Dobry(w miarę) Tani HID

...wszystko związane z lampami wyładowczymi, HID i nie tylko...
Awatar użytkownika
SISmaster

Dobry(w miarę) Tani HID

Post autor: SISmaster »

Planuję złożyć szperacz na Hid-zie na częściach z allegro jaką przetwornice polecacie cyfrową czy analogową ,fat czy slim.Proszę o porady i opinie .Pozdrawiam
''Robota to prymitywny sposób spędzania wolnego czasu - F.Kiepski''
kodi

Re: Dobry(w miarę) Tani HID

Post autor: kodi »

SISmaster pisze:Planuję złożyć szperacz na Hid-zie na częściach z allegro jaką przetwornice polecacie cyfrową czy analogową ,fat czy slim.Proszę o porady i opinie .Pozdrawiam
Zawsze cyfrowa (rozumiem ze przez to chodzi Ci o przetwornice w pelni elektroniczna).
Co do reszty - wypowiedz sie najpierw co to ma byc - moc, obudowa, zasilanie, budzet. Bo jesli chcesz miec sam szperacz tanim kosztem to w USA jest akurat wyprzedaz 35W po bodajze 35.99$ (wysylka wyjdzie Ci ok 40-50$) i masz bezpiecznego gotowca.
norshall

Post autor: norshall »

a masz może linka do tego sprzętu z usa :roll: ??
Awatar użytkownika
SISmaster

Już mówię zasilanie na chwilę obecną z gniazda zapalniczki ,moc 35-55W obudowa mam ze starego szperacza (metalowy odblask na żarówkę H1) co powiecie o tym http://allegro.pl/niemiecka-przetwornic ... 50499.html
kodi

Ten link to chińska chińszczyzna z typową chińską jakością wykonania. Nie chcesz czegoś takiego.

Z takich mniej badziewnych - to taka przetwornica http://allegro.pl/zestaw-xenon-xenony-h ... 56003.html . Ew zostaje jeszcze cos takiego: http://allegro.pl/zestaw-slim-digital-h ... 83574.html . Jesli szukasz dobrej przetwornicy 55W, której cena Cię nie zabije to polecam takie: http://www.xenonexpert.com/ddm_kit.html . Daje dożywotnią gwarancję. Sam kupiłem kilka przetwornic od niego i naprawdę nie ma co narzekać (z dodatkowych plusów - soft start, więc nie powinien Ci spalić bezpiecznika, który zwykle w zapalniczce ma 10A)

Sorki za brak linka do tej wyprzedaży - to były 35W Stanleye - chłopaki na CPFie wykupili te co dali radę i próbowałem się dowiedzieć czy jest może parę do odsprzedania...
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Co do tych jakości przetwornic to ja bym polemizował. Już widziałem znajomych dających po 400 zł za zestaw xenonów który okazywał się takim samym zestawem jak te po 129 zł, jedyna różnica to pudełko i nalepki.

Ja bym napisał tak - kolego, szukaj przetwornicy która na starcie pobiera najmniej prądu, bo są takie które biorą 30 A i takie co biorą 8 A lub i mniej.

Jak nie potrzebujesz 2 palników/przetwornic, zakup zestaw do motocykla, najczęściej składa się z 1 palnika.przetwornicy.
ILPT
kodi

skaktus pisze:Co do tych jakości przetwornic to ja bym polemizował.
To znaczy? Chcesz zaprzeczyć, że większość przetwornic na allegro to elektromechaniczne badziewia, które jak wywalą w samochodzie, z daleka od użytkownika to jeszcze ok, ale jak mu takie coś rozpadnie się w rękach (latarka) to może być problem?

Generalnie masz rację z tym softstartem - ja jeszcze dodam, że szukać w miarę małych gabarytowo - jest większa szansa, że nie zmieścili tam elektromagnesu... Dałem linka do xenonexperta, bo facet naprawdę jest pewny, a nie chciałbym, żeby ktoś się bawił jak ja szukając parę lat dobrego źródła (łącznie z fabrykami w Chinach) przetwornic.
Awatar użytkownika
ledmocy

Re: Dobry(w miarę) Tani HID

Post autor: ledmocy »

SISmaster pisze:Planuję złożyć szperacz na Hid-zie na częściach z allegro jaką przetwornice polecacie cyfrową czy analogową ,fat czy slim.Proszę o porady i opinie .Pozdrawiam
Napisz do mnie na PW to coś pomyślimy bo handluję takimi zabawkami.

Bye.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

[quote="kodi"

To znaczy? Chcesz zaprzeczyć, że większość przetwornic na allegro to elektromechaniczne badziewia, [/quote]

Większość przetwornic w cenie od 25 do 300 zł za sztukę bez firmy to badziewie. Nawet te co podałeś w linku z allegro czy te od tego sprawdzonego gościa. Każda powstała w jakimś zakładzie, nie wiadomo gdzie. Jednym te za 100 zł działają latami, innym te po 300 złsztuka padają po kilku dniach.
kodi

Co to znaczy "bez firmy"? A te dwie z allegro to najmniejsze zło z tych co były. Natomiast co do tego "gościa" - to akurat kiedyś sprawdzałem, w którym zakładzie są robione. Wiem też, że firma sprawdza wyrywkowo produkty. No i dożywotnia gwarancja też Poza tym firma się nie boi pakować nowoczesnych rozwiązań - 55W przetwornice kupiłem od niego prawie 4 lata temu(z tego co pamiętam to były jedyne 55W cyfrowe na rynku) i bez problemu działają do dzisiaj w naprawdę ciężkich warunkach. Kosztowało mnie to 250$ i nie uważam tego za kasę wywaloną w błoto.
Awatar użytkownika
Bulba

Post autor: Bulba »

SISmaster: a moze bedziesz zainteresowany moimi "wnetrznosciami" ?
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... ek&start=0
Latarenka odpalona moze 15 razy, lezy sobie w szafie bezczynnie.
Cene zrobie dla Ciebie taka, ze napewno bedziesz zadowolony :)
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
Awatar użytkownika
SISmaster

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie ,ale nieoczekiwanie problem sam się rozwiązał, kumpel dał mi ze szrotu działający zestaw.
Hefajstos

Post autor: Hefajstos »

Bulba, skoro SISmaster nie jest zainteresowany HID-em twojej produkcji to ja może bym się skusił. Jeśli aktualne to proszę o propozycje na PW.

SISmaster, jak już złożysz wszystko do kupy to wrzuć kilka fotek jak się HIDźio prezentuje :mrgreen:
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Korzystając z wątku chciałbym wszystkich ostrzec. Uważajcie na tanie przetwornice "Slim", ponieważ zasilają one lampę prądem stałym, a sprzedawcy najczęściej nic o tym nie piszą, bo pewnie sami się nie znają. Właśnie doszła do mnie przesyłka z dwiema przetwornicami. Wyraźnie są to przetwornice DC, które w dodatku nie mogą utrzymać stabilnego łuku i powodują migotanie lampy. Napisałem już do sprzedawcy, bo zamierzam je zwrócić. Ostrzegam Was, żebyście nie popełnili takiego błędu jak ja. Myślę, że warto to wiedzieć, a w internecie jest mało na ten temat. Może warto to gdzieś przykleić, tak na przyszłość?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ledmocy

Post autor: ledmocy »

Tomeqp pisze:Korzystając z wątku chciałbym wszystkich ostrzec. Uważajcie na tanie przetwornice "Slim", ponieważ zasilają one lampę prądem stałym, a sprzedawcy najczęściej nic o tym nie piszą, bo pewnie sami się nie znają. Właśnie doszła do mnie przesyłka z dwiema przetwornicami. Wyraźnie są to przetwornice DC, które w dodatku nie mogą utrzymać stabilnego łuku i powodują migotanie lampy. Napisałem już do sprzedawcy, bo zamierzam je zwrócić. Ostrzegam Was, żebyście nie popełnili takiego błędu jak ja. Myślę, że warto to wiedzieć, a w internecie jest mało na ten temat. Może warto to gdzieś przykleić, tak na przyszłość?
Kolego czego się spodziewałeś po zestawie za 130 czy 150 złotych. Sprzedawcy raczej wiedzą co sprzedają - po prostu jak klient chce tanio to ma. Takie czasy :). Jak wpada do mnie klient i chce najtańszy np sterownik zamka to daje mu za 55zł a on marudzi jeszcze - same piloty są droże - trudno się dziwić że w sprzedaży jest towar który troche działa trochę nie działa... Jeśli chcesz kupić dobry zestaw napisz do mnie i za podobną cenę coś wymyślimy, slim nieco drożej. PS. ja sprawdzam światełka przed wysyłka :).
ODPOWIEDZ