prawda o Zalmanie?
Nie wiem jakie thermo epoxyd Zalmana masz na myśli Dominiku ale jak ten który posiadam w ofercie a innego nie widziałem zbytnio u nas (tej marki) to kosztuje 10.99 co daje różnicę 11zł więc już nie tak mało przy nisko-budżetowych projektach A Zalmanik w większości zastosowań daje radęDominik pisze:Jaki "TAKI" Normalny klej thermo epoxy, Zallman kosztuje 19 pln a AA 22 pln - żadna różnica gdy składasz do kupy projekt o wartości całkowitej kilkuset pln na przykład.
Sometimes darkness can show you the light
A jaki klej byl by najlepszy do radiatorka aluminiowo-miedzianego? (oczywiscie nie szczere zloto 50zl za gram cos dla "ludzi")
Radiatorek jest wlasnej roboty (moj "projekt" tzn walec z aluminium i przez środek po calej dlugosci walca jest miedziany prent (idealnie pasuje) i dioda bedzie dotykac tego precika na samej gorze i bedzie oddawac cieplo na miedziany prent ale bedzie tez dotykac troche powiechrzni aluminiowej.
Radiatorek jest wlasnej roboty (moj "projekt" tzn walec z aluminium i przez środek po calej dlugosci walca jest miedziany prent (idealnie pasuje) i dioda bedzie dotykac tego precika na samej gorze i bedzie oddawac cieplo na miedziany prent ale bedzie tez dotykac troche powiechrzni aluminiowej.
- Calineczka
- Kontakt:
Ten AA trzeba bedzie wyprobowac, dzieki za info.
Odrobinke nie podoba mi sie w nim to:
Klej Arctic Alumina ma obniżoną przewodność elektryczną, mimo wszystko nie powinien być stosowany w miejscach narażonych na zwarcia
Według zaleceń należy przechowywać produkt w lodówce oraz wprowadzić do temperatury otoczenia tuż przed użytkowaniem -ciekawe kto go tak przechowuje w sklepach, podczas przesylki...etc
Zakres temperatur: - 40ºC to >150ºC (poniżej 0ºC połączenie staje się słabsze)-to latarki nie można wyłączać...wychodząc z domu zimą włączasz i modlisz się żeby akku wytrzymało, hehe.
Zartuje oczywiscie, przynajmniej szczerze podaja "wady" kleju, ma ktos moze podobne specyfikacje Zalmana?Thermopoxa?Porownamy sobie...
pomysl z jakims ABC klejów bardzo dobry, mozemy sprobowac tu owe ABC zgromadzic
Odrobinke nie podoba mi sie w nim to:
Klej Arctic Alumina ma obniżoną przewodność elektryczną, mimo wszystko nie powinien być stosowany w miejscach narażonych na zwarcia
Według zaleceń należy przechowywać produkt w lodówce oraz wprowadzić do temperatury otoczenia tuż przed użytkowaniem -ciekawe kto go tak przechowuje w sklepach, podczas przesylki...etc
Zakres temperatur: - 40ºC to >150ºC (poniżej 0ºC połączenie staje się słabsze)-to latarki nie można wyłączać...wychodząc z domu zimą włączasz i modlisz się żeby akku wytrzymało, hehe.
Zartuje oczywiscie, przynajmniej szczerze podaja "wady" kleju, ma ktos moze podobne specyfikacje Zalmana?Thermopoxa?Porownamy sobie...
pomysl z jakims ABC klejów bardzo dobry, mozemy sprobowac tu owe ABC zgromadzic
Jakiś czas temu napisałem do dystrybutora thermopoxu, maila z opisem mojego problemu z proporcjami. Dostałem odpowiedź z krótką specyfikacją - zamieszczam. Przy okazji dowiedziałem się, że jest kilka rodzajów tego kleju.
- Załączniki
-
- THERMOPOX+85CT.doc
- (25.5 KiB) Pobrany 31 razy
Thermopox odpada u mnie z podstawowego powodu. Kto jest wstanie dobrać proporcje porawnie przy przyklejaniu jednego sluga? 10 : 0.3 AA też nie powala pod wzgledem przechowywania i przewodzi prąd. Cała zabawa z Zalmanem mi sie podoba. Może Arku warstwa jaką uzyłeś była za gruba? Pamientam z czasów jak bawilem sie w overcloking AMD nałożenie pasty termo nie polegało na bezmyslnym glutnieciu jak najpweiszej ilości pasty na rdzeń procka tylko równomiernym rozprowadzeniu na powierzchni jak najcieńszej warstwy. Cieżko to bedzie uzyskać z klejem gdzyż on ma być takze izolatorem elektrycznym. Kwestia wprawy?
Ja sie spotaklem z thermopoxem do klejenia tylnego ogrzewania na szybie tzn. do klejenia przerwanych sciezek w ogrzewaniu szyby.
ABC to moj pomysl
W sumie co mozna by tu jeszcze dodac? Takie główne informacje sa juz napisane.
Wiemy jaki klej jest lepszy jakiej pasty mozna uzyc i male tricki klejenia na poxipol
[ Dodano: Pią Mar 14, 2008 2:56 pm ]
Jeszcze jeden taki trick, co do rownomiernego rozporwadzania pasty/ kleju to ja robilem tak ze bralem woreczek i palcem przez ten wlasnie woreczek rozprowadzalem paste po CPU,
Ale nic nie przebije mokrego palca lub palca w mydlinach wtedy najlepiej sie rowna wszystko
ABC to moj pomysl
W sumie co mozna by tu jeszcze dodac? Takie główne informacje sa juz napisane.
Wiemy jaki klej jest lepszy jakiej pasty mozna uzyc i male tricki klejenia na poxipol
[ Dodano: Pią Mar 14, 2008 2:56 pm ]
Jeszcze jeden taki trick, co do rownomiernego rozporwadzania pasty/ kleju to ja robilem tak ze bralem woreczek i palcem przez ten wlasnie woreczek rozprowadzalem paste po CPU,
Ale nic nie przebije mokrego palca lub palca w mydlinach wtedy najlepiej sie rowna wszystko
- Calineczka
- Kontakt:
Hmm, zawsze staram sie by warstwa kleju/silikonu byla mozliwie najciensza.Element przyklejany dociskam.Moze ten metal jest jakis dziwny....jest polakierowany i trudno mi ocenic, moze to mosiądz?przy innej okazji pobawie sie jeszcze Zalmanem , moze przykleje cos do pewnego radiatora z procka, wtedy ocenie...
To co Hoffer, chetny do machniecia tabelki z porownaniami parametrow, wlasciwosciami, etc, jako pomyslodawca?
10:0,3, dobre sobie
To co Hoffer, chetny do machniecia tabelki z porownaniami parametrow, wlasciwosciami, etc, jako pomyslodawca?
10:0,3, dobre sobie
Miałem problem z thermopoxem - próbowałem mieszać w różnych proporcjach i nie chciał wcale trzymać, ale po tym, jak przeczytałem specyfikacje udało mi się już(?) dwie diody przykleić (w tych przypadkach nie miało znaczenia to, że przewodzi), choć nie wiem, czy proporcje były 10:0,3; 10:0,5; czy jakaś inna "kosmiczna" wartość
Dubito ergo sum!
ABC - Kleje termo-przewodzące.
Zalman
Wiec Mamy kilka rodzajów kleju firmy Zalman:
-Jednoskładnikowy:
Cena ok 22 zl /Waga 3,5g
"Najnowszy produkt firmy ZALMAN. Według producenta pasta eliminuje tzw. "poduszkę powietrzną" wytworzoną pomiędzy elementem grzejącym się a radiatorem - skutecznie wypełnia nierówne powierzchnie. Niezbyt gęsta konsystencja pasty oraz pędzelek ułatwiają jej rozprowadzanie"
SPECYFIKACJA:
Przewodność termiczna: 4W/mk
Temperatura pracy: -45?C <-> 150?C
Waga: 3.5g
+ Klej bardzo dobrze odprowadza ciepło, jest dobrym izolatorem (prze przewodzi prądu)
- Cuchnie schnie ok 2 doby na początku jest gumiasty.
-Dwu składnikowy.
Cena ok 10,99 zl
+ Klej bardzo dobrze odprowadza ciepło, jest dobrym izolatorem (prze przewodzi prądu)
ARCTIC CERAMIQUE BIG
Cena ok 24 zl / Waga 22g
Pasta termoprzewodząca oparta na tlenku glinu i tlenku cynku, nie zawiera silikonu, dodatek azotku boru polepsza rozprowadzanie pasty i charakterystyki termiczne. Nie wypływa i nie migruje po powierzchni. Temperatura jądra procesora niższa od 2 do 10?C od standartowej pasty przewodzącej. Pasta nie przewodzi prądu ekektrycznego.
Specyfikacja:
Przewodność termiczna: >200,000W/m2.?C
Rezystancja termiczna: <0.007?C-in/Watt
Temperatura pracy: –150?C to >180?C
Opakowanie: 22g
ARCTIC SILVER KLEJ TERMOPRZEWODZĄCY
Cena ok 44zl
Dwuskładnikowy
COOLERMASTER PTK-002
Cena ok 13zl
Ceramiczno-silikonowa pasta termoprzewodząca. Producent zapewnia, że idealne dobranie składników daje doskonałą przwodniość termiczną oraz zmiejsza wahania temepratury. Pasta nie przewodzi prądu ekektrycznego. Specjalny aplikator zapewnia łatwe i równomierne rozprowadzenie.
Specyfikacja:
Przewodność termiczna: >4.5 W/mK
Rezystancja termiczna: ~0.02 C-in/W
Opakowanie: 2.63 g
Kolor: szary
Zalman
Wiec Mamy kilka rodzajów kleju firmy Zalman:
-Jednoskładnikowy:
Cena ok 22 zl /Waga 3,5g
"Najnowszy produkt firmy ZALMAN. Według producenta pasta eliminuje tzw. "poduszkę powietrzną" wytworzoną pomiędzy elementem grzejącym się a radiatorem - skutecznie wypełnia nierówne powierzchnie. Niezbyt gęsta konsystencja pasty oraz pędzelek ułatwiają jej rozprowadzanie"
SPECYFIKACJA:
Przewodność termiczna: 4W/mk
Temperatura pracy: -45?C <-> 150?C
Waga: 3.5g
-Dwu składnikowy.
Cena ok 10,99 zl
ARCTIC CERAMIQUE BIG
Cena ok 24 zl / Waga 22g
Pasta termoprzewodząca oparta na tlenku glinu i tlenku cynku, nie zawiera silikonu, dodatek azotku boru polepsza rozprowadzanie pasty i charakterystyki termiczne. Nie wypływa i nie migruje po powierzchni. Temperatura jądra procesora niższa od 2 do 10?C od standartowej pasty przewodzącej. Pasta nie przewodzi prądu ekektrycznego.
Specyfikacja:
Przewodność termiczna: >200,000W/m2.?C
Rezystancja termiczna: <0.007?C-in/Watt
Temperatura pracy: –150?C to >180?C
Opakowanie: 22g
ARCTIC SILVER KLEJ TERMOPRZEWODZĄCY
Cena ok 44zl
Dwuskładnikowy
COOLERMASTER PTK-002
Cena ok 13zl
Ceramiczno-silikonowa pasta termoprzewodząca. Producent zapewnia, że idealne dobranie składników daje doskonałą przwodniość termiczną oraz zmiejsza wahania temepratury. Pasta nie przewodzi prądu ekektrycznego. Specjalny aplikator zapewnia łatwe i równomierne rozprowadzenie.
Specyfikacja:
Przewodność termiczna: >4.5 W/mK
Rezystancja termiczna: ~0.02 C-in/W
Opakowanie: 2.63 g
Kolor: szary
Ostatnio zmieniony piątek 14 mar 2008, 23:24 przez Hoffer007, łącznie zmieniany 1 raz.
Dorzucę jeszcze linka z ciekawego testu past termoprzewodzacych. ->TEST
Osobiście do smarowania CPU, GPU, starów, używam Zalman ZM-STG1. Ciepło przewodzi niewiele gorzej niż drogie Coollaboratory. Nie przewodzi prądu. Bardzo łatwo się go aplikuje za pomocą pędzelka dokładnie tam gdzie chcemy, przez co nie mamy strat i starcza na długo.
Osobiście do smarowania CPU, GPU, starów, używam Zalman ZM-STG1. Ciepło przewodzi niewiele gorzej niż drogie Coollaboratory. Nie przewodzi prądu. Bardzo łatwo się go aplikuje za pomocą pędzelka dokładnie tam gdzie chcemy, przez co nie mamy strat i starcza na długo.
- Calineczka
- Kontakt: