Niedziałający UniqueFire HS-02

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
MarYOUsz

Niedziałający UniqueFire HS-02

Post autor: MarYOUsz »

Witam, po krótkim czasie użytkowania moja HS-802 z

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.16538

odmówiła posłuszeństwa. Nie świeci na 100%, czasem po potrząśnięciu wskrzesza się na krótko ale potem znowu daje symboliczne światło. Jestem zielony jeśli chodzi o rozbieranie i naprawę takich zabawek...
Co sugerujecie - wystarczy zakup jakiegoś driverka (jakiego?) i samodzielne wlutowanie (kiedyś jakieś kabelki zdarzyło mi się lutować, to może sobie poradzę;) czy zlecenie naprawy komuś z forum??

Mam nadzieję, że banalność tej usterki nie sprawi, że mój post wyląduje w koszu - z góry dzięki za wyrozumiałość dla początkującego i pomoc :)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Hej. Najpierw rozbierz ją, potem zobaczymy-może się okazac że od razu zauważysz jakiś luz, nie dokręcona pigułe czy włącznik...
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Zacznijmy od poprawienia lutów...te chińskie czasem mimo firmy są kiepsko wykończone
ILPT
Awatar użytkownika
MarYOUsz

Poniżej dwie fotki wykręconego układu - te luty rzeczywiście jakieś niepewne, od razu je poprawię.

Włącznik wygląda i działa raczej ok :)

Usunąć płytkę z diodą czy nie ma takiej konieczności?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

MarYOUsz pisze:Poniżej dwie fotki wykręconego układu - te luty rzeczywiście jakieś niepewne, od razu je poprawię.
Może sobie wmawiam, ale odnoszę wrażenie, że luty są pękniete? (szczególnie ten po lewej stronie).
Usunąć płytkę z diodą czy nie ma takiej konieczności?

Obrazek

Obrazek
Powinno wystarczyć samo odlutowanie przewodów zasilających diodę.
Może być ciężko, zależy jaką lutownicą dysponujesz (wskazany grot z tych masywniejszych).
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Spróbuj najpierw przegrzać te punkty lutowania na ledzie , jak nie pomoże to trzeba będzie wyciągnąc sterownik .
Wtedy najpierw trzeba odlutować kable od leda a potem odlutować płytkę od piguły (do tego będzie potrzebna lutownica większej moc) , całkiem możliwe że coś się w sterowniku obluzowało albo odpdło skoro coś w środku lata ?
elektroda.pl
Awatar użytkownika
MarYOUsz

Dysponuję jedynie starą polską lutownicą transformatorową, o ile pamiętam 65W - będę miał do niej dostęp w niedzielę to od razu dam znać jak poszło.
Potrząsając pigułą nie słychać, żeby coś w środku latało...
Dzięki za odzew - rzeczywiście przyjazne to forum :)
ODPOWIEDZ