelka.pl
Było tak:
A mamy tak:
Co do beamu niewiele sie zmienił. Widać teraz miecz świetlny wnioskuje że wiecej światła idzie w spot.
Było tak:
A mamy tak:
Co do beamu niewiele sie zmienił. Widać teraz miecz świetlny wnioskuje że wiecej światła idzie w spot.
Witam , mam dwie lampki z wypolerowanymi refami, CMG infiniti ultra (od ok.1,5 roku) i Rexa (ok.2 miesięcy) Nic nie matowieje ani sie nie utlenia, oba refy wyglądają jak zrobione przed chwilą. Mój patent jest taki , po papierze ściernym poleruję pastą Auto max za pomocą wkrętaka elektrycznego(niskie obroty) z nakręconą na końcówkę miękką szmatką. Jak jest już wystarczające lustro to dwu - trzykrotnie nakładam pastę teflonową (nie wosk !) do nabłyszczania lakierów samochodowych metalików . Efekt jest rewelacyjny, dla zainteresowanych mogę zamieścić zdjęcia.
- Calineczka
- Kontakt:
Lennin
Zainspirowany Twoimi fotami rozebrałem latarki i pobieglem do piwnicy,
Przykrecilem ref do wiertary i odpalilem maszynke cały w strachu przylozylem kolejno papier później pasta iiii?? Bomba super wyszło.
robekbis Podziel sie fotami
Jaka to jest pasta teflonowa? Mam w domu dwie do auta jedna to Car Wosk a druga to taka biala na niej nic nie pisze, pisze jedynie pasta samochodowa (po angliszu)
Pisze na tej Twojej pasta teflonowa? czy tylko do nablyszczania metalikow?
Zainspirowany Twoimi fotami rozebrałem latarki i pobieglem do piwnicy,
Przykrecilem ref do wiertary i odpalilem maszynke cały w strachu przylozylem kolejno papier później pasta iiii?? Bomba super wyszło.
robekbis Podziel sie fotami
Jaka to jest pasta teflonowa? Mam w domu dwie do auta jedna to Car Wosk a druga to taka biala na niej nic nie pisze, pisze jedynie pasta samochodowa (po angliszu)
Pisze na tej Twojej pasta teflonowa? czy tylko do nablyszczania metalikow?
Robione na szybko, wygląda że Rex jest mniej błyszczący ale to dlatego że jest za szybką a CMG nie. Są w rzeczywistości porównywalne. Rex ok. 2 mce nie ruszany , CMG ok. 1,5 roku nie polerowane.
[ Dodano: Nie Mar 16, 2008 11:45 am ]
Pasta to Carnauba Teflon do nabłyszczania lakierów dwuwarstwowych typu metalic (tak jest na niej napisane)
[ Dodano: Nie Mar 16, 2008 11:45 am ]
Pasta to Carnauba Teflon do nabłyszczania lakierów dwuwarstwowych typu metalic (tak jest na niej napisane)
- Załączniki
-
- S7301395.JPG (65.8 KiB) Przejrzano 457 razy
-
- S7301391.JPG (62.53 KiB) Przejrzano 457 razy
-
- S7301390.JPG (65.71 KiB) Przejrzano 457 razy