Polskie firmy oświetleniowe
Polskie firmy oświetleniowe
Przy okazji dzisiejszego święta zastanawiam się nad możliwością zbudowania lub też powstania w Polsce takiego przedsięwzięcia z branży oświetleniowej, firmy, ale nie takiej, która handluje listwami led czy też żarówkami typu "prysznic", ale takiej, której rozwiązania innowacyjne, nie skopiowane, pozwolą na zaistnienie rynkowe i odniesienie, na przykład europejskiego sukcesu.
Nie wiem na jakim polu miało by się to zrealizować, może nie na produkcji samych emiterów, bo tutaj zapewne są potrzebne miliardowe inwestycje. Myślałem raczej o wykorzystaniu technologii LED, czyli takie opakowanie i rozwiązania, żeby były dostrzeżone i wykorzystanie przez finalnego odbiorcę - czyli idę do sklepu i kupuję "żarówkę", po czym wkręcam ją i używam. Ostatnio spotkałem w markecie budowlanym żarówkę na diodzie ACRICHE. Może to jest jakaś droga?
Czy widzicie szansę na pojawienie się takiej firmy? A może ona już istnieje, tylko o nie wiem o jej istnieniu, jest np. niedoinwestowana i przez to niedostrzegana przez zwykłych konsumentów?
Nie wiem na jakim polu miało by się to zrealizować, może nie na produkcji samych emiterów, bo tutaj zapewne są potrzebne miliardowe inwestycje. Myślałem raczej o wykorzystaniu technologii LED, czyli takie opakowanie i rozwiązania, żeby były dostrzeżone i wykorzystanie przez finalnego odbiorcę - czyli idę do sklepu i kupuję "żarówkę", po czym wkręcam ją i używam. Ostatnio spotkałem w markecie budowlanym żarówkę na diodzie ACRICHE. Może to jest jakaś droga?
Czy widzicie szansę na pojawienie się takiej firmy? A może ona już istnieje, tylko o nie wiem o jej istnieniu, jest np. niedoinwestowana i przez to niedostrzegana przez zwykłych konsumentów?
- Calineczka
- Kontakt:
missieek wydaje mi się,że z powodu kosztów oświetlenie LED w naszych domach będzie jednak na razie sporadycznym gościem. Powód prosty-koszta instalacji. Zestaw np.4 halogenów 12V to 6-12 zł w zależności od firmy(jak dla mnie w hurtowni). Koszt żarówek diodowych znacznie wyższy. Biorąc pod uwagę częstotliwość świecenia np. w łazience wraz z kosztami prądu za 1kW, stopa zwrotu bardzo rozciągnięta w czasie. A to zniechęca...
Poza tym LEDy to nowość w dziedzinie oświetlenia i muszą "dojrzeć" klienci.
Co innego w miejscach,gzie świecimy sporo i długo-firmy,biura,lokale. Tam pomysł bardzo godny uwagi-inwestycja szybciej powinna "wrócić do inwestora".Tak ja to widzę...
Sam jednak chętnie poznam Naszych rodzimych producentów sprzętu- jeśli Calineczka
oczywiście zdradzi sekrecik . na wiosnę zmieniam oświetlenie kuchni i może,może coś z tego w LEDach zrobię....
Poza tym LEDy to nowość w dziedzinie oświetlenia i muszą "dojrzeć" klienci.
Co innego w miejscach,gzie świecimy sporo i długo-firmy,biura,lokale. Tam pomysł bardzo godny uwagi-inwestycja szybciej powinna "wrócić do inwestora".Tak ja to widzę...
Sam jednak chętnie poznam Naszych rodzimych producentów sprzętu- jeśli Calineczka
oczywiście zdradzi sekrecik . na wiosnę zmieniam oświetlenie kuchni i może,może coś z tego w LEDach zrobię....
Pozdrawiam
Od tego się zaczyna. Poza tym, trudno tutaj nie zauważyć, że z jednej strony pojawiają się regulacje rynkowe - znikają zwykłe żarówki ze sklepów, a z drugiej strony przedsiębiorstwa będą "pchać" w rynek nowości i coraz bardziej udoskonalone produkty. Co do indywidualnych odbiorców, to zawsze są tacy, którzy chcą się wyróżnić i pochwalić przed znajomymi, że ich stać, że są tacy proekologiczni i tak dalej. Tak jak ze wszystkimi nowościami. Jest to nawet jakoś odpowiednio nazwane w marketingu i socjologii. Dokładnie nie pamiętam, bo jakiś czas już minął, odkąd człek ukończył szkołyCo innego w miejscach,gzie świecimy sporo i długo-firmy,biura,lokale. Tam pomysł bardzo godny uwagi-inwestycja szybciej powinna "wrócić do inwestora".
Jedną z tych firm jest zapewne Niviss , marka Maritexu powołana do produkcji oświetlenia
http://www.niviss.pl/
http://www.niviss.pl/
elektroda.pl
- Calineczka
- Kontakt: