Reflektor samochodowy - jaki lepszy ? Soczewka, bez ?

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
TMK
Kontakt:

Post autor: TMK »

skaktus pisze: jednak w przypadku tych +90% tylko tungsram napisał że jest to wartość średnio ważona a nie na całą powierzchnię.
Żarówek H4 przez ostatnie lata przerobiłem sporą porcję, obecnie jeżdżę właśnie na Tungsramach +90%. Są rewelacyjne szczególnie przy ich cenie. Maja jednak wadę. Światło jest bardzo mocne, praktycznie idealnie białe na pograniczy białego zimnego. Na czarnej mokrej jezdni światła są trochę mniej widoczne od tych o niższej temperaturze barwowej.
Pozdrawiam, Tomasz
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

BlueVision to ponoć Philips +30% z niebieską bańką :wink: Chyba prawda, bo świecą od nich gorzej :mrgreen:
Z tymi +30%, +90% to producenci wyłgali się, że tu nie chodzi o moc świecenia, tylko o ile lepiej oświetlają drogę :twisted: Ale faktycznie +90% świec lepiej - niezależnie od marki mają lepsze odcięcie światła (krótszy żarnik=lepsza geometria?)
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

TMK jesli Tungsramy +90% maja idealnie biale swiatlo to porownaj ta zarowke do Tungsram SportLightBLUish. Golym okiem widac ze druga ma bardziej biale swiatlo niz Tungsram +90%. Wiem bo mialem Tungsramy +90% a teraz zalozylem Tungsram SportLightBLUish.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
TMK
Kontakt:

Fluxor pisze:TMK jesli Tungsramy +90% maja idealnie biale swiatlo to porownaj ta zarowke do Tungsram SportLightBLUish. Golym okiem widac ze druga ma bardziej biale swiatlo niz Tungsram +90%. Wiem bo mialem Tungsramy +90% a teraz zalozylem Tungsram SportLightBLUish.
W porównaniu z tymi które miałem, ma. SportLightBLUish lub inaczej Tungsram Sportlight mają niebieską bańkę. Nie ma zimno białej poświaty? Osobiście unikam wszystkiego co ma blue przy oświetleniu :lol: A poważnie, jak świecą w porównaniu do T+90%?
Pozdrawiam, Tomasz
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Bańka w tych tungsramach jest minimalnie zabarwiona na niebiesko, choć i ten niebieski nie jest taki zwykły tylko jakiś taki super jasny, powoduje to że świecą troszkę na jaśniejszy kolor, ale jest to zmiana kosmetyczna. Zamiast standardowej barwy w granicach 3200K dochodzą może do 3600K.Nie ma co ich porównywać do takich żarówek:

Obrazek

Bo tungsram ma przynajmniej 10 razy jaśniejsze zabarwienie bańki. Jest to odpowiednik Blue Vision, Osram Blue itp, z tym że są 2 razy tańsze. Co ważne Tungsram od kilku lat należy do Osrama.
TMK
Kontakt:

zamiast opisu ;)

Obrazek
Pozdrawiam, Tomasz
Awatar użytkownika
licha89

Post autor: licha89 »

no to ładnie już nie wiem jakie kupić lampy do corsy b nie ma zbyt duzego wyboru :(
Awatar użytkownika
donpablox

Post autor: donpablox »

oryginalne a nie wiejskie tuningi, używki w dobrym stanie lub nowe:)
Awatar użytkownika
licha89

to nie jest wiejski tuning org. lampy mi sie nie podobaja :/ czyli nie depo nie arteb to co ?
Awatar użytkownika
pegasus_sis

A ktoś mówił coś złego od Arteb?

http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/inde ... taj&id=398
Awatar użytkownika
skaktus

Jak ci się Depo podoba to bierz, może coś lepiej robią, jak się nie spodoba, masz 10 dni na odesłanie i tyle. Tracisz na wysyłce.

Ja bym na początek zrobił to co ci mówiłem - instalacja, żarówki. Ewentualnie szukać oryginalne. Kolega ma Korsacza i mu też tam modziłem z żarówkami i jest zadowolony. Ma oryginalne.

No i obowiązkowo dzienne, żeby nie wypalać odbłyśnika i żarówek.
Awatar użytkownika
licha89

instalke mam dobra na zapalonym silniku 14,4 mam napięcie na zgaszony około 13 coś zarówki mam osram night break, soczewki będą już do kitu :/ to co arteb będzie lepszy niż depo ?? czy też takie złe opinie o nim są, z tego co wyczytałem to arteby świecą o wiele lepiej niż org. lampa valeo do corsy b
Awatar użytkownika
skaktus

Arteb pewnie wypalony i dlatego słabo daje rady.

Jeśli miał bym wybierać to:

Sonar - kolega miał inne w golfie też na soczewce i chwalił:

http://moto.allegro.pl/lampy-reflektory ... 21984.html

Na bank bym podarował sobie te od DEPO i FK:

http://moto.allegro.pl/lampy-angel-eyes ... 13941.html

Jeśli już DEPO itp to te:

http://moto.allegro.pl/opel-corsa-b-ref ... 45873.html

Lustro ma sporo załamań to może jakoś prowadzi światło. W moich Depo nie ma załamań prawie w ogóle i świeci to koszmarnie.
ILPT
Awatar użytkownika
pegasus_sis

No i obowiązkowo dzienne, żeby nie wypalać odbłyśnika i żarówek.
Ja mam 15-letnią lampę Hella - wystarczyło umyć odbłyśnik i wymienić przednią szybkę... Praktycznie jak nowa :D
Awatar użytkownika
skaktus

wiec po co wymiana ? rozbierz, wyczysc, regeneracja i bedzie duzo taniej niz nowe
ILPT
ODPOWIEDZ