Diodowa żarówka i wysoka temperatura radiatora-co wy na to ?
Diodowa żarówka i wysoka temperatura radiatora-co wy na to ?
Witam.
Zakupiłem w internecie takie oto 2 sztuki żarówek:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.35287
Zrobione tak w miarę, co ważne diody siedzą na sporym pcb który ma dobry kontakt i o dziwo chińczyk nie pożałował pasty. Całość oczywiście musiałem sprawdzić przed podłączeniem
Teraz mam do was pytanie o eksploatację - żarówka po ok 10 minutach pracy jest już gorąca, po pół godziny osiąga jakieś 65 - 70 st - poprostu nie utrzymamy na niej dłużej palców niż jakieś 5 sekund. Czy waszym zdaniem warto teraz bawić się w lepsze chłodzenie tego cuda czy on poprostu tak ma i może w takich warunkach spokojnie pracować godzinami ?
Zakupiłem w internecie takie oto 2 sztuki żarówek:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.35287
Zrobione tak w miarę, co ważne diody siedzą na sporym pcb który ma dobry kontakt i o dziwo chińczyk nie pożałował pasty. Całość oczywiście musiałem sprawdzić przed podłączeniem
Teraz mam do was pytanie o eksploatację - żarówka po ok 10 minutach pracy jest już gorąca, po pół godziny osiąga jakieś 65 - 70 st - poprostu nie utrzymamy na niej dłużej palców niż jakieś 5 sekund. Czy waszym zdaniem warto teraz bawić się w lepsze chłodzenie tego cuda czy on poprostu tak ma i może w takich warunkach spokojnie pracować godzinami ?
Ostatnio zmieniony czwartek 01 sty 1970, 01:00 przez skaktus, łącznie zmieniany 1 raz.
Może spokojnie pracować , to że radiator ma tak wysoką temp to znaczy że ciepło z MCPCB jest dobrze przekazywane .
Zobacz sobie np obraz z kamery termo w tym pdfie , żarówki led na cree NIVISS
http://www.niviss.pl/files/karta_katalo ... t_MR16.pdf
Zobacz sobie np obraz z kamery termo w tym pdfie , żarówki led na cree NIVISS
http://www.niviss.pl/files/karta_katalo ... t_MR16.pdf
elektroda.pl
Szczerze to się nie spodziewałem że w standardzie taka temperatura
Lampki kupowałem po 28 zł, już zaaplikowałem je do oprawek E27. Co ciekawe, mam 2 sztuki, z zewnątrz takie same, ale różne sterowniki, pierwsza dobrze oddaje ciepło na obudowę a druga ma jakieś zadziory i pcb nie dotyka obudowy, trzeba to poprawić.
Dziękuję za pomoc.
Lampki kupowałem po 28 zł, już zaaplikowałem je do oprawek E27. Co ciekawe, mam 2 sztuki, z zewnątrz takie same, ale różne sterowniki, pierwsza dobrze oddaje ciepło na obudowę a druga ma jakieś zadziory i pcb nie dotyka obudowy, trzeba to poprawić.
Dziękuję za pomoc.
ILPT
Jeżeli dobrze zrozumiałem datasheet to producent dla np xpg badania robi przy temp. 85 stopni Celsjusza i jest to zupełnie normalna praca, przy 30 stopniach diodki są wieczne . Przy założeniu że temp. otoczenia to ok 25st po pół godzinie dioda podgrzała oprawę o 40 stopni co wydaje mi się dobrym wynikiem. Ostatnio testowałem xpg na samym starze 14mm tym z testów Edima w ciągu minuty temperatura rośnie o 100 stopni od początkowej. Pomiar pośredni na podstwie spadku nap. Vf diody.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Dar.El, 50000h na pewno nie poświeci, ale nie przez temperaturę struktury (chipu), ale sam zasilacz czy sterownik (chyba nikt nie wierzy, że zasilacze tyle wytrzymują), diody zaś świecą dopóki się struktura nie spali.Sama struktura zazwyczaj ma więcej niż 60 stopni, bo sam wzór na temperaturę złącza na to wskazuje (w najprostszym przypadku jest to temperatura radiatora plus rezystancja termiczna razy moc diody).
This right here, has been cer-ti-fied,
for years.. ahhhahhh-ah-ah-ah-ah-ah
He's got soul up in his blueprint, and he's ready to vocalize
So we, passin the mic your way, come on testify..
for years.. ahhhahhh-ah-ah-ah-ah-ah
He's got soul up in his blueprint, and he's ready to vocalize
So we, passin the mic your way, come on testify..
Re: Diodowa żarówka i wysoka temperatura radiatora-co wy na
A zmierzyłeś temperaturę? Zasada szacowania temperatury, którą pamiętam, była taka, że przy temperaturze powyżej 50stC nie można już dotknąć przedmiotu, co dopiero potrzymać na nim palce kilka sekund.skaktus pisze:Teraz mam do was pytanie o eksploatację - żarówka po ok 10 minutach pracy jest już gorąca, po pół godziny osiąga jakieś 65 - 70 st - poprostu nie utrzymamy na niej dłużej palców niż jakieś 5 sekund.
Pzdr.
M.