niezabezpieczone 18650, a driver 0.8V-4.2V

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
TMK
Kontakt:

niezabezpieczone 18650, a driver 0.8V-4.2V

Post autor: TMK »

cześć

Pytanie ciut na zaś, jednak ważne. Prawdopodobnie jutro wpadnie do mnie paka z Solarforce'em na XP-G 0.8V-4.2V. W domu mam tylko 6szt niezabezpieczonych aku 18650 z rozbiórki nowej baterii z notka (padła elektronika). Jak używać latarki aby nie zniszczyć aku i czy nie będzie z nimi awarii przy tym driverze?
Ogniste 18650 z zabezpieczeniem w drodze, przez najbliższe 2-3 tygodnie muszę używać te co mam na stanie.
Co sądzicie?
Pozdrawiam, Tomasz
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Moduły miewają drivery z wbudowanym zabezpieczeniem - masz jakiś link do opisu modułu?
Pozdr.
Pikom
TMK
Kontakt:

A rzeczywiście coś jest:

http://www.internationaltradingcompany. ... =10&id=113

Tego typu zabezpieczenie jest wystarczające do używania zwykłych aku?
Pozdrawiam, Tomasz
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Jeśli to faktycznie produkt oryginalny to powinno w zupełności wystarczyć. Choć zawsze lepiej (pod pewnymi względami oczywiście) używać ogniw zabezpieczonych. Przynajmniej na początku "znajomości" z takimi ogniwami ;)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Niestety muszę Cię zmartwić, opis wyraźnie mówi, 0,8 - 4,2V, czyli, że potrafi rozładować akumulator do 0,8V. Z tego wynika, że moduł jest przeznaczony zarówno do NiMH (od 0,8V) jak i LiIon (do 4,2V). Niezabezpieczone ogniwa mogą ulec uszkodzeniu przy nadmiernym rozładowaniu.
Będziesz musiał używać kontrolując co jakiś czas napięcie.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Solarforce R&D driver circuit to protect Li-ion battery from over-discharging
"Zabezpiecza li-iona przed zbytnim rozładowaniem"
czyli wg opisu można wsadzić niezabezpieczone, i driver powinien pilnować, żeby napięcie nie zeszło poniżej bezpiecznego poziomu. Najlepiej sprawdzić, podłączając pod zasilacz labo albo kontrolując napięcie li-iona co kilka minut. Wtedy już będziesz wiedział, czy to rzeczywiście działa tak jak powinno.

Tylko mnie jeszcze zastanawia zakres napięcia zasilającego, od 0,8V. Może układ rozpoznaje, czy wsadziliśmy 1x CR123 3,0V nieładowalną i wtedy wysysa taką do końca? hmm nie wiadomo
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Hm.... Tu mnie Sławku zaskoczyłeś... Wydawało mi się, że oryginalne drivery mogą w pewnym sensie "odróżnić" rodzaj zastosowanego ogniwa i nie tylko napięciem kierować się przy odcinaniu poboru z ogniw. Wyraźnie w opisie podano "Solarforce R&D driver circuit to protect Li-ion battery from over-discharging" - ale może się mylę, nie miałem tego sterownika w łapce...
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
W zasadzie zgodnie z opisem powinno być zabezpieczenie. Układ powinien odróżnić ogniwa LiIon (4,2-3,0V) od CRek (3V-....), jest to jak najbardziej technicznie wykonalne. Tym nie mniej :roll:
Nie twierdzę, że z Voltem nie macie racji, ale ja bym wolał dmuchać na zimne ;)
No i nie wiem czy da się rozładować CRkę do 0,8V, to mnie bardzo zastanawia....

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

To prawda - zakres od 0,8V jakoś mi sie nie kojarzy z li-jonkami.. Podejrzany ten driver jednym słowem ;)
Trochę też z tej nieufności moja wcześniejsza uwaga, że stosowanie ogniw zabezpieczonych jest jak najbardziej wskazane...
Pozdr.
Pikom
TMK
Kontakt:

Pikom pisze:To prawda - zakres od 0,8V jakoś mi sie nie kojarzy z li-jonkami.. Podejrzany ten driver jednym słowem ;)
Drop pasuje do praktycznie całej serii L2 - czyli 18650, CRki, 3xAAA etc. Zakładam w miarę inteligentną elektronikę, jednak posiedzę z woltomierzem i dam znać kiedy będzie odcięcie światełka.
Pozdrawiam, Tomasz
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

OK, jestem ciekaw pomiarów. Ale trzeba się pogodzić, że opisy na stronie przedmiotu są nieścisłe - niby pasuje do całej serii korpusów (czyli tak jak pisałeś do różnych zasilań) ale w opisie obsługiwanych ogniw stoi jak byk:
Battery configuration :
18650 3.7v x 1pc
CR123A 3.0v or 3.7v x 1 pc

Ale co tam teoretyzować - pomierzysz to się dowiemy ;)
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
adam1271

Post autor: adam1271 »

Niestety ten moduł (przynajmniej ten co posiadam) nie ma zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem aku. Po ok. 1h45' pracy na max. napięcie ogniwa CGR18650A spadło do 1.9V (bezpośrednio po wyjęciu z latarki), po 15 min. leżakowaniu napięcie na ogniwie podskoczyło do 2.5V. Wyniki testów prądów pobieranych z aku w recenzjach L2X.
TMK
Kontakt:

Latarę prawie siłą wydarłem na poczcie i w końcu jest. L2 z XP-G w porównaniu z np posiadaną podróba luxeona (3xAAA) świeci identycznie... w low :) Tryb średni jest wystarczający na codzień, na maksymalnym pięknie oświetla teren. Niestety teraz pada mżawka i lipa z fotkami. Spróbuje w weekend popstrykać parę zdjęć oraz pomierzę spadek napięcia.

22-11-2010

W końcu po ok. 3 godzinach świecenia latarka na tyle osłabła, że czas na ładowanie ogniwa. Na maksymalnym trybie świeciła już jak na minimum. Laptopowe ogniwo 18650 zaraz po wyjęciu miało 2,56V, a po paru minutach poskoczyło do 3,55V.

Przy okazji, teraz wróciłem z prawie 50 minutowego spaceru z psem i latarka jak i sam drop nie są gorące, może leciutko ciepłe. Przy XP-G to standardowe zachowanie?

Aura na zewnątrz nie sprzyja zdjęciom, w sobotę mgła, w niedzielę deszcze, teraz mżawka... Piękna złota jesień ;)
Pozdrawiam, Tomasz
ODPOWIEDZ