Jak nie zabijać akumulatora?
Liniowo spada jedynie w srodkowej czesci charakterystyki. Poczatek i koniec to szybki spadek napiecia.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Zalezy od chemii i generalnie jest podawany przez producentow. Jako ze nie podales tego drobnego szczegolu, przyjmujac, ze jest to jeden z popularnych Li-Ionow to tak - dla fazy CC 1A jest jeszcze bezpiecznym pradem i nie szedlbym duzo wyzej z jego zwiekszaniem ze wzgledu na skracanie zycia ogniwa (podwyzszona temperatura przyspiesza deokmpozycje elektrody grafitowej).
Taki aku o pojemnosci 2400mAh (realnej z 1800-2000mAh) mozna spokojnie ladowac pradem do 2A ale mysle ze optymalny to jakies 1-1,5A.
Ciekawym rozwiazaniem do ladowania lionow jest zasilacz laboratoryjny z regulacja max pradu - wystarczy ustawic napiecie 4,20V i prad max na tyle ile chcemy a reszta zrobi sie juz sama
Ciekawym rozwiazaniem do ladowania lionow jest zasilacz laboratoryjny z regulacja max pradu - wystarczy ustawic napiecie 4,20V i prad max na tyle ile chcemy a reszta zrobi sie juz sama
Maksymalny prad ladowania aku Li-Ion to 1C, czyli prad max = pojemnosc aku. W przypadku 2400mAh, teoretycznie 2,4A, ale ja bym nie przekraczal 1,5/2A max. Ladowanie stalym pradem do konca jest szkodliwe dla aku - zmniejsza jego zywotnosc. Tak wyczytalem i tez zaobserwowalem na mojej ladowarce (iCharger) - na wyswietlaczu mam podany prad ladowania, w koncowej fazie, w trybie normalnym widac zdecydowany spadek nawet do wartosci 1/10 poczatkowej. Przytoczony powyzej tryb CC, to Fast Charge w tej ladowarce i w kontekscie zycia aku jest raczej odradzany tak na forum (rcgroups.com), jak i w instrukcji.
mam pytanie trochę w tym temacie...
niebawem dostanę do ręki nowe TrustFire Protected 18650 3.7V True 2400mAh Rechargeable Lithium Batteries z DX. pytanie mam takie: czy takie akumulatory można doładowywać, no i czy wraz z pierwszym ładowaniem trzymać je w ładowarce ileś godzin po naładowaniu, czy tylko do momentu naładowania? nie chciałbym na samym początku pozbawić życia owe akumulatorki
Pozdrawiam serdecznie!
niebawem dostanę do ręki nowe TrustFire Protected 18650 3.7V True 2400mAh Rechargeable Lithium Batteries z DX. pytanie mam takie: czy takie akumulatory można doładowywać, no i czy wraz z pierwszym ładowaniem trzymać je w ładowarce ileś godzin po naładowaniu, czy tylko do momentu naładowania? nie chciałbym na samym początku pozbawić życia owe akumulatorki
Pozdrawiam serdecznie!
Hejrzadki pisze:mam pytanie trochę w tym temacie...
Pozdrawiam serdecznie!
Po pierwsze - można doładowywać.
Po drugie - nie, nie ma sensu trzymać w ładowarce.
Pozdrawiam,
Piotr
Pozdr.
Pikom
Pikom
Owszem, ale jedynie ze względu na to, że ładowarka po zakończeniu ładowania (czyli zaświeci się lub zmieni kolor jakaś tam dioda) po prostu już na prawdę kończy ładowanie, i w akusa nie idzie praktycznie żaden prąd. A nie dlatego, że:armako pisze:Trzymanie w ładowarce nic nie da.
bo to jest takie raczej awaryjne zabezpieczenie, jeśli ładowarce by coś odbiło. I w praktyce jest to nie 4,2V a coś koło 4,3V także na zwykłą (poprawnie działającą) ładowarkę nie ma to wpływu, bo ona i tak już wcześniej zakończy ładowanie.armako pisze:Akumulatorki mają zabezpieczenie, które odcina dopływ prądu powyżej określonej wartości napięcia, tu 4,2V.
Co do samego użytkowania - warto te pierwsze 2-3 razy rozładować i naładować akusa do pełna, a potem już można śmiało je doładowywać w dowolnym momencie. A i podobno warto co jakiś czas (1-2mies. w zależności od użytkowania) zrobić pełny cykl rozładowanie/naładowanie/rozładowanie/naładowanie do pełna, żeby ogniwo trochę "rozruszać"
pozdrawiam
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Jeśli piszesz o Li-Ionach to czy możesz również wytłumaczyć dlaczego należy tak robić? Jakie są podstawy do takiego działania?Volt pisze:
Co do samego użytkowania - warto te pierwsze 2-3 razy rozładować i naładować akusa do pełna, a potem już można śmiało je doładowywać w dowolnym momencie. A i podobno warto co jakiś czas (1-2mies. w zależności od użytkowania) zrobić pełny cykl rozładowanie/naładowanie/rozładowanie/naładowanie do pełna, żeby ogniwo trochę "rozruszać"
pozdrawiam