Polerowanie aluminium.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Hoffer007

Polerowanie aluminium.

Post autor: Hoffer007 »

Witam, czytalem na forum w kilku tematach o polerowaniu, postepowałem wedlug zalecen ale ni cholery nie potrafie wypolerowac wnetrza aluminiowej rurki :(

Mam rure alu FI 7,5cm i chcialbym zeby scianki wewnątrz wypolerowac:|

Podłączylem rure do wiertarki (mam specjalne zatyczki) wiertare do stolika i włączyłem rura sie kreci i jade pokolei papierami wodnymi na sucho i na mokro zaczynam od 400 potem 600 ==> 800 ==> 1000 ==> 1200 ==> i Filc z Pasta polerska taka zielona i efekt jaki uzyskuje to pieknie szare scianki :|

Zadnego polysku jedynie to pieknie rowne szare sciany a poswiecilem duzo czasu na polerowanie filcem z pasta :|

Moze nie kazde alu da sie wypolerowac?
Jak lepiej jechac papierami ? na mokro czy na sucho?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Papier zawsze na mokro - co do polerowania to na koniec stosuje się pastę polerską lekkosścierną (zwykle biała).

A umyłeś ją w środku nak oniec i wytarłeś suchą szmatą do połysku ?
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Hoffer007

Po jechaniu papierem umylem pod woda, przetarlem na sucho, przejechałem pasta K2 samochodowka lekko scierna zero efekut :| i później przejechałem ta zielona tez zero efektu.

[ Dodano: Sob Mar 15, 2008 3:11 pm ]
Da sie na alu uzyskac efekt lustra?

[ Dodano: Sob Mar 15, 2008 3:15 pm ]
Na koniec probowałem wosku samochodowego i tez lipa:|
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Kolego to normalne, zielona pasta polerska jest bardzo tłusta, należy robić w ten sposób, po szlifowaniu papierem ściernym wypłucz rurkę, już w tej chwili powinna się błyszczeć ( ja kończę papierem o gradacji 2000 na mokro ) Na początku szlifowania papierem 1200 alu może się matowić ale jak nabierze opiłków po chwili polerowania powinno być lepiej, szlifuj najlepiej na mokro. Jak zakończysz szlifowanie użyj zielonej pasty polerskiej nałożonej na szmatkę bawełnianą, jeżeli używasz filcu możesz nie uzyskać dobrego efektu gdyż są różne rodzaje filcu ( sam to przerobiłem ). Pasty nie nakładaj dużo, wystarczy troszkę, chodzi o to by zielona pasta podczas szlifowania zmieniła sie w szarą i właśnie taka szara przynosi najlepsze efekty. Poleruj do tego momentu aż element polerowany będzie lśnił, cała nałożona pasta powinna pozostać na szmacie, gdy jest jej zbyt dużo zaczyna się mazać i efekty są takie jak sam opisałeś. Nanoś na szmatkę nie wielkie ilości pasty i w razie konieczności dokładaj, gdy używasz filcu i zielonej pasty będzie trudno uzyskać idealną powierzchnie gdyż filc w połączeniu z pastą zachowuje się jak papier ścierny, według mnie tylko szmatka bawełniana. Ja w ten sposób potrafię wypolerować alu nie mal że idealnego połysku. Obroty wiertarki dosyć spore, szmata powinna być aż gorąca, zielona pasta właśnie pod wpływem temperatury pozwala uzyskiwać najlepsze efekty, ma się prawie gotować :twisted: ale pamiętaj że najważniejsza sprawa to bezpieczeństwo, uważaj na palce podczas używania wiertarki, chwila nieuwagi i możesz mieć pamiątkę na całe życie :cry: . Ja poleruję przy pomocy tokarki ale staram się jak najbardziej uważać bo wystarczy chwila nie uwagi i nieszczęście gotowe.
Próbuj a na pewno dasz radę, pamiętaj im mniej pasty tym lepiej.

ps Ręce po tym zabiegu trudno doczyścić.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Panowie a jak na koniec z trfałościa takiej powłoki?czy można próbować polerować reflektory OP na SMO? :oops:
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Hoffer007

Midi
Nic dodac nic ująć ;) Wyszlo super, moja kochana R2 ma sie teraz w czym przegladac;)

Jedynie moge komus doradzic ze jak bedzie polerowal zewnetrzna sciane rurki to przy polerowaniu papierem i kreceniu rruki wiertarka warto jest sobie psikac na rurke woda duzo to pomaga:) przynajmniej u mnie dziala to super.

Tez jestem ciekaw czy mozna tak polerowac ref?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lennin

Ja wypolerowałem. :D Aluminium na nim było natrysniete coś ala miedziana tekstura i na tym farba lustrzana. efekt ciekawy nie powiem. Cały czarny jestem ;) Jutro dalsz częsć polerki bo jestem wykończony po 3 godzinach kombinowania. Znalazłem na allegro specjalna paste do alluminium. Zawiera jakieś tlenki. Chyba warto zobaczyć. Ja już zamawiam, zielona to dla mnie zamało :mrgreen: Dla ciekawych link http://www.allegro.pl/item328707020.html
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

lennin: OP na SMO - niektórym się to udaje, ale rzadko- inny profil światła i problem wybłyszczenia to nie jedyny problem - zależy od refu.
Taniej i lepiej zamówić SMO - mówię po sobie
albo powłoki napylane
Awatar użytkownika
lennin

Hehe pawelsz już do mnie leci SMO orginalny ja wcelach dydaktycznych tylko. Jestem przeciwnikiem refletorów OP i ze spokojną głową moge kombinować. Fotki poglądowe prosze specjalnie dla www.swiatelka.pl :twisted:

Było tak: :neutral:

Obrazek

A mamy tak: :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co do beamu niewiele sie zmienił. Widać teraz miecz świetlny wnioskuje że wiecej światła idzie w spot.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
johndoe

Post autor: johndoe »

A czy takie wypolerowane aluminium się czasem momentalnie nie utleni? I nie koniecznie teraz chodzi mi o ten ref.
Awatar użytkownika
lennin

Pewnie kwestia uzycia jakiejś specjalnej powłoki pomoże. Może ta biała pasta z aledrogo zabezpieczy też przed utlenianiem sie alu. Tlenek glinu (składnik tego cuda) sam w sobie jest już efektem korozji :mrgreen:
Obrazek Obrazek
robekbis

Post autor: robekbis »

Witam , mam dwie lampki z wypolerowanymi refami, CMG infiniti ultra (od ok.1,5 roku) i Rexa (ok.2 miesięcy) Nic nie matowieje ani sie nie utlenia, oba refy wyglądają jak zrobione przed chwilą. Mój patent jest taki , po papierze ściernym poleruję pastą Auto max za pomocą wkrętaka elektrycznego(niskie obroty) z nakręconą na końcówkę miękką szmatką. Jak jest już wystarczające lustro to dwu - trzykrotnie nakładam pastę teflonową (nie wosk !) do nabłyszczania lakierów samochodowych metalików . Efekt jest rewelacyjny, dla zainteresowanych mogę zamieścić zdjęcia.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Poprosimy fotki :mrgreen:
Hoffer007

Lennin
Zainspirowany Twoimi fotami rozebrałem latarki i pobieglem do piwnicy,
Przykrecilem ref do wiertary i odpalilem maszynke cały w strachu przylozylem kolejno papier później pasta iiii?? Bomba :D super wyszło.

robekbis Podziel sie fotami :)

Jaka to jest pasta teflonowa? Mam w domu dwie do auta jedna to Car Wosk a druga to taka biala na niej nic nie pisze, pisze jedynie pasta samochodowa (po angliszu)

Pisze na tej Twojej pasta teflonowa? czy tylko do nablyszczania metalikow?
robekbis

Post autor: robekbis »

Robione na szybko, wygląda że Rex jest mniej błyszczący ale to dlatego że jest za szybką a CMG nie. Są w rzeczywistości porównywalne. Rex ok. 2 mce nie ruszany , CMG ok. 1,5 roku nie polerowane.

[ Dodano: Nie Mar 16, 2008 11:45 am ]
Pasta to Carnauba Teflon do nabłyszczania lakierów dwuwarstwowych typu metalic (tak jest na niej napisane)
Załączniki
S7301395.JPG
S7301395.JPG (65.8 KiB) Przejrzano 459 razy
S7301391.JPG
S7301391.JPG (62.53 KiB) Przejrzano 459 razy
S7301390.JPG
S7301390.JPG (65.71 KiB) Przejrzano 459 razy
ODPOWIEDZ