UF mcu WF-900L SSC P-7

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

UF mcu WF-900L SSC P-7

Post autor: Pyra »

Witam
Wczoraj do moich drzwi zawitał kolega kuflik trzymając w łapkach uszkodzoną latarkę.
"Corpus delicti" bo inaczej nie można tego nazwać, to obraz nędzy i rozpaczy. Latarka po uruchomieniu ponoć chwilę świeciła, potem zamrugała i zgasła na amen.
Po rozkręceniu okazało się, że driverek trzymał się "na słowo honoru" i był krzywo zamocowany.

Obrazek
Oto i baza przeróbek.

Ze względu na to, że LED jest sprawny, tak więc ustaliliśmy, że zostaje, wymieniony będzie driverek, tudzież dokonane będą inne pomniejsze usprawnienia.

Obrazek
Oto stary driverek, widać na nim spalony układ w obudowie SO-8, początkowo sądziłem, że to mosfet, analiza ścieżek, niestety wykluczyła tą tezę, wygląda to na jakiś układ scalony.

Tak więc jego miejsce zajął UF 5,5 - 12V dający 2,5A w diodę
Obrazek
Okazało się, że pasuje prawie idealnie, bo trzeba było troszkę przypiłować krawędzie.
Dolutowanie sprężynki i próba "na pająka" czyli dwa ogniwa w ręce i kabelek zamiast body i wyłącznika, Jest dobrze, działa :mrgreen:
Montujemy body i..... zonk, latarka ciężko startuje i kiepsko świeci, odkręcam wyłącznik i zwieram kabelkiem, to samo. Winna okazała się sprężynka minusowa. No to przeróbka.
Wziąłem kawałek kabelka, odliczyłem długość pętelki opasującą sprężynkę i zdejmując powoli izolację, skręcałem aby żyły się nie rozplatały oraz zwiększając elastyczność.
Obrazek
Tak to wygląda.
Następnie tak spreparowany przewód dolutowałem jednym końcem do sprężyny...
Obrazek
Nawet łatwo się lutowało.
Obrazek
Drugi koniec przylutowałem do pola minusowego driverka.
Było to konieczne z tego względu, że podzespoły głowicy mają anodowanie na gwintach i nie przewodzą prądu.
Obrazek
Po zmontowaniu głowicy tak to wygląda.
No to montujemy całość, i znowu coś nie tak, latarka kiepsko startuje nie daje pełnego prądu na LEDa, jest wrażliwa na wstrząsy.... diagnoza - wyłącznik
Obrazek
Okazało się, że na polu stykowym minusa był jakiś farfocel, kawałek plastiku, po wyczyszczeniu i pokryciu styków smarem na bazie srebra,
Obrazek
można się było już tylko cieszyć światłem.
A światła jest sporo. Pomiar z 1m wykazał 10200 luxów, :mrgreen:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
kuflik

Post autor: kuflik »

Pyra pisze:A światła jest sporo. Pomiar z 1m wykazał 10200 luxów
Jestem pod ogromnym wrażeniem:)
Po prostu miotacz światła, nie myślałem, że to będzie aż ak mocno świecić.
Szkoda, że nie jest bardziej skupione, ale to już wina chinoli;p
ODPOWIEDZ