Jednostki światła - uE (m2 x s) a Lux
- pegasus_sis
Jednostki światła - uE (m2 x s) a Lux
Czy istnieje jakiś przelicznik? Czy chociaż da radę oszacować ile luxów to 100 μE (m2 x s)?
Muszę ustawić swietlówki dla roślinek a na katedrze mam tylko luxomierz
Muszę ustawić swietlówki dla roślinek a na katedrze mam tylko luxomierz
- Ledowiczka
pegasus_sis: Jednostka E (po polsku 'ajnsztajn') oznacza 1 mol fotonów promieniowania w zakresie fotosyntetycznie czynnym (PAR); obecnie nie używa się już tego oznaczenia, a pisze po prostu 'mol'. 1 mol fotonów liczy 6,022 x 10^23 fotonów (liczba Avogadro). Przeliczanie na luksy jako takie nie bardzo ma sens, bo zupełnie co innego oznacza.
W luksach określamy natężenie oświetlenia z punktu widzenia oka ludzkiego, ponieważ czujnik luksomierza ma charakterystykę widmową podobną do ludzkiego oka.
Do pomiaru natężenia PAR (dokładniej gęstości strumienia fotonów, wyrażone w mikromolach m-2 s-1) stosuje się specjalne mierniki zwane po polsku fitofotometrami (ang. quantum meter).
Jeśli podasz, jaką lampę stosujesz, to mogę podać przybliżoną wartość wynikającą z pomiarów obu wielkości odpowiednimi miernikami (mamy różne mierniki i lampy).
PS. Sorry za poprawianie, ale mówi się 'w katedrze', a nie 'na ...'.
W luksach określamy natężenie oświetlenia z punktu widzenia oka ludzkiego, ponieważ czujnik luksomierza ma charakterystykę widmową podobną do ludzkiego oka.
Do pomiaru natężenia PAR (dokładniej gęstości strumienia fotonów, wyrażone w mikromolach m-2 s-1) stosuje się specjalne mierniki zwane po polsku fitofotometrami (ang. quantum meter).
Jeśli podasz, jaką lampę stosujesz, to mogę podać przybliżoną wartość wynikającą z pomiarów obu wielkości odpowiednimi miernikami (mamy różne mierniki i lampy).
PS. Sorry za poprawianie, ale mówi się 'w katedrze', a nie 'na ...'.
Pozdrawiam serdecznie
Ledowiczka
Ledowiczka
- pegasus_sis
Chodzi o świetlówki Narva Lumoflor
Tu są wykresy widma:
http://www.narva-bel.de/en/Products/LT/ ... acaCUiq4jA
(Z tych wykresów da radę wyliczyć?)
I za grzyba nie mogę znaleźć świetlówek z dużą emisją w 620-680...
Tu są wykresy widma:
http://www.narva-bel.de/en/Products/LT/ ... acaCUiq4jA
(Z tych wykresów da radę wyliczyć?)
I za grzyba nie mogę znaleźć świetlówek z dużą emisją w 620-680...
- Ledowiczka
pegasus_sis: Niestety, na podstawie tego widma nic się nie da wyliczyć, tym bardziej, że jest ono znormalizowane względem maximum. Natomiast dziś specjalnie poszłam do pracy, aby zrobić porównawcze pomiary różnych źródeł światła - wyniki podam, gdy to tylko wszystko opracuję, chwilę to potrwa. Co prawda takimi świetlówkami nie dysponujemy (kiedyś stosowaliśmy świetlówki, ale dawały zbyt mało PAR i rośliny słabo rosły), ale wg 4 innych źrodeł powinno coś przybliżonego wyniknąć. A te świetlówki widzę, że widmo mają całkiem niezłe dla roślin, bo sporo i niebieskiego, i czerwonego.
Pozdrawiam serdecznie
Ledowiczka
Ledowiczka
- pegasus_sis
No właśnie... próbuje się dowiedzieć, dlaczego. W tej chwili roślinki dostają 3000 lux ze zwykłej świetlówki 6500K i chyba 2700K. Ale to tylko gametofity więc nie mają wysokich wymagań - a co będzie później(kiedyś stosowaliśmy świetlówki, ale dawały zbyt mało PAR i rośliny słabo rosły)
Znalazłem właśnie trochę danych, które nieco rozjaśniają sprawę...
http://www.aquabotanic.com/lightcompare.htm
- Ledowiczka
pegasus_sis: Fajna stronka, ale nie ma przeliczenia takiego, o które prosiłeś. Nie ma też tej Twojej lampy. My stosujemy lampy rtęciowe wysokoprężne z odbłyśnikiem typu LRFR, a jeszcze lepsze są sodowe typu WLS albo SON-T AGRO - od tych ostatnich na razie nie ma lepszych. Można uzyskać nawet 1000 mikromol m-2 s-1. Z tych Twoich świetlówek otrzymasz pewnie 10 razy mniej, a i to w niewielkiej odległości.
Mam już wyniki obliczeń, o które prosiłeś. Dla zwykłej świetlówki (niestety nie znam oznaczenia) oświetlającej korytarz: 100 mikromol m-2 s-1 odpowiada ok. 7000 lx. Dla zwykłej żarówki wolframowej - ok. 4100 lx, dla światła słonecznego (dziennego, ale blisko zachodu) - ok. 6000 lx.
Do uprawy takich roślin jak ogórek, rzepak czy rośliny zbożowe jest wymagane min. 150 mikromol m-2 s-1, ale im więcej (ale bez przesady, bo im grozi fotoinhibicja), tym lepiej rosną.
Obecnie mamy kłopot z gatunkiem Arabidopsis thaliana, bo słabo rosną, ale to już chyba wykracza poza tematykę tego forum.
Mam już wyniki obliczeń, o które prosiłeś. Dla zwykłej świetlówki (niestety nie znam oznaczenia) oświetlającej korytarz: 100 mikromol m-2 s-1 odpowiada ok. 7000 lx. Dla zwykłej żarówki wolframowej - ok. 4100 lx, dla światła słonecznego (dziennego, ale blisko zachodu) - ok. 6000 lx.
Do uprawy takich roślin jak ogórek, rzepak czy rośliny zbożowe jest wymagane min. 150 mikromol m-2 s-1, ale im więcej (ale bez przesady, bo im grozi fotoinhibicja), tym lepiej rosną.
Obecnie mamy kłopot z gatunkiem Arabidopsis thaliana, bo słabo rosną, ale to już chyba wykracza poza tematykę tego forum.
Pozdrawiam serdecznie
Ledowiczka
Ledowiczka
- pegasus_sis
- Ledowiczka
pegasus_sis: Hmm, żebym to ja wiedziała ... Pełny cykl rozwojowy wynosi ok. 5 tygodni. W tym czasie wyrosły malutkie 5-cm roślinki, które właśnie kwitną. Wg znanych mi źródeł rośliny powinny być znacznie wyższe, ok. 25-30 cm, a nie takie mikre. A doświadczenie zapowiadało się tak ciekawie, nasiona nie były łatwe do zdobycia, to są m.in. mutanty o różnej wrażliwości na UV. Teraz podejmujemy kolejną próbę m.in. ze zmniejszonym PAR do ok. 150 umol m-2 s-1, poprzednio było ok. 300.
PS. Cieszę się, że mogłam Ci pomóc.
PS. Cieszę się, że mogłam Ci pomóc.
Pozdrawiam serdecznie
Ledowiczka
Ledowiczka
- pegasus_sis
Może zamiast zmniejszać PAR - zmienić jego rozkład? Przeglądając forum hodowców pięciolistnej koniczynki ( ) znalazłem informację, że oświetlenie z dominacją widma niebieskiego powoduje wzrost wydłużeniowy a z dominacją czerwonego krzewienie i kwitnienie. Potwierdzenie znalazłem na http://www.szkolkarstwo.pl w artykułach o przemysłowej hodowli roślin ozdobnych...
Może sprawdź widmo tego, czym aktualnie doświetlasz - jeżeli to sodówki, to się wszystko zgadza - stosuje się je do indukcji kwitnienia u pomidorków
"2700k to 3000k bulbs provide higher output in the red spectrum which promotes flowering. 5000k to 6500k bulbs are full spectrum with much of the light in the blue spectrum which promote overall green plant growth."
http://www.littlegreenhouse.com/guide3.shtml
Jeżeli nie sprawdzałaś tego tropu, to warto to zbadać...
Może sprawdź widmo tego, czym aktualnie doświetlasz - jeżeli to sodówki, to się wszystko zgadza - stosuje się je do indukcji kwitnienia u pomidorków
"2700k to 3000k bulbs provide higher output in the red spectrum which promotes flowering. 5000k to 6500k bulbs are full spectrum with much of the light in the blue spectrum which promote overall green plant growth."
http://www.littlegreenhouse.com/guide3.shtml
Jeżeli nie sprawdzałaś tego tropu, to warto to zbadać...
- Ledowiczka
pegasus_sis: Stosujemy wysokoprężne rtęciówki, więc niebieskiego światła wystarcza, a tego zwykle brakuje przy sodówkach. W pierwszym doświadczeniu na początku było to większe napromieniowanie, a po zmniejszeniu rośliny zaczęły się rozwijać, stąd ten pomysł. Wszystkie inne gatunki roślin, jakie uprawialiśmy przy tych lampach, były ok.
Pozdrawiam serdecznie
Ledowiczka
Ledowiczka