wyłącznik kontraktronowy

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
jan_kijek

wyłącznik kontraktronowy

Post autor: jan_kijek »

witam potrzebuje wyłacznik oparty na kontraktronie do 12szt xpg puszczonych na 1.3A zasilanych poprzez hyperboosta od TaskLed-a z pakietu 12szt 18650 o napieciu 14,4V. Wiem ze musi byc oparty o MOSFET ale nie bardzo wiem jaki wykorzystac i jak ostatecznie powinien wygladać układ dla tego konkretnego przypadku. Całość powinna się zmieścic w +- ø32mm. Czy przy takiej konstrukcji warto stosować jakiś układ " wolnego startu" ?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Tutaj masz temat o włączniku na MOS FET-cie.
Żaden układ "wolnego startu" nie jest Hyperboostowi potrzebny.
Ideałem byłoby połaczyć go z d2Flex-em. Masz wtedy świetne UI, wbudowany już MOS FET, włączanie mikrosłiczem, PWM i inne fane fajności.
Awatar użytkownika
jan_kijek

czytałem ten temat. Ale zastanawia mnie jaki tranzystor byłby najodpowiedniejszy bo wg tego tematuw moim rozumieniu to nie ma to wiekszego znaczenia ktory wybiore z proponowanych przez Calineczke.

[ Dodano: 22 Listopad 2010, 18:58 ]
[/quote]Ideałem byłoby połaczyć go z d2Flex-em. Masz wtedy świetne UI, wbudowany już MOS FET, włączanie mikrosłiczem, PWM i inne fane fajności.

mogłbys po polskiemu te fajności wytłumaczyc :)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

jan_kijek, masz dostęp do starych płyt głównych z komputera? Jak nie, odwiedź pierwszy lepszy serwis i odlutuj sobie MOS FETa z przetwornicy na płycie (a jest ich tam kilka zwykle). Będą to na 90% MOS FETy z kanałem typu N. Zakres prądu i napięcia zasilania będzie raczej odpowiedni. Szukaj dużego, będzie miał małą rezystancję DS (Rds) ;)
mogłbys po polskiemu te fajności wytłumaczyc
Poczytaj sobie o UI-UNI2 firmware na str. TaskLEDa. W skrócie, zasilanie będziesz miał podłaczone na stałe, a całość włączasz i sterujesz microswitchem.
Awatar użytkownika
jan_kijek

ok dzieki poczytam choc juz wydaje mi sie ze zostane przy tym rozwiązaniu zaproponowanym przez Calineczke.

[ Dodano: 22 Listopad 2010, 19:18 ]
ciekawe to ustrojstwo ale nie zrozumiałem do końca jednej rzeczy. Nie można tym sterować wartości prądu wyjściowego jakimś potencjometrem w celu uzyskania "ściemnienia" diod?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Albo potencjometr, albo PWM niestety.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
jan_kijek

ok wiec rezygnujemy z regulacji prądu :) im prościej tym lepiej byle nie za prosto. Podobno:)

Obrazek

czy w tym układziku wartości R1 i R2 są stałe? np dla nap zasilania 14,4 V?w miejscu s1 wstawiamy kontaktron w miejscu D1 sterownik( w miejscu anody +sterownika i w miejscu katody - sterownika) i do niego podłączamy diody w szeregu , tak?

[ Dodano: 22 Listopad 2010, 19:41 ]
ps. Układ skopiowany z postu Calineczki.
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Jeszcze R2 wyrzucasz (zamiast niego robisz połącznie), bo on tam tylko jest ze względu na tą diodkę, jak ty wsadzisz tam driver to już ten rezystor by tylko przeszkadzał.

No i w zależności od kontaktronu (niektóre są normalnie-otwarte a inne normalnie-załączone) możliwe że będziesz musiał zamienić miejscami R1 i S1.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Szukaj kontaktronu normalnie otwartego. Niestety prosta zamiana miejscami r1 z S1 w odwrotnym przypadku może różnie działać- ładowanie bramki mosfeta(by go włączyć), które musi nastąpić przez rezystor 1MOHM nie jest dobrym pomysłem :-| No i wówczas prąd pobierany w stanie gotowości zależał by od R1. Nie komplikujmy. Normalnie otwarty-zblizamy magnes by włączyć latarkę-kontaktron się zamyka, płynie prąd do bramki mosfeta, mosfet przewodzi, latarka świeci. :mrgreen:
Awatar użytkownika
jan_kijek

no dzięki serdecznie za podpowiedzi. A wiecie gdzie można zamówić taki kontaktron? Bo z tego co szukałem to tylko do 0.5A były a ja potrzebuje na min 1,5A tak? Może Volt wiesz gdzie takie można by dostać w Bydgoszczy? A co do MOSFETA to Calineczka co byś proponował?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

jan_kijek, przez ten kontaktron popłyną mikroampery, toż po to jest tranzystor polowy, coby załączał prąd... O źródle MOS FETów Ci pisałem. Za darmo masz ze starej płyty głównej komputera.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

jan_kijek, kontaktron wystarczy jak będzie przepuszczał pojedyncze miliampery-każdy powinien się nadać. Tym się wcale nie przejmuj. To mosfet ma przełączać prąd. Co do mosfeta-greg dobrze prawi, zamiast szukać po sklepach konkretnego weź jakąkolwiek płytę główna i nam pokaż ;-). Chyba, że wolisz do sklepu... ;-)
p.s. greg był szybszy :mrgreen:
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

jan_kijek, tak jak koledzy wyżej piszą - kontaktron jakikolwiek, byle normalnie otwarty. Możesz nawet poszukać w jakichś starych "alarmach" do drzwi/okna (były kiedyś takie, przylepiało się jedną część do drzwi a drugą do framugi i piszczało gdy ktoś otwierał drzwi, może masz coś takiego przypadkiem akurat)

Na allegro widziałem 2szt za 1,50zł (5,50 z przesyłką), wątpię żebyś dostał w miejscowym sklepie (Bydg) taniej niż 5zł/szt. Ja już się nauczyłem, że jeśli mogę poczekać te kilka dni, to nawet pojedyncze elementy bardziej opłaca się kupić przez internet. Bo te bydgoskie sklepy elektroniczne to jakaś porażka jest, zarówno pod względem cenowym jak i asortymentu.
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Awatar użytkownika
jan_kijek

no właśnie się przespałem z tym i doszedłem już sam do wniosku zanim odpaliłem kompa że głupotę napisałem wczoraj bo przecież prąd będzie płynął przez MOSFET bo po to on tam jest :) A co starych komputerów to poszukam ale graciarnie takich sprzętów mam u rodziców a mieszkam teraz jakieś 100km od nich i już nie bywam za często :)Dlatego pytałem Volta gdzie można by kupić to w Bydgoszczy bo to przecież jakieś drobne kosztuje.

[ Dodano: 23 Listopad 2010, 08:46 ]
no dzięki Volt już kupione:)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

jan_kijek, to czego Ci jeszcze brakuje?
ODPOWIEDZ